Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlığın 2016 yılı bütçesinin 17 milyar 175 milyon 234 bin lira olarak öngörüldüğünü belirterek, "Bunun 11 milyar 644 milyon lirası, yani bütçenin 67,8'i tarımsal desteklere ayrılmıştır" dedi.
Bakanlığının ve bağlı kuruluşlarının 2016 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Çelik, gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde 2015'te süt üretiminin 18,6 milyon tona, kırmızı et üretiminin 1 milyon tona, tavuk eti üretiminin 1 milyon 894 bin tona, bal üretiminin 107 bin tona ulaştığını belirtti.
Kırsal kalkınma projelerini destekleme çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizen Çelik, 2006 yılından itibaren uygulanan tarım sanayi entegrasyonunu sağlayan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 5 bin 640 projeye 1,2 milyar lira hibe desteği verildiğini, kırsal alanda 60 bin yeni istihdam sağlandığını bildirdi.
Çelik, bakanlığın 49 araştırma enstitüsü ve 2 bin 124 araştırmacı ile güçlü bir Ar-Ge alt yapısına sahip olduğunu dile getirerek, 15 Ar-Ge merkezi kurulduğunu ve 17 Ar-Ge merkezi kurulma çalışmalarına devam edildiğini vurguladı.
-EXPO 2016 Antalya'ya 8 milyon ziyaretçi bekleniyor
EXPO 2016 Antalya Botanik sergisinin Türkiye'nin ilk kez düzenleyeceği dünyanın en büyük uluslararası organizasyonlarından biri olduğuna dikkati çeken Çelik, "Çiçek ve Çocuk" temalı bu organizasyonunun nisan ve ekim ayları arasında gerçekleştirileceğini ifade etti.
Çelik, EXPO 2016 Antalya sergisinin 1 milyon 120 bin dekarlık alanda 6 ay boyunca açık kalacağına işaret ederek, yapılacak bütün düzenlemelerin sergi sonunda da ziyarete açık tutularak Antalya ve ülke turizmine hizmet vermesinin sağlanacağını söyledi.
Organizasyon için çok sayıda ülke ve 36 uluslararası kuruluşun katılımı için gerekli davetler ve çalışmaların yapıldığını belirten Çelik, Antalya'ya yerli ve yabancı 8 milyon ziyaretçinin gelmesinin beklendiğini bildirdi.
AB müzakerelerinde Bakanlığın sorumlu olduğu 11,12 ve 13 numaralı fasıllarla ilgili çalışmaların sürdüğüne işaret eden Çelik, "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının 2010 yılında açıldığını, bu faslın kapanışına yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
Çelik, diğer fasılların da siyasi nedenlerle askıya alındığına dikkati çekerek, önümüzdeki süreçte söz konusu fasılların da gündeme gelmesini beklediklerini, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
-"Bakanlığımız felaketlerde zarar gören insanları yalnız bırakmadı"
Bakan Çelik, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) arazileri hakkında da bilgiler vererek, 2003-2015 döneminde 17 bin 700 dekar alanın ağaçlandırıldığını, kurumun arazisinin yüzde 61'ine tekabül eden yaklaşık 22 bin dekar alanın park orman ve rekreasyon alanına dönüştürüldüğünü ifade etti.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün de (TİGEM) önümüzdeki dönemde sertifikalı tohum ve damızlık üretimi konusuna yoğunlaşacağını vurgulayan Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisinin faaliyetlerine de değindi.
Çelik, Bakanlığın, dünyanın dört bir yanında yaşayan felaketlerde zarar gören insanları yalnız bırakmadığını belirterek, "TMO tarafından Pakistan için 50 bin ton, Filistin için 10 bin ton, Somali için 17 bin ton, Suriye için 45 bin ton olmak üzere toplam 122 bin ton un Türk Kızılayına teslim edildi. Hali hazırda Suriye için 10 bin ton unun teslimatı devam etmekte olup, Somali için 6 bin ton un teslimatına yönelik tüm hazırlıklar tamamlanmış ve Türk Kızılayından sevk haberi beklenmektedir" diye konuştu.
