Avrupa Birliği'nin (AB) Kanada ile 7 yıl müzakere ettiği ticaret anlaşması imzalandı.
Brüksel'deki AB Konseyi'nde gerçekleştirilen AB-Kanada Zirvesi'nde, AB ve Kanada arasında müzakerelerinin 7 yıl sürdüğü Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) imzalandı.
CETA'yı, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve AB Dönem Başkanı Slovakya Başbakanı Robert Fiko imzaladı.
İmza töreni sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, Brüksel'de son dönem beklenen en önemli zirvenin bu olduğunu anımsatarak, "CETA ve Stratejik Ortaklık Anlaşmalarını imzaladık. Bununla gurur duyuyorum. Serbest ticaret ve küreselleşme yüz milyonlarca kişiyi açılık ve yoksulluktan koruyor. Serbest ticaretin olumlu etkilerini insanlara dürüst ve inandırıcı bir şekilde anlatmamız gerekiyor." dedi.
CETA anlaşmasının imza aşamasına gelmesinin kolay olmadığına dikkati çeken Tusk, CETA anlaşmasının toplumda algı ve duyguların önemini ortaya koyduğunu ifade etti.
Kanada'nın yapılan anlaşmalar neticesinde Bulgaristan ve Romanya'ya uyguladığı vizeleri 2017 sonuna kadar kaldıracağını ve bunu olumlu karşıladığını anlatan Tusk, "28 AB lideriyle görüştüm. CETA, Avrupa'da en az tartışmalı olan ticaret anlaşması." değerlendirmesinde bulundu.
- "AB olarak yaptığımız en iyi ve ilerici anlaşma"
AB Komisyonu Başkanı Juncker de, "AB ve Kanada insanları için bugün yeni bir dönem başladı. CETA, yarım milyardan fazla insana yeni fırsatlar sunacak. CETA, AB olarak yaptığımız en iyi ve ilerici anlaşma ve diğer yapılacak ticaret anlaşmalarının seviyelerini belirleyecek." dedi.
Ticaret anlaşmalarının faydalarına inandığını belirten Juncker, anlaşmanın hem işletmelere hem de insana saygı gösterdiğine dikkati çekerek, "CETA için, işçi ve çalışan haklarından bir feragat söz konusu değil." diye konuştu.
Juncker, CETA'nın kontrolsüz bir anlaşma olmadığını, dikkatlice hazırlandığını anımsatarak, "Gelecek ticaret anlaşmaları bu anlaşmadan ilham almalı." değerlendirmesinde bulundu
"CETA, büyümeye ve istihdama katkı sağlayacak"
Kanada Başbakanı Trudeau ise "Bu anlaşma uzun görüşmelerin sonucunda yapılıyor. Karşılıklı ticareti yüzde 20 oranında arttıracak. Milyarlarca dolar söz konusu. CETA, büyümeye ve istihdama katkı sağlayacak." dedi.
AB ile Kanada arasındaki bağların ekonominin ötesine uzandığına dikkati çeken Trudeau, anlaşma sağlamak için işçi ve çevre standartları gibi çeşitli konularda uzun müzakereler yapıldığını anımsattı.
Trudeau, CETA'nın imza aşamasına gelmesinin toplam 7 yılı bulduğunu hatırlatarak, "Bu, insanlarımız için olumlu bir anlaşma. İnsanların seslerini duyuyor, kaygılarına cevap veriyor. Ticaret anlaşmaları herkes için faydalı." değerlendirmesinde bulundu.
"Belirlediğimiz standartların eşi benzeri yok"
CETA ile AB ile Kanada arasında uygulanan gümrük vergilerinin yüzde 98'inin kalkacağına işaret eden Trudeau, "Avrupa ile ortak çalıştık ve yeni, ilerici bir model ortaya koyduk. Belirlediğimiz standartların eşi benzeri yok." ifadelerini kullandı.
CETA, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) onaylanırsa, 2017 yılının başında geçici olarak başlayacak. Anlaşmanın kalıcı hale gelmesi için AB üyesi 28 ülkenin parlamentolarında tekrar onaylanması gerekiyor.
Anlaşma protesto edildi
İmza töreni sırasında AB Konseyi binası önünde toplanan yüzlerce kişilik gösterici grubu, AB-Kanada arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını protesto etti.
Ticaret anlaşması karşıtı çeşitli sloganlar atan protestoculardan üzerleri kırmızı renk boyalı bir grup, zirve öncesinde AB Konseyi binasının ana girişine koştu. Cam kapılara dayanan göstericilerin birkaç tanesi binanın içine kadar girdi. Girişte bazı protestocular elleri arkalarından plastik kelepçelerle bağlanarak gözaltına alındı.
Protestocular nedeniyle Belçika polisi AB Konseyi binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. AB Konseyi girişi tel örgülerle çevrelendi. Bina çevresine TOMA araçları, atlı polisler ve itfaiye hortumları göstericilere karşı kullanılmak için yerleştirildi.
-Valonya onay vermemişti
Öte yandan, AB ile Kanada arasında imzalanan ticaret anlaşmasına Belçika'nın Valonya bölgesinin onay vermemesi nedeniyle Belçika Federal Hükümeti imzalama yetkisi alamamıştı. Bu nedenle, AB ile Kanada'nın serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının planlandığı AB-Kanada Zirvesi iptal edilmişti.
27 Ekim'de Belçika'daki çeşitli bölgesel yönetimler, AB'nin Kanada ile yapacağı ticaret anlaşmasına onay verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Bunun üzerine zirvenin bugün düzenlenmesi kararlaştırıldı.
CETA yürürlüğe girdiğinde, AB ile Kanada arasındaki gümrük vergilerinin yüzde 98"ini ortadan kaldırılması, karşılıklı ticaret hacmini yıllık 12 milyar avro artırılması, istihdam ve büyümeye katkı sağlaması öngörülüyor.
Son Dakika › Ekonomi › Ab-Kanada Ticaret Anlaşması İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?