Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Dünya ekonomisinin sıkıntılı olduğu ortam ve kendi içimizde yaşadığımız siyasi gelişmeleri beraber düşündüğümüzde çok şükür ekonomimiz, finans sistemimiz bu hareketliliğe karşı oldukça dayanıklı" dedi.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için İsviçre'nin Davos kasabasında bulunan Babacan, CNBC-e ve NTV televizyonlarının ortak canlı yayınında soruları yanıtladı.
Davos'taki toplantılar sırasında Türkiye ile ilgili en fazla içerideki siyasi gelişmelerin sorulduğunu dile getiren Babacan, Türkiye'yi uzaktan takip edenlerin ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, uzun vadede Türkiye'ye güvenen yatırımcılarda ciddi bir pozisyon değişikliği görmediğini söyledi.
Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapanların bir miktar hareketliliğe baştan razı olduklarını anlatan Babacan, "Ülkenin genel trendi ve uzun vadeli hedefleri yerindeyse bu, her zaman yatırım için tercih sebebi" diye konuştu. Gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızının gelecek 10 yılda geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacağını kaydeden Babacan, buna karşın söz konusu ülkelerin gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek bir büyüme performansı göstereceğini belirtti.
Yaşanan hareketli ortamın devam etmesi halinde bunun Türkiye'nin büyümesi üzerinde bir miktar etkisi olabileceğini ifade eden Babacan, "Ama tahminleri revize etmek için çok erken" diye konuştu. Kur artışı ile enflasyon arasındaki bağlılığın geçmişe göre daha az olduğuna dikkati çeken Babacan, hareketlilik yaşandığında hedeflerde bir miktar değişiklik olabileceğini ve bunlara da hazır olunması gerektiğini dile getirdi.
"Dünya ekonomisinin sıkıntılı olduğu ortam ve kendi içimizde yaşadığımız siyasi gelişmeleri beraber düşündüğümüzde çok şükür ekonomimiz, finans sistemimiz bu hareketliliğe karşı oldukça dayanıklı" diyen Babacan, önlemlerin alınmış olması halinde hareketli dönemlerde ülkelerin çok daha rahat olduğunu söyledi.
-Kur artışının özel sektör borcuna etkisi-
Özel sektörün dış borçlarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, kamunun borcu ile özel sektörün borcunun ağırlığının aynı olmadığını kaydetti. Devletin borcunu ödeyip ödeyememesinin temel alındığını anlatan Babacan, Türkiye'nin bu açıdan bir sorunu olmadığını belirtti.
Özel sektör açısından bakıldığında KOBİ'ler ile ilgili ciddi bir kur riski olmadığının altını çizen Babacan, şöyle devam etti:
"Büyük firmalarda kur riski ile alakalı iyi bir yönetim olması gerektiğini düşünüyoruz. Bazen bakıyoruz, şirket borçlu ama şirketin sahibinin dışarıda döviz varlığı var. Türkiye'deki bilançolarda bu görülmüyor ama borcun karşılığında mal varlığı var. Yoksa milyarlarca doları uluslararası bir finans kuruluşunun teminatsız Türk şirketine kullandırması zaten düşünülecek şeyler değil. Bunları 2006 ve 2009 yıllarında da yaşadık. Ama çok şükür Türk reel sektörü bunların hepsini aştı. Bu dönemde de bizim çok ciddi, kalıcı bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Tabii ki bir miktar sıkıntı olabilir ama bunların hepsi telafi edilir."
Bankaların hareketli ortamlara alışık olduğunu dile getiren Babacan, küresel kriz başladığında gelişmiş ülkelerin bankalarının, ne yapacaklarını bilemediklerini, buna karşın reel sektörle ilişkilerin nasıl geliştirilmesi gerektiği konusunda oldukça tecrübeli olan Türk bankacılık ve reel sektörün aklıselim hareket ettikleri müddetçe süreci rahatlıkla yönetebileceklerini kaydetti.
