Akdeniz ülkeleri arası turizm hareketini artırmak adına iki yılda bir Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen Akdeniz Turizm Forumu-MEDITOUR 2016 başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Akdeniz Bölgesi'nin terör nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, "Turizmin önünü açacak faaliyetlerin başarıya ulaşması için teröre karşı ortak hareket etmek tüm ülkelerimiz için kaçınılmaz bir görevdir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Mersin Valiliği himayesinde gerçekleştirilen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde yapılan 7. Akdeniz Turizm Forumu, bu yıl Mersin'de yapılıyor. 11 ülkeden 250'ye yakın kurum ve kuruluş temsilcisinin yer aldığı MEDITOUR 2016, bu yıl 'Akdeniz'in Yükselen Destinasyonları Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz' sloganıyla gerçekleştiriliyor. Mersin Divan Otel'de 3 gün sürecek MEDİTOUR 2016'nın açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Casero katıldı.
"Akdeniz, tüm insanlığın ortak değeridir"
Forumun açılışında konuşan Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Elvan, Akdeniz'in, sadece Akdeniz'e kıyısı olan 23 ülkenin değil, tüm insanlığın ortak değeri olduğunu söyledi. İnsanlık tarihinde Akdeniz'in yerini başka hiçbir kıtanın dolduramayacağı zenginlikte bir deniz olduğunu dile getiren Elvan, "Akdeniz havzası uygarlıkların birikimi, insanlığı beslemeye, geleceğe ışık tutmaya devam etmektedir. Akdeniz ülkelerinin her biri bu büyük mirasın sahibi ve koruyucusudur. Doğal imkanlarıyla birlikte bu uygarlık birikimlerinin, inanç merkezlerinin, kültürel zenginliklerin, turizmin bütün alanlarını besleyecek şekilde değerlendirmesi büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.
"Akdeniz'de mülteci botlarının dolaşması, büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır"
Forumda, Akdeniz'in yükselen bir değeri olan Mersin ve Akdeniz ile turizmin konuşulacağını kaydeden Elvan, bütün bunlardan çok daha önemli konunun ise Akdeniz'in bir güven ve istikrar denizi olması olduğunu altını çizdi. Elvan, "Akdeniz bir güven ve istikrar denizi de olmak zorunda. Arap Baharı sonucu başlayan bölgesel istikrarsızlıkların nasıl turizme yansıdığını hep birlikte gördük. Biz Türkiye olarak bütün koşullarda barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Akdeniz'de kruvaziyer gemilerin turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması, büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu fotoğraf Akdeniz'in kadim geçmişine de misyonuna da Akdeniz havzasını oluşturan ülkelerin kimliklerine de yakışmayan bir fotoğraftır. Hiçbir istikrarsızlık da uzun soluklu sürmez. Hiçbir bölgesel kriz kalıcı değildir. Ümit ediyoruz ve çaba gösteriyoruz ki, kısa sürede bu olumsuzluklar, yaşanan bu acılar son bulacaktır. Zira sadece yakın ülkeler değil, bütün Akdeniz ülkelerinin başta turizmi olmak üzere pek çok sektörü bu olumsuzlardan etkilenmektedir" dedi.
Mersin'in turizm potansiyelinden de söz eden Elvan, Mersin'in, Akdeniz'in en karakteristik, turizmin her alanında potansiyeli olan bir kent olduğunu söyledi. Bu potansiyeli harekete geçirmek amacıyla turizm alt yapılarının güçlendirecek çalışmaları hızlandırdıkları bilgisini veren Elvan, şöyle devam etti: "Bugün 350 milyon civarında olan Akdeniz turist sayısının 2030'a kadar 500 milyona çıkacağı düşünüldüğünde, Mersin'in bu artıştan daha çok pay almasında yapacağımız yatırımların önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin olarak Akdeniz turizmine katkı vermeye devam ediyoruz. Türkiye Akdeniz turizmini geliştirmeye yönelik yatırımlar yapmaya devam edecektir."
"Teröre karşı ortak tavır, ortak hareket etmek tüm ülkeler için kaçınılmaz bir görevdir"
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı da forumun açılışında yaptığı konuşmada, terörün turizme etkilerine vurgu yaptı. Akdeniz havzasının farklı tarihi, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleriyle kültür, spor, inanç, kış, sağlık ve gastronomi gibi pek çok turizm çeşidine yönelik büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını belirten Avcı, ancak Akdeniz bölgesinin turizm açısından sıkıntılı bir dönem yaşadığına dikkat çekti. Bütün dünyayı tehdit eden terör olgusunun, bölgede de turizme güçlükler çıkardığını dile getiren Avcı, "Özellikle son dönemlerde dünyanın her yerinde yoğun terör saldırılarına şahit oluyoruz. Bundan bölgemiz de nasibini alıyor. Ne var ki, özellikle bölgemizde cereyan eden terör olayları maksatlı oluşumlar tarafından özellikle bir karşı propaganda aracı olarak kullanılıyor. Bu nedenle turizmin önünü aşacak her türlü faaliyet, proje ve programın başarıya ulaşabilmesi için teröre karşı ortak tavır, ortak hareket etmek tüm ülkelerimiz için kaçınılmaz bir görevdir, bir ödevdir. Bölge ülkeleri olarak terörün karşısında yer almak ülkelerimizin güvenliği için üst düzey tedbir almak, zor bir dönemi büyük fedakarlıklarla atlatmaya çalışan turizm sektörüne destek vermek hükümetlerimizin ortak politikası olmalıdır" diye konuştu.
Hükümetin son dönemlerde tur operatörlerine yönelik teşviklerle sektöre ciddi katkılar sağladığını da dile getiren Avcı, bu teşviklerin 2017'de de artarak devam edeceğini bildirdi. Dünya turizminin mihenk taşlarından Akdeniz turizm alanının, ülkelerin birlikte geliştirecekleri ortak projelerle hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacağına vurgu yapan Avcı, ASCAME'ye, bu tür etkinliklerde bilim ve kültür alanında çalışma yapmış dünyanın değeri olan bilim ve kültür insanlarına ödüller vermesi önerisinde de bulundu.
Mersin'e ilişkin de bilgi veren Avcı, 8 turizm bölgesine yönelik çalışmaların hızlandırıldığını ifade ederek, özellikle yabancı yatırımcılara yönelik girişmelerin bulunduğunu, Mersin'in de önemli bir destinasyon olması için çalıştıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından, Bakan Elvan ve Bakan Avcı'ya hediyeler takdim edildi. - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › 7. Akdeniz Turizm Forumu Mersin'de Başladı (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?