Çocuk Kitapları Yayınevleri Kurtardı - Son Dakika
Eğitim

Çocuk Kitapları Yayınevleri Kurtardı

Çocuk Kitapları Yayınevleri Kurtardı

MEB'in ders kitaplarını dağıtması ile 10 bin kitapçı kapandı ama bu durum uzun vadede çocuk ve gençlik edebiyatının gelişmesine etki etti.

01.05.2013 12:00  Güncelleme: 12:11

Bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar, tabletler ve yüzlerce televizyon kanalı aksini düşündürtse de günümüzde çocuklar geçmişe oranla daha fazla kitap okuyor.

Türkiye'de son 10 yılda çocuk ve gençlik edebiyatı, sektörün en hızlı büyüyen bölümü olurken, sadece çocuk kitapları üzerine çalışan yayıncıların yanı sıra büyük kitapevleri de çocuk ve gençlik birimlerini kurarak veya genişleterek pazardan pay almaya çalışıyor.

Türk yazarların eserlerine ek olarak dünya çocuk edebiyatından çok satan seriler ve kitaplar birbiri ardına kaliteli çizimler ve baskılarla raflarda küçük okuyucuların beğenisine sunuluyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda çocuk kitaplarına ilginin oldukça arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003 yılında ders kitaplarını topluca alıp dağıtma kararı almasının, sosyal açıdan bakıldığında kabul edilebilir bir durum olmasına karşın, Türkiye genelinde çocuk ve gençlik kitapları hazırlayan 10 bin kitapçının kapanmasıyla sonuçlandığını ifade eden Kocatürk, bu olumsuz sürecin ardından daha kaliteli ürünler sunan yayın evlerinin birbiri ardına faaliyetine başladığını kaydetti.

Kocatürk, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarını topluca alıp dağıtması ile 10 bin kitapçı kapandı ama bu durum uzun vadede çocuk ve gençlik edebiyatının gelişmesine etki etti" dedi.

"Sadece çocuk kitapları satılıyor"

Sektörde yayımlanan kitap sayısındaki artışın yanında, bu alana yatırım yapan yayıncılar sayesinde kitapların görsel kalitesinde de ciddi bir iyileşme görüldüğünü dile getiren Kocatürk, kitap evlerinin gençlik ve çocuk edebiyatına yer ayırmaya başladığını, hatta sadece çocuk kitapları satan kitap evlerinin açıldığını belirtti.

Dünyada çok takip edilen çocuk ve gençlik serilerinin Türkçe'ye kazandırıldığına işaret eden Kocatürk, şöyle konuştu:

"Tüm bu iyileşmeye rağmen UNESCO'nun araştırmasına göre, Türk çocukları okuma ve yazılanı anlama konusunda listenin sonlarında yer alıyor. Araştırmalar, okuma alışkanlığının erken yaşta kazanılmasının önemini ortaya koyuyor. Bu alandaki gelişmeler umut verici ve sevindirici. Artık çocuk ve gençlik edebiyatında dünyayı takip eden, ciddi yayıncılık yapan kurumlar var. Bu pazar, sabırla ve uzun vadeli politikalarla gelişti. Hatta artık yavaş yavaş bizim yazarlarımız, çizerlerimiz dünyaya açılmaya başladı."

"Çocuk edebiyatı nihayet kabul edildi"

"Bugün Ne Cadılık Yaptım-", "Sevginin Mırnavcası", "Bintepe'nin Hayaleti" gibi çok okunan çocuk kitaplarına imza atan yazar Nur İçözü de yazarların ve yayıncıların özverili çalışmalarıyla son yıllarda birçok nitelikli eserin okuyucuyla buluştuğunu belirterek, "Yazar ve yayınevlerinin özverili çalışmasıyla, Türkiye'de artık çocuk edebiyatının varlığı kabul edildi" diye konuştu.

Çocuk kitaplarında talep patlaması olduğuna dikkati çeken İçözü, yazarların davet edildikleri her yerde çocuk ve genç okuyucularla buluştuğunu, okur-yazar buluşmalarının ve çeşitli yarışmaların artmasının okuyucu sayısının da artmasını sağladığını kaydetti.

İyi eserler her zaman kalıcı ve geçerli olmakla birlikte, günümüz çocuklarının yaşam alışkanlıkları ve tercihlerinin değiştiği söyleyen Nur İçözü, yeni bir çocuk edebiyatının var olduğunu da kabul etmek gerektiğini ifade ederek, "Kendi çocukluğumuzda okuduklarımızı illa çocuklarımıza dayatmayalım" dedi.

AA

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Çocuk Kitapları Yayınevleri Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement