Borçla Aldığı Makineyle Başladı, Dünyaya İhracat Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

Borçla Aldığı Makineyle Başladı, Dünyaya İhracat Yapıyor

Kanser olduktan sonra tedavi masrafları yüzünden zorlanan 2 çocuk annesi Zehra Söylemez, borçla satın aldığı 2 dikiş makinesi ile çanta üretip dünyaya satıyor.

11.03.2016 12:10  Güncelleme: 13:20

Konya'da rahim kanserine yakalandıktan sonra artan tedavi masrafları nedeniyle zor günler geçiren 2 çocuk annesi Zehra Söylemez, 15 yıl önce borçla satın aldığı 2 dikiş makinesi ile 40 metrekarelik dükkanda promosyon çanta üreterek iş hayatına atıldı. Söylemez, bugün 3 katlı iş yerinde çalıştırdığı 30 işçi ile ürettiği çantaları, Almanya ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmeye başladı.

ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRDİ

Kent merkezinde kiraladığı iş yerinde çanta üretimi ve kumaş satışı üzerine faaliyet gösteren Zehra Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında yakalandığı rahim kanseri nedeniyle zor günler geçirdiğini belirtti.

Hastalığının tedavisi için 3 kez ameliyat olduğunu ifade eden Söylemez, "Ameliyatların ardından doktorlar ilaç tedavisine başladı ancak ilaç ücretlerini sigorta kurumu karşılamıyordu. Sanayide aşçılık yapan eşimin kazandığı parayla da ilaçların tutarını karşılamakta zorlandık. İlaç ücretleri yüksek olduğu için tedavi konusunda eşim soğuk davrandı. O dönemde çok zor günler geçirdim, psikolojik olarak da adeta yıkılmıştım. 2 çocuğum vardı, ayakta kalmam gerektiğini düşündüm ve iş hayatına atılmaya karar verdim" dedi.

BORÇLA ALDIĞI 2 DİKİŞ MAKİNESİYLE BAŞLADI

Söylemez, daha önce katıldığı kurslarda dikiş nakış eğitimi aldığını, bu alanda bir işe girişebileceğini düşünerek yaptığı araştırmalar sonucu senet karşılığı borçla 2 sanayi tipi dikiş makinesi alarak, kiraladığı yaklaşık 40 metrekarelik dükkana yerleştirdiğini anlattı.

İşe aldığı 2 kadınla bu dükkanda eczaneler için promosyon çantalar üretmeye başladığını anlatan Söylemez, şunları kaydetti:

"Bu işe başladığımda ailem ve çevremdeki insanlar iş hayatına atılmama sıcak bakmadı. Bana, bizim köyde çalışan kadın mı var, milletin yüzüne nasıl bakacağız, diye kadın olmamdan dolayı tepki gösterdiler. İlk başta çok zorlandım ancak yıkılmadım. Küçük dükkanımda ürettiğimiz çantaları Türkiye'nin dört bir tarafını gezerek pazarlıyor, iş alıyordum. Otel masrafından kurtulmak için de gece yolculuk, gündüz pazarlama yaptım. Akşamları evlerin ışıklarının yanık olduğunda gördüğüm zaman, ne güzel insanlar çocuklarının yanında, diye imrenirdim. Tüm zorluklara rağmen yılmadım, mücadele ettim ve kazandım. Aldığım makinelerin borçlarını ödedim, kazandığım parayla tedavimi tamamladım ve hastalığımdan çok şükür kurtuldum. Zaman içinde işlerimi genişlettim. Yeni makineler aldım."

Söylemez, aldığı yeni dikiş makinelerini, "Anneler çocuklarından uzak kalmasın" diye kadınların evlerine gönderdiğine işaret ederek, bu şekilde çanta üretimini artırarak sürdürdüğünü bildirdi.

YURT DIŞINA 200 BİN ÇANTA İHRAÇ EDİYOR

Söylemez, "Bugün kiraladığımız 3 katlı iş yerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 25 tane dikiş makinemiz var. Kadınlar evlerindeki bu makinelerde üretim yapıyor. Şirketimizde bugün 30 kişiye istihdam sağlıyoruz. İlk başladığımızda ayda 15 bin çanta üretirken bugün bu rakamı 70 bin çantaya çıkardık. Türkiye pazarı küçük gelmeye başlayınca, tıkanmamak için Suriye'ye gittim. Orada iş bağlantıları kurdum ve ilk ihracatımı oraya yapmaya başladım. Şu anda Irak, Dubai, Gürcistan, Almanya'ya yılda 200 bin yılda çanta gönderiyoruz. Hedefimiz yurt dışına yılda 500 bin çanta ihraç etmek" şeklinde konuştu.

Başarı hikayesinin çevresindekileri çok etkilediğini anlatan Söylemez, "Yıllar önce iş hayatına atıldığımda bana tepki gösterenler, yakaladığım başarıyı gördükten sonra bana yaklaşmaya çalıştı. İş hayatındaki başarımı duyan kadınlar şaşırıyor, hayranlık besliyor. Sadece beni görmek, tanışmak için dükkanıma gelenler dahi var. Yanıma gelen bayanlar, bu günlere nasıl geldiğimi, işimi sıfırdan, yurt dışına ürün ihraç eder duruma nasıl getirdiğimi anlatmamı istiyorlar" dedi.




Borçla Aldığı Makineyle Başladı, Dünyaya İhracat Yapıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borçla Aldığı Makineyle Başladı, Dünyaya İhracat Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • YASEMİN: ALLAH çalışana karşılığını verir. bütün mesele bu.başörtü ile akp ile chp ile ne alakası var.ayrıca tabi ki çok açık ve net bir şekilde kuranda başörtüsü dahil tesettür ayetleri var.kendimizi nereye kadar kandırıyoruz. 14 31 Yanıtla
    ayşenur: kuranı iyi oku cahil nerde yazıyor turban kelimesi baş örtüsü iyi oku belkide hiç okumadın sen 8 14 müftü dede: bravo yasemin hanim,,aysenur sen haksizsin evadim,hic kusura bakma. 3 2
  • chp,li: basörtülülerden cok filozof kisiler taniyorum,bugünkü toplumda dindarlar hep ön olandalar,chp zihniyeti ne yazikki cagin gerisinde kalmistir. 8 20 Yanıtla
  • müftü dede: bazi yorumcular basartüsü kuranda yazmiyor demisler,,okudugunuz kuran meallerinin yazarlarinin kim olduguna dikkat etmezseniz,,sizi dindenden bile cikarirlarda haberiniz bile olmaz,,rastgele kitap okumayiniz,,kesinlikle dogrusunu arastiriniz,,cünkü her seyin sahtesi oldugu gibi,din adamlarininda sahtesi mevcuttur,,1400 seneden beri,basörtüsü takmak farzdir,, 22 5 Yanıtla
    müftü dede: cahil vatandasa cevap: Ahzab suresi-59 cu ayetin tefsirini iyice okursaniz anlarsiniz..basta peygamberimiz ve ashabi kiram,1400 seneden beri bu ayette gecen ((cilbab )) kelimesini basörtüsü olarak anlamislardir,,ancak sahtekar din adamlari,,dinimizi tahrif etmek icin,,bu ayete ynlis mana vermektedirler,,bunlara aslaa itibar etmeyiniz..saygilar.. 3 3
  • Abdullah Çatlı: helâl olsun bacım !!!! 18 5 Yanıtla
  • BAKLANLI: Helal olsun sana kardeşim inşallah kazancın dahada bol olur. 18 2 Yanıtla
  • Arastirin: Kuranda bas ortusu turban tesettur kelimesi gecmiyor sacla ilgili bir kelime gecmiyor sadece magrem yerlerini ort sakla der Kuran bu pece. Buruka turban ne oluyor takiyorlar ama anlamini bilmiyorlar 8 12 Yanıtla
  • yakup: parayı bulunca borcunu ödedimi acaba 5 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement