İngiltere'nin başkenti Londra'da 50'den fazla ülke ve uluslararası örgütün temsilcisi, Somali'nin geleceğini görüşmeye başladı.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği Uluslararası Somali Konferansı'nın açılışını İngiltere Başbakanı David Cameron yaptı.
Dışişleri Bakanlığının binası Lancaster House'da yapılan konferanstaki konuşmasında Cameron, Somali'nin özellikle geçen yıl yaşadığı kuraklık ve açlık felaketine dikkati çekerek, "Somali 20 yıl boyunca parçalandı" dedi.
Somali'deki sorunların sadece bu ülkeyi değil, bölgeyi ve tüm dünyayı etkilediğini belirten Cameron, güvenlik nedenleriyle yıllarca bu ülkeye yardım etmenin oldukça zor olduğunu ifade etti.
Konferansın Somali'ye yardım için "eşsiz bir fırsat" olduğunu kaydeden Cameron, "Somali halkına çözümleri zorla uygulatmak için burada değiliz. Yardım etmek ve arkanızda olduğumuzu göstermek için buradayız" dedi.
David Cameron, Afrika Birliği'nin güçlendirilmiş barış gücü operasyonuyla Somali'de güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmasının önemini vurgulayarak, daha fazla insani yardımın sağlanmasının da gerekliliğine dikkati çekti.
Konferansta, korsanlarla ve terörle mücadele konularının da ele alınacağını belirten Cameron, "Umarım bu konferans daha istikrarlı bir Somali için yeni bir ivme kazandırır. Bu konferans Somali için, bölge için ve dünya için dönüm noktası olsun" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından görüşmeler üç oturum halinde devam edecek. Somali'deki siyasi gelişme, güvenlik ve istikrar ile iyileşme konuları ele alınacak ve konferansın sonunda bildiri yayımlanacak.
Konferansa Davutoğlu'nun yanı sıra aralarında İslam İşbirliği Teşkilatı
(İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Başbakanı Abdüveli Muhammed Ali, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da bulunduğu çok sayıda yetkili katılıyor. Avrupa Birliği, Afrika Birliği, Dünya Bankası, Arap Birliği gibi uluslararası kuruluşlardan temsilciler ile Somali'nin çeşitli bölgelerinden yetkililer de konferansta bulunuyor.
İngiltere bugün yapılan konferansla dünyanın dikkatini Somali'ye çekmeyi amaçlıyor. Bu ay başında Somali'yi ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Somali'yi "dünyanın en kötü durumdaki ülkesi" olarak nitelendirmişti.
Somali'nin problemlerinin bir günde çözülemeyeceğinin farkında olduklarını vurgulayan Hague, konferansla amaçlarının Somali ile ilgili bir dizi pratik önlem üzerine anlaşma sağlamak ve bu ülkeye daha fazla yardım etmek olduğunu kaydetti.
-Bir sonraki Somali konferansı İstanbul'da-
Türkiye, Somali'ye yardım eden ülkelerin başında geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl İstanbul'da yapılan ve Somali için 350 milyon dolarlık fonun oluşturulduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın acil toplantısının ardından bu ülkeyi ziyaret etmişti.
Son 20 yılda Somali'ye Afrika dışından gerçekleştirilen bu ilk ziyarette, Türkiye'de Somali için toplanan yardımlar ulaştırılmıştı.
Türkiye'de, kamu kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve medya gruplarının da yürüttüğü yardım kampanyaları sonucu Somali'ye ulaştırılmak üzere 550 milyon TL nakdi yardım toplanmıştı. Bunun yanı sıra Başbakanlık AFAD koordinatörlüğünde yaklaşık 90 milyon TL değerinde ayni yardım bu ülkeye gönderilmişti.
Türkiye'nin BM ile işbirliği içinde bu yılın Haziran ayında İstanbul'da 2. Uluslararası Somali Konferansı'na ev sahipliği yapması bekleniyor.
Bugünkü konferansın sonuçlarının, İstanbul konferansında ele alınması, böylece Somali'deki geçiş dönemi sonrasına ilişkin uluslararası toplumun izleyeceği yol haritasının şekillenmesi öngörülüyor. - LONDRA
Son Dakika › Dünya › Uluslararası Somali Konferansı Londra'da Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?