Türkiye ve Irak Arasında Başika Gerilimi - Son Dakika
Dünya

Türkiye ve Irak Arasında Başika Gerilimi

Türkiye ve Irak Arasında Başika Gerilimi

Irak merkezi yönetimi ile Türkiye arasında tansiyon bir kez daha Başika kampı dolayısıyla yükseldi.

06.10.2016 00:13

Irak merkezi yönetimi ile Türkiye arasında tansiyon bir kez daha Başika kampı dolayısıyla yükseldi.

Irak Meclisinin Salı günü TBMM'nin sınır ötesi tezkeresini uzatmasını kabul etmediğini bildirip, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne nota vermesine ve Türk güçlerini 'işgalci güçler' olarak nitelenmesine Ankara sert tepki verdi.

Irak Temsilciler Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı karar hakkında basın açıklaması https://t.co/wHHDHAI2se— Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) 4 Ekim 2016

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Başika'daki Türk ordusunun varlığına da oradaki üssümüzün, oradaki yerel unsurlarla iş birliği halinde varlığına da kimsenin karşı çıkma hakkı olmadığını" belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başika'daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla varlığı, hiçbirisi işgalci bir amaçla değildir. O ülkenin iç işlerine karışmak amacıyla değildir. Orada terör örgütlerinin ortaya çıkarmış olduğu siyasi belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve özellikle Musul halkının korunmasıyla ilgili olarak Türkiye Başika'da yer almaktadır." şeklinde konuştu. "Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek ve yardım istediğini" söyleyen Kurtulmuş, "Bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir." dedi.

Türkiye Musul'un kurtarılması operasyonunda eğittiği 3 bin yerel gönüllünün yer almasını istiyor. Batılı ortaklarına "Musul Musullularındır" vurgusu yapmayı sürdüren Türkiye, şehri kurtarma operasyonuna Başika'daki topçu birliklerinin destek vermeye hazır olduğunu belirtiyor.

Türkiye Musul konusunda hassas

ABD'nin Musul operasyonunda yeni mezhep çatışmalarını beraberinde getirecek planlama hataları Türkiye'nin tepkisini çekiyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin görüşme trafiğinde yer alan bir yetkiliden aldığı bilgiye göre, Türk tarafı kendisine sunulan operasyon planında sakıncalı bulduğu ve bölgenin fay hatlarına etki edebilecek 5 çekincesini Washington'un dikkatine getirdi.

Türkmenleri birbirine kırdıracak mezhep savaşı geri gelebilir

ABD ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin ilk uyarısı tarihi Türkmen kenti olan Telafer ilçesine ilişkin.

ABD yönetimi Türkiye'ye Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin Musul il merkezine girmeyeceği güvenceni verdi. Ancak, Washington yönetimi, en büyük ilçe olan Telafer'i milislere bırakmaya kararlı olduğunu Ankara'ya bildirdi..

Ankara ise terör örgütü DAEŞ'in yerlerinden ettiği Telaferli Sünni ve Şii Türkmenlerin evlerine dönmesini ve aralarında yaşanabilecek gerginliklerin önlenmesinin Türkiye tarafından desteklendiği ancak Telaferlilerin evlerine geri dönüşleri esnasında ilçeden olmayan Şii milislerin de kente intikalinin olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Irak'ta 2003'teki ABD işgalinin ardından patlak veren mezhep savaşları, halihazırda Haşdi Şabi çatısı altında yer al

Auteur:

Tags:Gepost: 05 oktober 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Türkiye ve Irak Arasında Başika Gerilimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement