Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye'de bu yıl yaklaşık 150 tesisin işletmeye girdiğini belirterek, "Toplam 5 bin megavatı aşan bir güçle elektrik üretim kapasitesini artırmış olduk. Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bu 150 tesisin açılışı olacak." dedi.
Dönmez, 9. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin daha da büyümesi için özel sektörün içeride ve dışarıda aktif olması gerektiğini söyledi.
Elektrikte zaman zaman bazı tesislerin açılışına devlet erkanının katıldığını dile getiren Dönmez, "Hepsine yetişme şansımız yok, özellikle elektrik üretim tarafında. Bu sene yaklaşık 150 tesis işletmeye girdi ve toplam 5 bin megavatı aşan bir güçle elektrik üretim kapasitesini artırmış olduk. Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bu 150 tesisin açılışı olacak. Sektörü bu vesileyle davet etmek istiyorum." diye konuştu.
Dönmez, bir diğer açılışın da pazar günü Erzincan'da yapılacağını belirterek, "Türkiye'de bu sene yeni yerleşim bölgelerine verilen doğalgazla alakalı Erzincan'da Sayın Başbakan'ın başkanlığında açılış yapılacak. Açılışın farkı, boru hattıyla götüremediğimiz gazı, sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) veya sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) götürme stratejisi. İlk defa bir ilçeyi CNG ile desteklemiş olacağız. Bunu teknik, ekonomik ve teknolojik olarak uygun olan bölgelerde de yaygınlaştıracağız." ifadelerini kullandı.
Enerji sektöründe yerelin küreselle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, "Bu ay ihracatta otomotiv sektörü yüz akımız oldu, ama dünyada elektrikli arabalar, otonom arabalar üretilir ve pazara sunulurken, Türkiye'de de bu pazarlara uygun arabaların üretilmesi gerekiyor. Eğer bir elektriğin dağıtım işinde yapay zeka algoritmaları ve programlarıyla hizmet kalitesi iyileştiriliyor ve maliyetler düşüyorsa, ülkemizdeki dağıtım şirketlerinin bu iş modelinden kaçma şansı yok." değerlendirmesinde bulundu.
Dönmez, Paris'teki COP21 anlaşmasının ardından enerji dünyasının uzun dönemli bir değişime girdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye bir strateji belirledi. Daha çok istihdam, daha teknolojik bir Türkiye, daha düşük bir cari açık tercihini kullanmış oldu. Bunun için de yerli kaynaklar ve yerli teknoloji önceliğimiz oldu. Bu öncelikleri gerçekleştirebilmek ve rekabetçi bir piyasayı oluşturmak için üçüncü sac ayağı olarak dünya standardında bir altyapı hedeflendi. Bu noktada Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli çok önemli. Almanya'nın yerli sanayisini nasıl geliştirdiğine bakın, verdiği teşviklere bir göz atın. Adım adım bir 'Made in Germany' stratejisi sektöre yön verdi ve dikte ettirildi. Türkiye'de YEKA modeli hem gelecek yıllar için hem de bu ülkenin orta gelir tuzağından kurtulması için çok önemli bir yöntem. Bir teknoloji ülkesi olacak mıyız? Olmayacak mıyız? bu soruya artık bir cevap vermemiz gerekiyor. Rüzgar'da da güneşte de teknoloji entegreli enerji yatırımları önceliğimiz olacak."
Yerli kömürün, önemli bir kaynak olduğuna işaret eden Dönmez, "Bu kaynakları bir an önce değerlendiremezsek, bu kaynakları bir daha kullanma şansımız olmayacak. Kömür kalkınmada bir basamaktır. Türkiye kömürü Güney Afrika, Endonezya, Kolombiya kömürü gibi değil, ama her şeye rağmen kendi kaynağımız. Rüzgarımızda aslında bir okyanus rüzgarı kadar kuvvetli değil, ama o da yerli kaynağımız. Bu da önceliklerimiz arasında olacak." diye konuştu.
"BOTAŞ'ı bölgesel bir oyuncu olma yönünde teşvik edeceğiz"
Dönmez, doğalgaz alanında son 10 yılda hareketli bir dönem yaşandığını söyledi.
Türk Akım'ı projesinin imzalanmasının ardından artık Akdeniz gazının konuşulmaya başlandığını ifade eden Dönmez, "Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi inşaatı devam ediyor ve Türkiye'de gaz ticaret platformu için düğmeye basıldı. 2017'de bu platform hazır hale gelecek." dedi.
Dönmez, bölgesel hedeflerin yanı sıra iç piyasanın da isteklerine hizmet eden, geniş ve ürün açısından risk yönetimine yardımcı olacak bir platform hedeflediklerini belirterek, "Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'ni (BOTAŞ) depolama, iletim ve ticaret olarak ayrıştırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda BOTAŞ'ı sadece ulusal bir oyuncu olmaktan çıkarıp, bölgesel bir oyuncu olma yönünde teşvik etmek istiyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › 9. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?