-"Türkiye'nin AB referansı yabancı yatırımcılar açısından bir güvence"-
Davos'taki katılımcıların Türkiye'yi nasıl algıladıklarına ilişkin de konuşan Babacan, Gezi olaylarından bu yana geçen 7-8 aylık sürede uluslararası basının Türkiye ile ilgili olumsuz bir tutum sergilediğini ifade etti.
Geçen yılın mayıs ayına kadar ise tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu ve Türkiye'nin başarıları ile ön plana çıktığını belirten Babacan, "Uluslararası basının Türkiye'yi negatif işlemesinin Türkiye'yi biraz uzaktan takip edenler üzerinde olumsuz bir etkisi olmuş ama daha yakından takip eden ve Türkiye'de yatırımı olan kişiler gelişmeleri gayet iyi okuyor" dedi.
Söz konusu kişi ve kuruluşların Türkiye'nin AB hedefinin önemini vurguladıklarını aktaran Babacan, bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin Davos'ta da yakından takip edildiğini belirtti.
Türkiye'nin AB referansının sağlam bir şekilde yerinde durmasının uzun vadeli yatırımcılar için çok önemli bir güvence olduğunu anlatan Babacan, "AB Türkiye'yi (diğer gelişmekte olan ülkelerden) ayrıştıran çok önemli bir faktör" değerlendirmesinde bulundu. Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş bazı ülkelerden daha hareketli olduğunun altını çizen Babacan, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yatırımın sonuçların hep olumlu olacağını kaydetti. Babacan, "Türkiye kendi içinde doğruları yaptıktan sonra dışarıdan gelebilecek zarar çok çok sınırlı" diye konuştu.
AB'ye üyelik konusunda Türk halkında bir istek azalması olup olmadığına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Babacan, son 5 yıl içinde AB sürecine desteğin azalmasına karşın ama azalmış halinin bile yüzde 45-50 gibi yüksek oranlarda seyrettiğini dile getirdi.
AB'nin ekonomi sorunlarını atlatması ve daha dışa açık düşünebilmesini ardından vereceği olumlu mesajların üyelik sürecine desteği daha da artıracağına işaret eden Babacan, "Hükümet olarak kararlılığımızda en ufak bir zayıflama yok. 2003 yılında hangi noktadaysak bugün de aynı noktadayız" ifadesini kullandı.
-"Seçim döneminde yasal düzenlemelerin azalması normal"-
Kısa vadeli bazı kararların yerel seçimler sonrasına ertelendiğine ilişkin bir gözlemi olup olmadığına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Babacan, acilen yapılması gerektiği halde yapılmayan herhangi düzenleme kalmadığına dikkati çekti.
Son 2 yıl içinde çok önemli yasal düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Babacan, "Seçimlerin olduğu dönemde yasal düzenlemelerin bir miktar hızının düşmesi normaldir. Ama seçimden sonraki 3 ay önemli. Bu 3 ayı elimizden geldiğince kullanmaya çalışarak, yeni düzenlemelere kaldığı yerden devam ederiz" ifadesini kullandı.
-Küresel ekonomideki gelişmeler-
Küresel ekonomiye ilişkin öngörülerinin sorulması üzerine Babacan, Afrika ve Orta Doğu'ya ihracatın artmasına karşın AB'nin hala Türkiye için en önemli ihracat pazarı olduğunu kaydetti.
Davos'ta Avrupa'nın geleceği ile ilgili toplantılara genellikle Türkiye'nin de davet edildiğini belirten Babacan, "Rasyonel bakanlar, Türkiye'yi Avrupa'nın geleceğinin bir parçası olarak görüyor" görüşünü dile getirdi.
Avrupa'daki ekonomik büyümenin yüzde 1 gibi düşük bir seviyede bulunduğunu ve toparlanmanın "hala çok zayıf ve kırılgan" olduğunu belirten Babacan, ABD'nin daha hızlı toparlandığını, Japonya'da ise büyümenin sağlanmasına karşın belirsizliklerin sürdüğünü söyledi.
Çin'deki reform sürecinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağının önemli bir soru işareti olduğunu anlatan Babacan, Hasan Ruhani'nin Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran'ın Davos'ta ilgi topladığını sözlerine ekledi.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Babacan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?