Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tobias Plate, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık'ın Almanya'da örgütün bugüne kadar yaptığı eylemler için özür dilemesine ilişkin, bu açıklamanın kısa vadede PKK hakkında şimdiye kadar ki değerlendirmelerin değiştirilmesine imkan sunmadığını söyledi.
BAYIK: BİR DAHA YAŞANMAYACAK
Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Plate, Cemil Bayık'ın dün Alman basınına yansıyan "Örgütün Almanya'da geçmişteki faaliyetlerinin bir daha yaşanmayacağı" şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi.
"YAPILAN AÇIKLAMALAR KISA VADEDE FİKRİMİZİ DEĞİŞTİRMEZ"
Federal İçişleri Bakanlığı'nın Bayık'ın dünkü açıklamaları da dahil olmak üzere PKK hakkındaki bütün gelişmeleri dikkatle takip ettiğini belirten Plate, İçişleri Bakanlığı'nın PKK meselesini önemsediğine işaret etti. Plate, "Dün yapılan açıklamalar yalnız başına kısa vadede PKK hakkında şimdiye kadar ki değerlendirmelerin değiştirilmesi imkanını sunmuyor" ifadesini kullandı.
ALMANYA YEŞİLLER PARTİSİ EŞ BAŞKANI: GEÇ KALINMIŞ BİR HAMLE
Almanya Yeşiller Partisi'nin eş başkanlarından Cem Özdemir de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, PKK'nın Almanya'daki şiddet olaylarından dolayı özür dilemesinin geç kalmış bir hamle olduğunu belirtti.
"ŞİDDETTEN KALICI ŞEKİLDE VAZGEÇMEK TÜRKİYE'DE DE UYGULANMALI"
PKK'nın Türkiye'deki şiddet eylemlerinden de vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Şiddetten kalıcı bir şekilde vazgeçmek Türkiye'de de uygulanmalı" dedi.
BAYIK, ALMANYA HALKINDAN ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Bayık, Alman WDR ve NDR televizyonlarına verdiği röportajda, Alman halkından PKK'nın şimdiye kadar Almanya'da düzenlediği eylemlerden dolayı özür dilemişti.
ALMANYA'DAKİ ŞİDDET OLAYLARI
Almanya'da yaklaşık 30 yıldır şiddet olaylarıyla gündeme gelen PKK, 1993 yılında yasaklanarak terör örgütleri listesine alınmıştı. 1984 yılından itibaren örgütten firar edenler ve siyasi rakiplere karşı cinayetlerle dikkat çeken PKK, 1988 yılında bir banka ve Hürriyet gazetesi Berlin bürosunu işgalle gündeme gelmişti.
1993'te Türk kuruluşlarına yönelik saldırı ve eylemler yoğunlaştı, Münih kentindeki Focus dergisi yazı işleri bürosu ve Münih Türk Konsolosluğu'nda rehin alma eylemleri gerçekleşti. Alman İçişleri Bakanlığı verilerine göre sadece 1993 yılı haziran ayı sonunda yaklaşık 600 fail, 50 kadar saldırı ve eylem gerçekleştirdi.
1994 yılında Berlin'de 800 PKK'lıyla polis arasında sokak çatışmaları yaşandı, Mannheim'da iki PKK'lı kendini ateşe vererek öldü. Aynı yıl Almanya'nın 13 kentinde PKK yandaşları polis karakolları ve devriye taşıtlarına saldırı düzenledi. 1993'te bin kadar Kürt Kassel kenti yakınlarındaki otoyolu bloke etti. 1994'te Augsburg yakınındaki otoyol bloke edildi, polisle çatışmalar çıktı. 1995 yılında Türk seyahat acenteleri ve derneklerine yönelik molotof kokteylli saldırılar ve kundaklama olayları yaşandı.
1999 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutuklanmasının ardından Avrupa çapında şiddet olayları yaşandı, protestolar düzenlendi. Berlin'de İsrail Konsolosluğuna baskın düzenleyen dört PKK'lı öldürüldü.
Alman iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı verilerine göre PKK'nın şu an Almanya'da hala 13 bin civarında 'çekirdek taraftarı' bulunuyor.
Son Dakika › Dünya › Almanya'dan PKK'ya Özür Yanıtı: Fikrimiz Değişmez - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (33)