Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl için bir çok parametreye ilişkin yapılan tahminlerin hiç bir geçerliliğinin olmadığını belirterek, "Daha yılın çok başındayız. Siyasi gelişmelerin nasıl seyredeceği, kurun seviyesinin nerelerde oluşacağı bilinmeden 2014 ile ilgili somut tahmin yapılacak zaman değil bu zaman. Biz resmi tahminlerimizi ekimde yaptık. Resmi tahminlerimizi o günden bu yana revize etmedik. Bu haftalarda da revize etme gibi bir niyetimiz yok" dedi.
Babacan, Davos'ta Bloomberg ve Habertürk ortak yayınında soruları yanıtladı.
Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, 2014'ün risklerin biraz daha azaldığı, ancak büyüme beklentilerinin geçen seneye göre düştüğü bir yıl olarak görüldüğünü belirtti. ABD'deki toparlanma sinyallerinin güçlendiğini ancak büyük devlet borcunu ne zaman ödeyeceğine ilişkin bir programın ortaya konulmadığını anlatan Babacan, Avro Bölgesi'nde ardı ardına negatif rakamlardan sonra ilk defa yüzde 1'lik bir büyüme öngörüldüğünü kaydetti. Babacan Avrupa'ya bakıldığında büyümenin zayıf ve kırılgan olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Gelişmekte olan ekonomilerde ise büyüme hızının gelecek 10 yıl geçen 10 göre biraz daha düşük olmasının beklendiğini belirten Babacan, gelişmekte olan ülkelerin hem yapısal sorunlarının hem cari açık sorunlarının onların geçmişe göre büyümesinin daha düşük seyretmesine neden olacağını ama yine de gelişmiş ülkelere göre daha hızlı büyümeye devam edeceklerini söyledi. Babacan, "Dolayısıyla potansiyel, dinamizm yine gelişmekte olan ülkelerde olacak" dedi.
" Türkiye'nin kırılgan beşlinin içerisine girdiği" yorumlarına ilişkin de Babacan, her ülkenin ekonomik parametrelerinin ayrı ayrı değerlendirilmesinde fayda gördüğünü ifade etti. Bu şekilde gruplandırmalara karşı olduğunu belirten Babacan, bu tür gruplandırmaları uzaktan, yüzeysel bakanların yatırım kararlarını kolaylaştırmak için yapılan işler olarak gördüğünü dile getirdi. Söz konusu 5 ülkenin ekonomik yapılarının birbirinden çok farklı, tek ortak noktalarının cari açık olduğunu belirten Babacan, "Bu ülkelerin içerisinde Türkiye gibi bütçe açığı yüzde 1,1 gibi çok düşük olan bir ülke de var, bütçe açığı yüzde 10 olan ülke de var. Tek bir parametreye bakılarak yapılan gruplandırmalar gerçek yatırım kararında, analizde yanlış yönlendirici olabiliyor. Biz şuna inanıyoruz; Türkiye'yi iyi okuyan, Türkiye'nin potansiyelini, dinamiklerini iyi bilen yatırımcılar mutlaka Türkiye'ye ilgi göstermeye devam edecektir" diye konuştu.
Bir kaç haftadır hisse senedi piyasasında, elindeki hisse senedini çıkaranlar kadar alan yatırımcıların da olduğuna işaret eden Babacan, geçen hafta sonu itibarıyla hisse senedi piyasasındaki çıkışın sadece 120 milyon dolar olduğunu kaydetti. Babacan, bazı yatırımcıların fiyatların düşüklüğünü iyi bir fırsat olarak değerlendirerek, alım yaptıklarını anlattı.
Kurun yükselmesi
Bu yıl için şimdiden bir çok parametreye ilişkin tahminler yapıldığını ancak bunların hiç bir geçerliliğinin olmadığını ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
"Daha yılın çok başındayız. Siyasi gelişmelerin nasıl seyredeceği, kurun seviyesinin nerelerde oluşacağı bilinmeden 2014 ile ilgili somut tahmin yapılacak zaman değil bu zaman. Biz resmi tahminlerimizi ekimde yaptık. Resmi tahminlerimizi o günden bu yana revize etmedik. Bu haftalarda da revize etme gibi bir niyetimiz yok. Öngörülebilirliğin olduğu bir dönemde tahminlerimizi yapabiliriz. Tahmin yaparken büyümeyle cari açığın paralel hareket edeceğini öngörmek lazım. Bir yandan 'büyüme yüzde 4 değil, daha düşük çıkacak' deyip bir yandan da 'cari açık daha yüksek çıkacak' demek de hiç bir iç tutarlılığı olmayan bir analiz. Dolayısıyla bu konularda biraz dikkatli ve tutarlı hareket etmek lazım.
Kurun yükselmesini ihracata etkisini öncelikle ihracatçılarla konuşmak gerektiğini vurgulayan Babacan, ihracatçıların bu durumu olumlu olarak karşılayabileceği gibi, döviz borçlusu ihracatçıların da olabileceğine dikkati çekti. Babacan, "İhracatçılar için en önemli konu kurun seviyesinden çok istikrarı, oynaklığın az olması. Kaldı ki, 5- 6 hafta öncesine kadar TL gelişmekte olan ülkeler arasındaki en istikrarlı para birimlerinden bir tanesi. Oynaklık var ama tüm gelişmekte olan ülkeler için geçerli, bu gerçeği dikkate almak lazım. Herkes hesabını yaparken kur riskini gözetmeli" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Babacan, kurdaki yükselişin petrol fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin de, akaryakıt fiyatlarının serbest piyasada oluştuğunu ve kurun yada petrol ürünlerinin dünya piyasasındaki fiyatlarının Türkiye'ye hemen yansıdığını belirtti. Buna karşılık, doğal gaz ve elektrik fiyatlarının biraz daha yönetilen fiyatlar olduğunu ifade eden Babacan, kur artışının doğal gaz ve elektrik fiyatlarına ne zaman yansıyacağının farklı değerlendirmeye tabi tutulduğunu, ancak bir yıl gibi uzun bir vadeye bakıldığında herhangi bir kuruluşun sürekli zarar etmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.
Bankaların itibarı
Türkiye'deki bankacılık kanunun bankaların itibarlarıyla ilgili çok açık ifadeler içerdiğini belirten Babacan, bu kanunda, bankların itibarlarını yıpratmaya yönelik yayınlar ve açıklamalara da cezalar öngörüldüğünü hatırlattı. Ancak banka yöneticilerinin de acemilikten, iş bilmezlikten kendi itibarlarına zarar verecek hareketlerin içine girdiklerinin görüldüğünü ifade eden Babacan, herkesi bu konuda daha fazla özen göstermeye davet etti.
Halkbank'a atanacak yeni yönetici ile ilgili adaylar üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Babacan, "Çok yakın bir zamanda o süreç tamamlanacaktır" dedi.
Babacan, 2014'ün bankacılık sektörü açısından karın değil, istikrarın ve bilanço bünyesinin sağlamlığının göz önünde bulundurulması gerektiği bir yıl olması gerektiğini belirterek, "Bunu öncelemek lazım, bunlar öncelendiğinde zaten kar oluşur" diye konuştu.
İran'a yaptırımların hafifletilmesi hakkında da değerlendirme yapan Babacan, hem İran ile hem de ABD hazinesi ile görüştüklerini, gelecek dönemde işlerin biraz daha kolaylaşacağını düşündüğünü söyledi. Babacan, yaptırımlar azalırsa Türkiye'nin önemli bir komşusu olan İran ile ticaretinin daha gelişeceğini kaydetti.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Babacan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?