Ötzi'nin Keşfinin 25. Yılı: Buz Adamın Sırrı - Son Dakika
Dünya

Ötzi'nin Keşfinin 25. Yılı: Buz Adamın Sırrı

5 bin 250 yıllık mumya Ötzi, çeyrek asır önce Alpler'de donmuş halde bulundu. Yıllarca süren araştırmalar boyunca uzmanlar Ötzi ile ilgili birçok bilgiye ulaştı.

19.09.2016 18:49  Güncelleme: 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Buz adam Ötzi İtalya'nın kuzeyindeki Güney Tirol Arkeoloji Müzesi'nin en önemli parçası. Ötzi 19 Eylül 1991'de Alpler'de donmuş bir şekilde bulunmuştu. Ötzi'nin bulunduğu noktanın İsviçre'ye mi yoksa İtalya'ya mı ait olduğu tartışmaya yol açmıştı. Yapılan ölçümler Ötzi'nin İtalya sınırları içinde bulunduğunu ortaya koydu.

DÖVMELİ MAKTUL

Ötzi'nin 61 ayrı dövmesi bulunuyordu. Bu dövmeler günümüzde bilinen resimli dövmeler gibi değil, çarpı işaretleri ve çizgilerden oluşuyordu. Taş devri dövmecileri Ötzi'nin cildini kesip yaralarına kömür basmıştı. Ancak Ötzi'nin ölüm sebebi bu değildi: Arkadan, omuz hizasından vurulmuştu.

BESLEYİCİ SON ÖĞÜN

Araştırmacılar Ötzi'nin midesi üzerinde yaptıkları araştırmalarda ölümünden kısa süre önce ne yediğini bile ortaya çıkarabildi. Son öğünü yağlı ve besleyiciydi. Keçi eti ve tahıllardan oluşuyordu.

MODERN HASTALIKLAR

Ötzi'nin günümüzde çoğu insanın muzdarip olduğu pek çok sağlık sorunu vardı. Dişlerinde tartar olan Ötzi kene ısırığının yol açtığı lyme (borelyoz) hastasıydı ve kenelerle amansız bir savaş içindeydi. Laktoz hassasiyeti vardı ve kamp ateşinin başında çok fazla zaman geçirdiği için akciğerleri dumandan sigara tiryakilerinin ciğerlerini andırıyordu. Ötzi bir de kan dolaşımı bozukluğu çekiyordu.

2015 yılında "Ötzi Walkers" adlı tarih öncesi çağları andıran kostümleriyle bir grup Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki bir sergi için reklam yapmıştı. Ötzi bulunduğunda üzerinde boz ayı kürkünden bir başlık, keçi derisinden bir pantolon ve keçiyle koyun derisinin birlikte kullanıldığı bir mantosu vardı. Avlanmakta kullandığı silahları için taşıdığı sadağıysa geyik derisinden yapılmıştı.

Taş devri mumyası Ötzi çok istisna bir keşif olsa da daha çok insanın bundan mahrum kalmaması için 2016 Nisan'ında 3 boyutlu bir yazıcı aracılığıyla balmumundan Ötzi'ye tıpa tıp benzeyen bir ikiz mumya hazırlandı. Ötzi'nin ikizi ABD'nin New York eyaletindeki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'na götürüldü.

Ötzi\'nin Keşfinin 25. Yılı: Buz Adamın Sırrı

Son Dakika Dünya Ötzi'nin Keşfinin 25. Yılı: Buz Adamın Sırrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement