Kosova'nın İlk Otoyolu Törenle Açıldı - Son Dakika
Dünya

Kosova'nın İlk Otoyolu Törenle Açıldı

Kosova\'nın İlk Otoyolu Törenle Açıldı

Kosova'da yüzyılın projesi olarak tanımlanan ilk otoyolun açılışı törenle yapıldı.
Kosova'nın efsane lideri merhum İbrahim Rugova'nın ismini taşıyan ve ABD ile Türk ortaklığı olan Bechtel-Enka tarafından 3 yıl gibi kısa bir süre içinde yapımı...

26.11.2013 22:14

Kosova'da yüzyılın projesi olarak tanımlanan ilk otoyolun açılışı törenle yapıldı.

Kosova'nın efsane lideri merhum İbrahim Rugova'nın ismini taşıyan ve ABD ile Türk ortaklığı olan Bechtel-Enka tarafından 3 yıl gibi kısa bir süre içinde yapımı tamamlanan ülkenin ilk otoyolu hizmete açıldı. 2010 yılında yapımı başlayan otoyolun hizmete açılması törenle yapılırken, açılışta devlet erkanı hazır bulundu.

Yağan yoğun kar şartlarına rağmen gerçekleştirilen törene Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Başbakan Hashim Thaçi, Başbakan Yardımcıları, Bakanlar, yabancı ülkelerin büyükelçileri, Kosova'da görev yapan yabancı misyon ile diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Başkent Priştine'nin 10 kilometre kuzeyindeki Mazgit'te yapılan tören, sinevizyon gösterimi ile başladı. Daha sonra kürsüye çıkan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, "ulus yolu" olarak tanımladığı otoyolun, Kosova'nın kalkınması ve Avrupa entegrasyonu açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Otoyolun açılışı ile Kosova'nın kendi imkanlarına dayanarak büyük eserler ortaya çıkarabileceğini kanıtladığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Jahjaga, "Otoyol, trafiği, işbirliği, ülkeler arasındaki bağları, serbest dolaşımı kolaylaştıracak. Otoyol, Kosova'ya sadece önemli transit ülke değil, Avrupa Birliği ile bütünleşme yoluna katkı sağlayan ülke konumu kazandıracaktır" ifadesini kullandı. Vatandaşları eşit olan ve farklı etnik topluluk mensupları arasında hoşgörünün hakim olduğu bir ülke tesis ettiklerini kaydeden Jahjaga, "Güneydoğu Avrupa ülkeleri gibi, Kosova'nın da geleceği Avrupa Birliği'ndedir. AB'ye yolculuğumuz, iç reformları tamamladığımızda daha da kolaylaşacak" dedi. Cumhurbaşkanı Jahjaga, otoyolun, kararlılık, irade, başarı ve bütünleşmenin simgesi olduğunun altını çizdi.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de yaptığı konuşmada, Kosova'yı Arnavutluk ile bağlayan en önemli projenin yapımının başarıyla sona erdiğini belirterek, otoyolun iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini kaydetti. Nesillerin rüyasının gerçekleştiğinin altını çizen Başbakan Thaçi, otoyolun, Avrupa ile entegrasyon süreçlerindeki ilişkilerde Kosova'nın konumunu güçlendireceğini söyledi.

"Kasım ayının bu günü Kosova açısından büyük önem taşımaktadır. Kosova'yı Avrupa'ya götüren yolu hizmete açıyoruz. Bu proje, nesiller için bir rüyaydı. Bugün hepimiz kendimizi onurlu hissetmekteyiz" diyen Başbakan Thaçi, Kosova'nın devasa projeleri hayata geçiren bir konuma geldiğini anımsattı. Kosova Başbakanı Thaçi, yakın bir tarihte, Priştine'yi Makedonya'nın başkenti Üsküp'e bağlayacak olan otoyolun yapımının başlayacağı müjdesini de verdi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Jahjaga, Başbakan Thaçi, Altyapı Bakanı ile Bechtel ve Enka şirketlerinin yetkilileri otoyolun açılışını yaptı. Açılışı, konfeti ile havai fişek gösterisi izledi.

Kosova'nın en büyük ve en pahalı altyapı projelerinden olan otoyol, güneydeki Arnavutluk ile Kosova arasındaki Morina sınır kapısını, kuzeydoğudaki Kosova ile Sırbistan arsındaki Merdare sınırını bağlıyor. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova'nın İlk Otoyolu Törenle Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement