Maliki ABD'nin IŞİD'i Havadan Vurmasını İstedi - Son Dakika
Dünya

Maliki ABD'nin IŞİD'i Havadan Vurmasını İstedi

New York Times, Maliki'nin Obama'yı telefonla arayarak IŞİD'e karşı gizli hava saldırısı düzenlemesini istediğini yazdı.

12.06.2014 09:58  Güncelleme: 10:15

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times yazarları Mıchael R. Gordon ve Eric S chmitt "Irak ABD'den Militanlara Karşı Hava Saldırısı Talep Etti" başlıklı köşe yazısı kaleme aldı.

ABD IŞİD'İ İHA'YLA MI VURACAK?

Amerikan Hava Kuvvetlerinin geçmişte Yemen ve Pakistan'da İnsansız Hava Araçlı Saldırılar (İHA) düzenlediğine dikkat çekilen yazıda, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ABD Başkanı Barack Obama'yı telefonla arayıp IŞİD'e karşı da gizli bir hava saldırısı düzenlemesini istediği ileri sürüldü.

Gordon ve Schmitt, Iraklı ve Amerikalı yetkililere dayandırdıkları köşe yazılarında, Irak'taki en son askerini 2011 yılında geri çeken Obama yönetiminin Irak'ta yeni bir maceraya atılmasının imkansız derecesinde çok düşük bir olasılık olduğunu belirtti.

MALİKİ VE ESAD IŞİD'İ GÖRMEZDEN GELDİ

Yazıda ayrıca, Irak ve Şam yönetimlerinin müsamahalarıyla güçlenen IŞİD'in temel amacının adıyla müsemma Irak ve Şam'ı kapsayan bir Halifelik kurmak olduğu detaylandırıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan Maliki'nin hava saldırısı talebi konusunda yorum yapmaktan kaçındığı ifade edilerek, Meehan'ın"Irak'taki odaklandığımız en önemli şey Irak yönetimi ve ordusunun kapasitesini arttırarak karşı saldırıya geçmelerini sağlamak" sözünün altı çizildi.

"HEDEF BAĞDAT VE KERBELA"

Amerikan medyasındaki diğer haberlere göre ise, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani'nin, "Hedef Bağdat ve Kerbela" sözlerini içeren ses kayıtları gündeme düşerken, ABD'li üst düzey bir yetkili, Irak'ın IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlemesi için ABD'ye göz kırptığını söyledi.

ABD'li yetkililerin Irak'taki durumu 'Olağanüstü acil' diye değerlendirdikleri vurgulanırken, Musul kentini önceki gün ele geçirmeden önce 31 Türk şoförü rehin alan, dün de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu bastıktan sonra aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişiyi kaçıran IŞİD'e ilişkin haberler Amerikan kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

TALİBAN YA DA EL KAİDE YERİNE IŞİD

Irak savaşından çıkan, Afganistan savaşından çıkmaya hazırlanan, Suriye konusunda da çözüm üretmekten uzak kalan ABD'de, Taliban ya da El Kaide yerine IŞİD anılmaya başlandı. Irak'ta, IŞİD'e karşı düzenlenecek hava operasyonlarının saldırı dışında, ABD tarafından elde edilecek istihbarat bilgilerini paylaşmak ve ABD tarafından Irak kolluk güçlerine hedef göstermek olduğu belirtilen haberlerde, Irak güçlerinin Musul ile Tikrit'te silah ve araç donanımlarını da geride bırakarak kaçtıkları belirtildi.

AMERİKA'DAN VATANDAŞLARINA SEYEHAT UYARISI

Irak'taki güvenlik ortamı endişe verici boyutlara varırken, ABD yurttaşlarına Irak'a seyahat konusunda yeni bir uyarıda bulundu. Irak'taki terörist etkinliğin ve şiddetin 2007 yılından bu yana görülmemiş derecede arttığı konusunda vatandaşlarını uyaran ABD, çok gerekli olmadıkça Irak'a gitmeme çağrısında bulundu.

Maliki ABD\'nin IŞİD\'i Havadan Vurmasını İstedi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Maliki ABD'nin IŞİD'i Havadan Vurmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • BEDEL: SEN NIYE VURMUYORSUN ŞEREFSIZ SENIN SILAHIN MI YOK UCAGINMI YOK 26 1 Yanıtla
    pardon: yok varda kullanacak adam yok 0 0
  • IŞİD': Allahına kurban IŞİD biz Sunni ler olarak sizi destekliyoruz Ordaki peşmerge ve kürtleri kesmenizi temenni ederken türkmenlere dokunuyor diye haberler uydurmayın türk diplomatları ise serbest bırakırlar zaten Keşke Size katılıp alevi ve kürtleri bende öldürebilseydim 3 13 Yanıtla

Advertisement