Balo'nun Anadolu'dan Avrupa'ya İlk Blok Tren Seferi - Son Dakika
Ekonomi

Balo'nun Anadolu'dan Avrupa'ya İlk Blok Tren Seferi

Balo\'nun Anadolu\'dan Avrupa\'ya İlk Blok Tren Seferi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "Demiryolu hatlarının yüzde 70'ini yenilendik. Elektriksiz hatları elektrikli, sinyalizasyonu olmayan hatları sinyalizasyonlu hale getiriyoruz" "2035'e geldiğimizde demiryollarımız 10 bin kilometresi hızlı teren olmak üzere, toplam 31 bin kilometreye, mevcut ağın 3 katına erişmiş olacak. Demiryolları refah kalkınma demektir. Demiryolları, ülkenin bağımsızlığı kadar önemlidir" "Ülkemizdeki huzuru ve barışı, çözüm sürecini sekteye uğratmaya çalışanların o günleri (kurtuluş) çok iyi düşünmeleri gerekir"

08.09.2013 15:01

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 2035 yılı vizyonunun merkezinde demiryolarının bulunduğunu belirterek, "2035'e geldiğimizde demiryollarımız 10 bin kilometresi hızlı tren olmak üzere toplam 31 bin kilometreye, mevcut ağın 3 katına erişmiş olacak. Demiryolları refah, kalkınma demektir. Demiryolları, ülkenin bağımsızlığı kadar önemlidir" dedi.

Yıldırım, TOBB ile bağlı oda ve borsaların katılımıyla 93 ortaklı olarak kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO) tarafından düzenlenen Anadolu'dan Avrupa'ya ilk blok tren seferi törenine katıldı.

Bakan Yıldırım, Manisa Garı Lojistik Sahası'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de demiryollarını yeniden ayağa kaldırmak,  Büyük Atatürk'ün başlattığı seferberliği devam ettirmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetiyle bir çok projenin uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Hatların yüzde 70'inin yenilendiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Elektriksiz hatları elektrikli, sinyalizasyonu olmayan hatları sinyalizasyonlu hale getiriyoruz. Bir kaç yıl içerisinde artık 50 yılın 60 yılın unutulmuşluğu sona erecek. Demiryolları çok daha etkin kullanılabilir hale gelecektir. Bu haliyle bile 2003 yılına göre taşımaları yüzde 90 oranında artırdık, 13 milyon ton taşıma yapılırken bugün 25,5 milyon ton taşıma yapar hale geldik."

Demiryolunda 2035 hedefi

Yıldırım, İstanbul'da 3 gün süreyle gerçekleştirilen Uluslararası Ulaşım ve İletişim Şurası'nda bu alanda Türkiye'nin 2023 hedeflerini yeniden belirlediklerini ve 2035 yılı vizyonunu ortaya koyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu vizyonunu merkezinde demiryolları var. 2035'e geldiğimizde demiryollarımız 10 bin kilometresi hızlı tren olmak üzere toplam 31 bin kilometreye, mevcut ağın 3 katına erişmiş olacak. Demiryolları refah kalkınma demektir. Demiryolları, ülkenin bağımsızlığı kadar önemlidir. Çünkü biz bağımsızlığımızı demriyollarıyla kazandık. Manisa'nın, İzmir'in kurtuluşu, Mustafa Kemal tarafından Malıköydeki tren istasyonda planladı. Onun için demiryolları önemli, onun için demiryollarına hız kesmeden yatırım yapmaktan başka çaremiz yoktur."

"Uygulayıcılarla birlikte karar alıyoruz"

TOBB ile bugüne kadar bir çok projeyi başlattıklarını ve hepsinden de başarılı sonuçlar adıklarını belirten Yıldırım, BALO projesinin de başarılı sonuçlar vereceğine inandığını ifade etti.

Hükümet ve bakanlık olarak ülkenin ihtiyaçlarını kendi başlarına belirlemediklerini dile getiren Yıldırım, "Bu ülkede üretenler, ticaret yapanlar, ülkenin kalkınması için çalışanlar bizim ortaklarımızdır. Hangi işi yaparsak yapalım beraber konuşuyor, beraber karar veriyoruz. Çünkü uygulayıcılar onlardır. Onların işini kolaylaştırmayan, rekabet gücünü artırmayan hiçbir projenin bu ülkeye faydası yoktur" diye konuştu.

