"Türkiye Bu Coğrafyanın Doğal Aktörüdür" - Son Dakika
Dünya

"Türkiye Bu Coğrafyanın Doğal Aktörüdür"

"Türkiye Bu Coğrafyanın Doğal Aktörüdür"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Bu Coğrafyada Doğal Bir Aktördür" Diye Konuştu.

22.06.2010 17:13

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkanlar'daki akrabaların yanı sıra Balkan göçmeni olan Türk vatandaşlarının, Türkiye'nin Balkanlar'la daha yakından ilgilenmesini zorunlu kıldığını ve bunun doğal bir ilgi olduğunu ifade ederek, "Türkiye bu coğrafyada doğal bir aktördür" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün İstanbul'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci dışişleri bakanları toplantısının açılışında konuştu.

"Bizim Balkanlar'a ilgimiz çıkar amaçlı değil insan merkezli" diyen Davutoğlu, insanı merkez almayan politikaların her zaman iflas etmeye mahkum olduğunu belirtti.

Balkanlar'ın tamamen istikrara kavuşması için yapılması gerekenleri sıralayan Dışişleri Bakanı, geçmişten dersler alınması, bölgesel aidiyete ve süreçlere tüm tarafların dahil edilmesine önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Davutoğlu, Balkanlar'da istikrar ve refahın artması için AB ve NATO hedeflerinin önemine değinerek, AB'nin Sırbistan, Makedonya ve Karadağ gibi ülkelere vize muafiyeti uygulamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve "Şu anda aynı uygulamanın Bosna Hersek ve Arnavutluk için de geçerli olacağını umuyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı, AB'nin vize muafiyeti uygulamasıyla ilgili olarak, "Şunu hatırlatmak isterim ki, vize muafiyeti uygulaması yakın bir gelecekte Türk vatandaşları içinde geçerli olmazsa bu muafiyet adaletsiz ve eksik kalacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu, GDAÜ Dışişleri Bakanları toplantısı dolayısıyla İstanbul'a gelen bakanları burada görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kendisinin Balkanlar'dan gelen tüm konuklarına her zaman Türkiye'de evlerinde hissetmeleri gerektiğini söylediğini belirtti.

Balkanlar'da kendilerinin önceliğinin de değiştiğini kaydeden Davutoğlu, Avrupa ve Avro-Atlantik yapısına entegrasyonun ülkeler açısından birinci öncelik haline geldiğini bildirdi.

Davutoğlu, Balkanlar'da siyasi söylem, zihni yapı ve standartların da değişimden nasibini aldığını belirterek, "Biz şu anda referans noktası olarak artık demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve kültürel çoğulculuğu alıyoruz" diye konuştu. "Bizim tarihi ve kültürel mirasımız, bölgemizin geleceğiyle ilgili ortak değerlerimiz ve hedeflerimiz, doğru yöne ilerleme konusunde bize hedef göstermektedir" diyen Davutoğlu, Balkanlar'ı Avrupa'nın kalbinde barışın egemen olduğu, istikrar ve refahın hakim olduğu bir bölge olarak hayal ettiklerini, komşu ülkeler arasında işbirliği, dayanışma ve ortak kalkınmanın yıkım, intikam ve bencilliğin yerine geçmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

"Bunun zor bir hedef olduğunu biliyorum" diyen Davutoğlu, ancak bu hedefe ulaşmak için Balkanlar'ın bunu yapabilecek kapasitede olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin GDAÜ dönem başkanlığı boyunca "Paylaşılan tarihten ortak geleceğe" sloganını kullandığını ifade etti.

AB ve NATO'nun Avrupa ile Avro-Atlantik yapısının kilit taşı olduğunun altını çizen Davutoğlu, AB ve NATO'ya üye olma perspektifinin bölge ülkelerin ekonomik ve siyasi hayatında itici bir güç olduğunu belirtti. Davutoğlu, AB ve NATO'nun üyelik için Balkan ülkelerine kapılarını açık tuttuğunu vurgulayarak, bu yapıların genişleme politikasıyla cesaretlendirici bir mesaj ilettiğini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya 'Türkiye Bu Coğrafyanın Doğal Aktörüdür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement