Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe çalışan 2,4 milyona yakın kadının hem evlerini çekip çevirdiklerini hem de tarımsal üretime katıldıklarını belirterek, "Kadın çiftçilerimiz için pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yıpranma payı, çalıştıkları her yıl için ilave 120 gün, 3 yılda 1 yıl olmalı" ifadesini kullandı.
Bayraktar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerin, tarımın belkemiği olduklarını ve tarımsal üretiminin yarısından fazlasını karşıladıklarını kaydetti.
Tarım sektöründe çalışan 5 milyon 154 bin kişinin yüzde 46'sının kadınlardan oluştuğunu bildiren Bayraktar, söz konusu kadınların yüzde 79,4'ünün ücretsiz aile işçisi olduklarının, yüzde 10'unun ise kendi hesabına çalıştıklarının altını çizdi.
Bayraktar, tarım alanında faaliyet gösteren kadınların yüzde 93,8'inin kendi adına sosyal güvenlik sistemine kayıt olmadıklarına işaret ederek, "Kadınlar, erkeklerden çok daha fazla, hemen her gün 16-17 saat, evdeki işlerinin yanı sıra tarlada, bahçede, ahırda, ağılda çalışıyorlar. Kırsalda bu kadar büyük bir fonksiyon üstlenen kadın çiftçilerimiz, çoğu zaman geçmişten öğrendikleri geleneksel yöntemlerle üretime katkı sağlıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
"Kadın çiftçiler eğitilmeden tarımda verimlilik sağlanamaz"
Çocuklarının bakım ve gelişimini de üstlenen kadın çiftçilerin tarımsal alandaki yenilikler konusunda bilgilendirilmeleri açısından eğitimin önemini vurgulayan Bayraktar, bir kadın çiftçiyi eğitmenin gelecek nesilleri de eğitmek anlamını taşıdığını belirtti.
Kadın çiftçiler eğitilmeden tarımda verimliliğin sağlanamayacağını ifade eden Bayraktar, bu kapsamda TZOB'un ülke genelinde "Kadın Çiftçi Eğitimi" programını sürdürdüğünü hatırlattı.
Bayraktar, eğitimlere katılan kadın çiftçilerin, gelecek yıllarda, değişimin güçlü temsilcileri olacağına ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayacaklarına inandığını bildirdi.
"Kadın çiftçiler için pozitif ayrımcılık istiyoruz"
Kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımını destekleyecek önlemlere ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Kadın çiftçiler için de pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yıpranma payı, çalıştıkları her yıl için ilave 120 gün, 3 yılda 1 yıl olmalı. Devlet, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik kapsamına girebilmeleri için yüzde 60 prim desteği yapmalı. Söz konusu desteğin verilmesi durumunda, kadın çiftçilerin sağlık harcamaları eşleri yerine, kendi sigortalarınca karşılanacağından, desteğin büyük kısmı devlete geri dönecek, böylece kayıt dışılık da önlenmiş olacaktır."
Son dönemlerde artan kadına yönelik şiddet haberlerine de değinen Bayraktar, kadınların ölümlerine dahi yol açan kötü muamele ve işkencenin "kabul edilemez" bir durum olduğunu belirtti. Bayraktar, "TZOB olarak bunu kınıyor ve bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › 8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?