BALO'nun da böylesi bir ortak düşüncenin ürünü olduğunu belirten Yıldırım, projeye her zaman destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

TOBB'a yeni teklif

Demiryollarının, TBMM'de 1 Temmuz'da çıkarılan kanunla özel işletmeye açıldığını hatırlatan Yıldırım, TOBB'a, BALO projesiyle yetinmeyip, kendi adıyla işletmecilik yapmasını teklif etti.  Yıldırım, çıkarılan yasanın büyük bir fırsat sunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Demiryollarının serbestleşmesine yönelik yasamız çıktı. Bu şu anlama geliyor, 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilir. Demiryolları da kullanacak, isteyen herkes de kullanacak. Bu büyük fırsatı TOBB, üyeleri riyasetinde kullanmak için bir yapılanmaya gitmesini, sadece demiryollarıyla yük taşıma organizasyonu değil aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık yapması, lojistik hizmetleri vermesi yönünde adımlar atmalıdır. Bir sonraki adımın, bu şekilde bir çalışma modeli olmasının çok daha verimli, faydalı olacağını düşünüyorum ve bu teklifi bugün size yapıyorum."

Demiryollarıyla ihracatın daha verimli hale gelmesi için gerekli yatırımları yapmayı sürdürdüklerini anlatan Yıldırım, bu kapsamda Bandırma- Tekirdağ arasındaki tren ferisinin yeni yılda devreye gireceğini ve artık bu güzergahta indirme bindirme işinin ortadan kaldırılarak daha verimli taşımacılık yapılacağını bildirdi.

Manisa'nın kalkınmada öncü rolü

Yıldırım, BALO projesinin başlatıldığı Manisa'nın, Türkiye kalkınmasında öncü bir il olduğunu da belirtti.

Manisa'nın geçen yılın ilk 5 ayındaki ihracat rakamları dikkate alındığında, Ege Bölgesi'ne oranla 2 kat artış yakaladığını, ülke ortalamasının da üzerine çıktığına işaret eden Yıldırım, "Üreten, ürettiğini refaha, ülke zenginliğine dönüştüren ve istihdama katkı sağlayan bir ile hizmet yapmak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Manisa'da yapılan bazı yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, 2003 yılına kadar Manisa il genelinde yapılan 76 kilometrelik bölünmüş yol ağını son 10 yılda 84 kilometreye çıkardıklarını, çevre yolunun tamamlandığını, İzmir ile Manisa arasındaki ulaşımı güvenli ve daha kısa sürede sağlayacak 4'er kilometrelik iki tünelden oluşan Sabuncubeli geçişinin inşaatına başladıklarını söyledi.

Yıldırım, Manisa için önemli projelerden birinin de İzmir-Ankara hızlı tren hattının Manisa'dan geçirilmesi olduğunu ifade ederek, 3 bölüm halinde hayata geçirilecek bu hatta, Ankara-Afyonkarahisar hattında yapıma başlandığını, Uşak-Manisa arasının yakın zamanda ihaleye çıkarılacağını, Manisa- Menemen İzmir hattının ihalesinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Çözüm sürecini baltalamak isteyenler kurtuluş günlerini unutmasın"

Bakan Yıldırım, 8 Eylül'ün Manisa'nın, 9 Eylül'ün de İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü günleri olduğunu belirterek, vatanın bağımsızlığı için seve seve canlarını feda eden şehitlere şükranlarını ifade etti.

Kurtuluş günlerinin anlamına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki huzuru ve barışı, çözüm sürecini sekteye uğratmaya çalışanların o günleri çok iyi düşünmeleri gerekir. Herkes şunu bilmelidir ki, şartlar ne olursa olsun ay yıldızlı bayrağımız göklerde dalgalanmaya devam edecek. 76 milyonun birliği beraberliği, ilelebet artarak devam edecektir."

Türkiye'nin ilk rayından kesit armağan edildi

Tören sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, 1856 yılında inşa edilen Türkiye'nin ilk demiryolu İzmir-Aydın hattından yenileme çalışmaları sırasında çıkartılan ray ve travers kesitinden yapılmış plaket sunuldu.

Bakan Yıldırım, daha sonra BALO A.Ş. tarafından düzenlenen ilk teren seferini işaret vererek başlattı.

- Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Balo'nun Anadolu'dan Avrupa'ya İlk Blok Tren Seferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement