Alcen, 440 Milyon Doları Ödedi, 1.5 Milyon 'Meram'lıyı Kucakladı - Son Dakika
Ekonomi

Alcen, 440 Milyon Doları Ödedi, 1.5 Milyon 'Meram'lıyı Kucakladı

Alcen, 440 Milyon Doları Ödedi, 1.5 Milyon \'Meram\'lıyı Kucakladı

Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir İllerini Kapsayan Bölgede 1.5 Milyon Aboneye Hizmet Veren Meram Elektrik Dağıtım A.ş. (Meram Elektrik) 440 Milyon Dolar Bedelle Alcen Enerji Dağıtım'a Devredildi.

31.10.2009 05:25

Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan bölgede 1.5 milyon aboneye hizmet veren Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (Meram Elektrik) 440 milyon dolar bedelle Alcen Enerji Dağıtım’a devredildi.

Devir sözleşmesi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla imzalanırken, bakanlar ve bürokratlar enerji sektöründe özelleştirmenin hızlanacağı sinyali verdi. Taner Yıldız, rekabetçi ve sürdürülebilir bir piyasa sağlanmasının en önemli argümanlarından birinin hem dağıtım hem de üretim şirketlerinin özelleştirilmesi olduğunu söyledi. Mehmet Şimşek de 18 termik, 27 hidrolik ve 56 akarsu santralinin özelleştirme programına alındığını, yakında ilana çıkılacağını açıkladı.

3 bölge özel sektöre

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise bu devir ile devri yapılan bölge sayısının 3’e, devirler karşılığı alınan bedelin de toplam 2 milyar 265 milyon dolara ulaştığını kaydetti.  Alarko Şirketler Topluluğu Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ise ekonomik buhranın yaşadığı dönemde, böyle bir devrin hem de peşin ödemeyle gerçekleşmesinin önemine işaret ederek, Türkiye’nin yarınının bugünden çok daha iyi olacağını bildirdi. Yavrucu, Türkiye’nin yüzde 10’unu oluşturan 88 bin kilometre karelik alana hizmet vereceklerini söyledi. Meram Elektrik için en yüksek teklifi veren Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş hisselerini devralmak üzere ihale şartnamesi çerçevesinde yüzde 51 hissesine kendisinin, yüzde 49 hissesine Cengiz Holding A.Ş’nin sahip olduğu Alcen Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri A.Ş’yi kurmuştu. Bölgenin 2008 net tüketimi 6 milyar kilovat saat, kayıp kaçak oranı da yüzde 8.4 olmuştu.

Zam gelecek demedim

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bir no’lu, iki no’lu tarifeleri düzenlediğimiz anda yüzde 5-6 civarında elektriğe zam gelecek” dedi. “3. OSB Enerji Zirvesi”nin açılışında konuşan Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine sözlerine şöyle açıklık getirdi: “Zam yapılacak demedim. Şunu dedim; tarifelerin düzenlenmesi böyle bir sonuç doğuruyor. Otomatik fiyatlama geçerli olduğu için bunun zamanlamasını çok iyi yapmak lazım. Bunu siz yüzde 5-6 zam diye lanse ederseniz, bu vatandaşa haksızlık olur, çünkü böyle bir şey yok.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Alcen, 440 Milyon Doları Ödedi, 1.5 Milyon 'Meram'lıyı Kucakladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement