Atık Isı Enerji Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Atık Isı Enerji Olacak

Atık Isı Enerji Olacak

Akçasan, Çimento Üretimi Sırasında Ortaya Çıkan Atık Isıyı Enerjiye Çevirecek.

27.08.2010 14:31

Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Mahmudiye Beldesi sınırları içinde faaliyet gösteren Akçansa Çimento Fabrikası, yeni kuracağı tesis ile çimento üretimi sırasında ortaya çıkan atık ısıyı enerjiye çevirecek.

Akçansa Çanakkale Çimento Fabrikası tarafından bayilere ve çalışanlarına Kolin Hotel'de iftar yemeği verildi. Yemeğe Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, protokol üyeleri ve fabrika yönetimi ile çalışanları katıldı. Yemek sonunda İl Müftüsü Kamil Baran tarafından dua yaptırıldı. Ardından kürsüye çıkan Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, 1974 yılından buyana başarılı çalışmalara imza attıklarını ve bugün 6,5 milyon ton klinker ve 9 milyon ton çimento üretimiyle gerçek bir bölgesel lider olmayı başardıklarını söyledi. Atık ısıdan enerji elde etme tesisisi kuracaklarını ve temelini de 6 Eylül'de atacaklarını belirten Gürdal, ''Çanakkale fabrikamızın yıllık ihtiyacının üçte birini atık ısıdan elde edeceğimiz enerji vasıtasıyla karşılayacağız. Bu bir çok doğal kaynağın daha az kullanımı anlamına da geliyor. Karbondioksit sanılımı anlamında, iklim değişimliği anlamında bir çok olumlu etkisiyle beraber Akçansa'ya daha rekabetçi olma avantajını da sağlayacak' dedi.

Atık yönetimi konusunda gönüllü elçiliğe soyunduklarına da dikkat çeken Hakan Gürdal, çimento sektöründe atık berterafına ilişkin yasal zorunlulukları yerine getirerek ilk kez atık temin eden ve bu alanda yatırım yapan ilk şirket olduklarını kaydetti. Sadece atık toplayarak değil, aynı zamanda doğru bertaraf ederek gerçek bir değer sağlanabileceğini düşüncesinden hareketle ''CO2 Tek Karbon Çift Oksijen Projesi'ni yarattıklarını anlatan Gürdal, ''Bu sayede hem atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde imha edilmesi sorunu ortadan kalkıyor, hem de sanayi için gerekli yakıt ihtiyacı karşılanıyor. Böylece yakıt maliyeti de, karbondioksit salınımı da azalmış oluyor. Bu proje kapsamında faaliyette bulunduğumuz belediyelerle gerek arıtma, gerekse katı atık yönetimine ilişkin önemli işbirlikleri tesis etmeyi hedefliyoruz' diye konuştu.

Akçansa'nın başarılarından da söz eden Genel Müdür Hakan Gürdal, ''2009 yılında iç pazarın daraldığı bir dönemde yeni ihraç pazarlarına yönelerek, klinker ve çimentoda 2,5 milyonluk ihracat tonajıyla önemli bir rekora imza attık. 4 milyon tona ulaşan yurt içi çimento ve klinker satışımızla birlikte toplam satışımız 6,5 milyon tona yükseldi. Bu olumlu gelişmelerin ışığında, 2009 yıl sonu finansal sonuçlarımıza göre 697,8 milyon lira net satış rakamımızla İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi değerlendirmesinde 55'inci sırada yer almanın gururunu yaşadık. 2010 yılının ilk yarısında ise çimento satış fiyatlarındaki yoğun rekabetin etkisine rağmen Akçansa olarak ciromuzu arttırmayı başardık' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Atık Isı Enerji Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement