Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rusya'nın, Türkiye'deki bazı havayolları şirketlerinin uçuş ekiplerinden vize talep etmesini değerlendirirken, "Uluslararası havacılık kurallarına aykırı ve keyfi bir uygulamadır. Biz, diplomatik kanallardan bu uygulamanın yanlış olduğunu, Uluslararası Havacılık Örgütünün normlarına uygun olmadığını derhal hatırlatacağız" dedi.
Yıldırım, basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Rusya'nın, bazı Türk taşıyıcılara ait havayolları uçuş ekiplerinden vize talep etmesine ilişkin soruyu yanıtlarken Yıldırım, Rusya'nın, havayolları uçuş ekiplerine yönelik uygulamasının, uluslararası havacılık kurallarına aykırı ve keyfi bir uygulama olduğunu söyledi. Yıldırım, "Dolayısıyla biz, diplomatik kanallardan bu uygulamanın yanlış olduğunu Uluslararası Havacılık Örgütünün normlarına uygun olmadığını derhal hatırlatacağız" diye konuştu.
Amaçlarının Rusya ile yaşanan bu krize misilleme yaparak cevap vermek olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Bizim amacımız ilişkileri normalleştirmektir, önceliğimiz budur. Bu yolu sonuna kadar deneyeceğiz. Krizler gelir geçer, dostluklar bakidir. Bu bakımdan uygulamaları mecbur kalmadığı, başka bir çözüm üreteme imkanı kalmadığı müddetçe karşılıklı görüşmelerle, güzellikle halletmenin yolunu belirleyeceğiz. Böyle bir gelişme var ama çözeceğiz" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, karayollarında bu yıl güney-kuzey koridorlarında çalışmaya hız vereceklerini, bu çalışmalarda ağırlıklı olarak tüneller ve sanat yapıları bulunduğunu dile getirerek, otoyolların bir kısmının kamu-özel ortaklığında yapılacağını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Yavuz Sultan Selim Köprüsünün Anadolu ve Avrupa yakalarındaki Edirne- Kars TEM yoluna bağlantısını sağlayacak otoyollar. Ankara- Samsun istikametindeki ilk etapta Ankara- Delice arasındaki otoyolu YİD ile gerçekleştireceğiz. Ankara- Niğde otoyolunun ihalesini bu yıl içerisinde yapacağız. Bu da 360 kilometrelik bir güzergahtır. Aydın- Denizli otoyolunu Aydın'a kadar var, Denizli'ye uzatacağız. Bu dönem içerisinde Çanakkale geçişini 2019'a kadar gerçekleştireceğiz. Buna bir de Kanal İstanbul'u ilave edebiliriz."
Yıldırım, 2019 yılına kadar karayollarında sıcak asfalt yapımına hız vereceklerini bildirerek, sıcak asfaltlı yol miktarını 8 bin kilometreden 19 bin kilometreye çıkardıklarını belirtti. Yıldırım, şunları kaydetti:
"İstanbul-İzmir-İzmit Körfez Geçişi (Körfez Köprüsü dahil) Projesinin tamamı 2018'de bitirilecek ancak köprü ve Bursa'ya kadar olan kısım bu yıl sonunda tamamen hizmete girmiş olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü de bağlantı yollarının tamamıyla en geç 2016 sonunda bitmiş olacak. Marmaray'ın ikizi Avrasya Tüneli 2016 sonunda tamamen hizmete girmiş olacak."
Binali Yıldırım, bundan sonra akıllı ulaşım sistemlerine önem vereceklerini anlatarak, bölünmüş yolların kazalardaki ölüm oranlarını azalttığını vurguladı. Yıldırım, "Kazaların sayısı 3,5 kat arttı. Niye? Çok araç var. Araç sayısı 8 milyondan 20 milyona çıktı. Ölümlü kazaların azalma oranı yüzde 62'i buldu" dedi.
Türkiye'deki 24 bin 300 kilometre bölünmüş yolun bir yılda ekonomiye 16,5 milyar lira kazandırdığını vurgulayan Yıldırım, "Bu rakam karayollarının bir yılda kullandığı bütçe kadar. Karayolları 2015'te bu kadar bütçe kullandı. Karayollarının bir yılda yaptığı bütün işleri bölünmüş yollardaki tasarrufla geri alıyoruz. Havaya verilen yanmış gaz, egzos, bölünmüş yolların sayesinde 3 milyar 250 metreküp azaldı. Bölünmüş yollar hem hayat kurtarıyor, hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de havamızı güzelleştiriyor" değerlendirmelerinde bulundu.
Yıldırım, Körfez Geçişi Köprüsüne ilişkin de "Körfez Geçiş Köprüsünde direkler arasındaki ilk tabliye bugün yerleştirilmeye başlandı. Toplam 113 tabliye var. 20 Şubattan itibaren köprünün siluetini tabliyeleriyle birlikte görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
(Sürecek)
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yıldırım, Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?