Tayland'ın güneyinde Hint Okyanusu ortasında bulunan Samui adasında Müslüman ve Budist Taililer birlikte yaşıyor.
Özellikle güneyde bulunan Pattani bölgesinden Müslümanlar ile Budistler arasında yaşanan çatışmaların aksine okyanusun ortasında bulunan Samui adasında Budistler ve Müslümanlar ortay bir yaşam sürüyor. Adada yaşayan Müslümanlar Budistlere göre daha fakir bir yaşam sürerken, geçimlerini okyanustan tuttukları balıklarla sağlıyorlar.
Köyde bulunan ve balıkçıların daha çokça rağbet ettikleri köyün tek kahvesinde toplanan erkekler, Muson mevsiminin girmesi ile birlikte bolca sohbet etme zamanı bulurken, kadınlar ise daha önceden tutulmuş balıkların temizleme, tuzlama ve kurutma işleri ile uğraşıyor. Köy kahvesini işleten Taili Müslüman, Budistlerle birlikte yaşamlarını sürdürdüklerini, bir sorun yaşamadıklarını ifade ederken, "Burada Müslümanlar ve Budistler birlikte yaşıyor, aralarında sorun yok. Mesela bizim yanımızda Budist köyü var. Müslümanlar, Budistler ve Çinliler birlikte yaşıyor burada. Herke kendi inancına göre yaşıyor. Budistler bize iyi davranıyor, birbirimizle yardımlaşıyoruz. Burada kardeş gibi yaşıyoruz" dedi.
"Biz Budistlerle birlikte geçmişten beri birlikte yaşıyoruz, aramızda herhangi bir sorun yok" ifadelerini kullanan Müslüman bir kadın ise ev işinin yanı sıra balık temizleme ve kurutma işlerini yapıyor. Tuttukları balıkları temizledikten sonra güneşe kuruması için bırakan kadınlar, daha sonra bu balıkları satarak ailelerinin geçimlerini sağlıyorlar.
Köyün içerisinde bulunan camide ise günün 5 vaktinde ezan okunuyor. Balık işleri ile uğraşan köylüler, caminin şadırvanında abdest alıyorlar, banyolarını ise yine caminin şadırvanında yapıyorlar. Üzerlerine beyaz bir elbise giden Müslümanlar, dana sonra tabanı beton olan camide namazlarını kılıyorlar. Camide namaz kılan köyün yaşlıları ise, "Bize dini konuda herhangi bir baskı yok, rahat yaşıyoruz, birbirimize yardım ediyoruz" ifadelerini kullanarak, Budistlerle birlikte huzur içinde yaşayabildiklerini belirtti.
Aynı adanın başka bir yerinde bulunan dev Buda heykeli ise adadaki Budistlerin önemli ibadet merkezi durumunda. Bölgeye gelen turistlerin ilgisini de çeken dev Buda heykelinin bakım ve temizlik işleri Budist rahipler tarafından yapılıyor. Dev Buda heykelini görmek isteyen turistler bol bol fotoğraf çekiyor.
Tayland'da bölge insanlarının refahına yönelik hizmet veren Güney Sınır İlleri İdari Merkezinde danışmanlık görevi yürüten emekli büyükelçi Chalee Sokolvari, ülkede yaşanan darbenin ardından Başbakan olarak atanan Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha'nın özellikle güneyde bulunan ve 4 ili kapsayan Pattani bölgesinde Müslümanlar ile Budistler arasında yaşanan sorunun çözümünde daha etkili olacağını belirtti. Emekli büyükelçi Sokolvari, "Günel bölgesindeki sorunu çözümü konusunda yeni Başbakanımız Prayuth Chan-ocha bundan sonra etkili olacak. Çünkü geçmişte Genelkurmay görevini yaptı ve bu sorun ile yakından ilgilenmiş bir kişi. Orada sorunu daha iyi biliyor. Başbakan olması onu daha yetkili kılar, çözüm üretme konusunda daha başarılı olur" dedi.
Ülkenin güneyinde yaşanan Müslüman ve Budist çatışmalarının din eksenli olmadığını belirten Tayland Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri, taraflar arasında yaşanan çatışmanın daha çok siyasi ve ekonomik nedenlerle olduğunu açıkladı. Özellikle BRN isimli bir örgütün, bu çatışmaları din eksenli olarak kamuoyuna yansıttığını ifade eden 4. Bölge İç Güvenlik Operasyonları Merkezi yetkilisi Pırapong Phomeavn, bölgede 2 milyon Müslüman'ın yanı sıra 20 bin Budist'in yaşadığını açıkladı. Phomeavn, "Bölgede sürekli barışın sağlanması için çalışmalar yapılıyor. Son 2 senede ölümlerde oldukça azalma meydana geldi" şeklinde konuştu. - BANGKOK
Son Dakika › Dünya › Hint Okyanusunun Ortasında Müslümanlar ve Budistler Birlikte Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?