Paranın Patronu Bir Türk mü Olacak? - Son Dakika
Dünya

Paranın Patronu Bir Türk mü Olacak?

Paranın Patronu Bir Türk mü Olacak?

Taciz iddiaları dikkatleri yeni adaylar üzerine çekti! Peki paranın yeni patronu kim olur?

16.05.2011 16:30  Güncelleme: 16:37

New York'ta bir otel görevlisine "cinsel saldırıda" bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, resmen tutuklanması, ve hakkında suçlama yöneltilmesi bekleniyor. Ayrıca, Kahn'ın istifası da gündemde. Gerçekleşen olayın ardından bir ay önce gündeme gelen 'IMF başkanın kim olacağı' konusu yine tartışmaların odağına yerleşti.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un selefi Gordon Brown'un IMF Başkanlığı'na sıcak bakmadığını açıklamasın ardından yeni başkanın kim olabileceği tartışmaları sürerken, adaylar arasında eski Devlet Bakanı Kemal Derviş de zikrediliyor. İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fransa Maliye Bakanı Christien Lagarde'in isimlerinin ön plana çıkan diğer isimler.

Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerden bir başkanın seçilmesi gerektiği de konuşulanlar arasında. Bu kapsamda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nin Meksikalı Başkanı Angel Gurria ile eski Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel'in ve Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı ve IMF'nin Bağımsız Değerlendirme Bürosu eski Direktörü Montek Ahluwalia'nın da adaylar arasında yer alabileceği ifade ediliyor.

Aynı zamanda, Hong Kong'da Mizuho Securities Asia'dan eski IMF ekonomisti Shen Jianguang da Strauss-Kahn'ın yerini alacak diğer muhtemel adayın eski Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve IMF özel danışmanı Zhu Min olduğunu söyledi.

IMF'nin bundan sonraki başkanının Avrupalı mı yoksa gelişmekte olan bir ülkeden mi olacağı daha bir süre tartışılacak gibi görünüyor.

"TÜRK HÜKÜMETİ DERVİŞİ DESTEKLEMEZ"

Tartışmalar sürerken Financial Times (FT) Kemal Derviş'in adaylığıyla ilgili bir haber yayımladı. FT, "inandırıcı adaylar" arasında eski Devlet Bakanı Derviş'e işaret ederken, Türk hükümetinin muhtemelen onu desteklemeyeceğini, bunun da Derviş için "dezavantaj" oluşturduğunu aktardı.

TÜRKİYE'NİN ADAYI MEHMET ŞİMŞEK Mİ OLACAK?

Tüm bu tartışmalar sürerken bugün ilginç bir gelişme daha oldu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın kendi twitter hesabından "retweet" ettiği bir yazışmada, açık açık Mehmet Şimşek'in adaylığını gündeme getirdi.

Tweet'te "IMF Başkanlığı için arayış başladı. Maliye bakanı Mehmet Şimşek aranan şartları taşıyor" yazıyordu. Bağış bu tweeti, kendi hesabından, kendisini izleyenlerle paylaştı.

CAMERON HÜKÜMETİ BROWN'A DESTEK VERMİYOR!

Cameron, selefi Brown'u IMF'nin başında görmek istemediği imasında bulunmuş ve "İngiltere'nin borç içinde olduğunu bilmeyen biri için IMF Başkanlığı uygun bir pozisyon." olmayabilir diyerek, Brown'un adaylığını veto edebileceği uyarısı yapmıştı. 5 yıllık görev süresini gelecek yıl doldurması beklenen IMF'nin mevcut başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın ise Fransa Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyacağı kaydediliyor. İngiltere de dahil olmak üzere büyük ekonomiye sahip ülkelerin, IMF başkanlık seçiminde veto hakkı bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Paranın Patronu Bir Türk mü Olacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement