Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan 2. Nükleer Güç Santrali konusunda rekabetin daha da arttığını ve firmaların yeni tekliflerle beraber geldiklerini belirterek, bunun enerji sektöründeki serbestleşme ve özelleşme politikalarına duyulan güven açısından son derece önemli olduğunu bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlıkta düzenlenen 'Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi 'Türkiye 2012 Raporu'nun sunum toplantısına katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada; gelişen, büyüyen ve ilerleyen Türkiye'nin enerji sektörünün çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek, nükleer güç santralleriyle alakalı yapılanmanın devam edeceğini bildirdi. İthal edilen ham petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Yıldız, 10 yıl içerisinde arama faaliyetlerine ayrılan payın 13,5 katına çıkarıldığını ifade etti. Yıldız, bazı petrol kuyularının maliyeti karşılamaması sebebiyle betonla kapatıldığına işaret eden Yıldız, 1980'li yıllarda ham petrolün varil fiyatının 19-22 dolar seviyelerinde olduğunu hatırlattı. "Bazı kuyularımız, fizibil olmadığı ve o rakamları tutturamadığı için betonlandı" diyen Yıldız, "Variline 30 dolar masraf eder 20 dolar ciro yaparsanız, tabii ki o kuyuyu açmamak daha da uygun olur. Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa gibi yerlerde şu anda 6 tane betonlanan kuyudan tekrar petrol üretiyoruz. Kapasiteleri çok sınırlı olsa da, kiminde 100 varil kiminde 500 varil olsa da şu anki fiyatlar bunu kurtarıyor. Masraflarımızı rahatlıkla kurtarıyor" şeklinde konuştu. Geçmiş dönemlerde betonlanmış petrol kuyularında şu anda çalıştıklarını anlatan Yıldız, bu kuyuların bir kısmını da açmaya devam edileceklerini söyledi. Yıldız, o yüzden ithal edilen petrol ve doğalgaz kaynaklarının yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.
Enerji sektörü-siyaset ilişkisine değinen Yıldız, "Şu anda coğrafyamızda gerek Kuzey Afrika'daki gerekse bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerin enerji sektörüne bir yük olduğunu söylemem lazım" dedi.
2. NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ
Sinop'ta yapılması planlanan 2. Nükleer Güç Santrali konusunda rekabetin daha da arttığını belirten Yıldız, "Rekabetin daha da arttığını ve firmaların, ülkelerin daha istekli davrandığını, yeni tekliflerle beraber geldiklerini görüyoruz. Bu Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güven, enerji sektöründeki serbestleşme ve özelleşme politikalarına duyulan güven açısından son derece önemli. Birden daha fazla ülke, şu anda Türkiye'de nükleer güç santralleriyle alakalı dörder ünitelik santral yapmak istiyor" diye konuştu.
Bakan Yıldız, iki ve üç boyutlu sismik arama yapabilecek, boyu 86 metre civarında olan ve en gelişmiş cihazlarla beraber donanımını tamamlayan bir geminin satın alındığını hatırlattı. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › 2. Nükleer Güç Santrali İçin Yeni Teklifler Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?