Et ve Süt Kurumunun da (ESK) 10 et kombinası ve 1 depo müdürlüğü ile faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Çelik, 2015'te 62 bin 804 büyükbaş, 124 bin 400 küçükbaş hayvan alımı yapıldığını, 32 bin 713 ton kırmızı et üretilerek, 27 bin 262 ton kırmızı et satışının gerçekleştirildiğini, alımlar karşılığı toplam 629 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi. Çelik, önümüzdeki dönem içerisinde kurumun gerek et, gerek de süt ile ilgili regülasyon konusunda önemli görevler ifa edeceğini söyledi.
Çelik, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 2015 yılında toplamda 681 bin ton yaş çay alımı yapıldığını, alınan çaylardan 128,8 bin ton tasnifli kuru çay, 86,9 bin ton paketli kuru çay üretildiğini bildirdi. Çelik, ÇAYKUR tarafından 2015 yılı yaş çay alım bedeli olarak üreticilere 1,1 milyar lira ödeme yapıldığını ifade etti.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından tütün ve alkol sektöründe faaliyet gösteren firmalara periyodik aralıklarla denetimler yapıldığına, kamu spotları hazırlandığına dikkati çeken Çelik, 2016 yılında tütün ve alkol kontrolü çerçevesinde kamu kurumları ile dernek, birlik ve kuruluşların desteklenmesinin planlandığını dile getirdi.
-Küçük aile çiftçisine 100 lira destek
Çelik, yeni proje ve düzenlemelere ilişkin konular üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Tarımsal destekler tarım havzaları bazında ürün deseni ile birlikte su kısıtı gözetilecek şekilde yeniden düzenlenecektir" ifadesini kullandı.
Türkiye'de yıllık 5 milyon ton kimyevi gübre kullanıldığına işaret eden Çelik, gübre ve yemde KDV indirimine gidildiğini hatırlattı.
Çelik, arazisi 5 dekar altında olan çay, fındık hariç meyve, sebze ve süs bitkisi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan işletmelere 2016 yılında küçük aile işletme desteği verileceğini, bu desteğin 100 lira olarak belirlendiğini söyledi.
Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar hibe verileceğini belirten Çelik, kırsal kalkınma desteklerinden 81 ilin eşit ölçüde yararlanması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını bildirdi.
Çelik, tarım arazilerinin bölünmesini önlemek amacıyla arazisini büyütmek isteyen ehil mirasçılara faizsiz kredi desteği uygulamasının başlatılacağını dile getirdi.
Bakan Çelik, hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanılan tüm aşıların yeterli miktarda ve istenilen zamanda üretimini yapmak, şap hastalığına neden olan virüslerin değişimini izleyerek yeni virüslere karşı aşı geliştirmek amacıyla "Aşı Üretim Merkezi Kurulması Projesi'nin hazırlandığını ifade etti. Çelik, söz konusu proje tesisinin kurulması amacıyla Ankara'nın Sincan ilçesinde 256 bin metrekarelik bir arazinin tahsis edildiğini kaydetti.
-Alkol ve tütün piyasasına 72,5 milyon lira ceza
Komisyonda kurumunun faaliyetleri hakkında bilgiler veren TAPDK Başkanı Suat Evcimen de tahmini bütçelerinin 125 milyon lira olduğunun altını çizerek, genel bütçeden pay almadıklarını, kendi gelirlerinden elde ettikleri bütçeyi kullandıklarını ifade etti.
Evcimen, kurum tarafından 2009 yılından bu yana işletmelere bin 865 ceza uygulandığını, 72 milyon 500 bin lira ceza kesildiğini kaydetti.
(Bitti)
Son Dakika › Ekonomi › 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?