Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın operasyon merkezi ve saklama merkezini Kuyumcukent'te yeni hizmet binasına taşıma noktasında harekete geçtiklerini, bir sonraki aşamada 800 metrekarelik hacme kadar kasa dairesi planladıklarını açıkladı Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın operasyon merkezi ve saklama merkezini Kuyumcukent'te yeni hizmet binasına taşıma noktasında harekete geçtiklerini, bir sonraki aşamada 800 metrekarelik hacme kadar kasa dairesi planladıklarını açıkladı.
Turhan, İstanbul'da düzenlenen "4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Borsa İstanbul'un birleştirildiğini, bu entegrasyonun, Türkiye'de sermaye piyasaları çerçevesinde alınıp satılan her türlü finansal sözleşmenin, tek bir erişim noktasında aynı işlem kurallarına tabii tutulamasını ve piyasalar arası çapraz teminat yönetimini mümkün kılacak şekilde hem emir öncesi, hem de emir sonrası süreçlerin aksamasız bir şekilde yürütülmesini içerdiğini söyledi. Borsa İstanbul'un altın işlemlerine yönelik hedeflerinden de bahseden Turhan, şunları söyledi:
-"600 BİN TON ALTININ SAKLANMASINA ALT YAPI OLUŞTURACAK"-
"Yeni ismiyle Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın operasyon merkezi ve saklama merkezini, Takasbank ile birlikte KUYAŞ tarafından yapılan ve hizmete sokulan Kuyumcukent'te yeni hizmet binasına taşıma noktasında harekete geçtik. Kendilerini davet ettik, görüştük, pazarlıklar devam ediyor. Onlar bizden para istiyor, biz onlardan istiyoruz. İnşallah anlaşacağız. Bir sonraki aşamada üzerinde anlaştığımız plan çerçevesinde 800 metrekarelik hacme kadar genişleyebilecek kasa dairesi. Bu, nereden baksanız bin 600 ton altının rahatlıkla saklanmasına alt yapı oluşturacak."
-İSTANBUL FİZİKİ ALTIN SAKLAMA MERKEZİ OLACAK-
Turhan, bunun sadece Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'ndaki alınıp satılan altının, fiziki olarak saklanmasından bahsetmediğinin altını çizerek, "Bu, ilerde TCMB uluslararası rezervlerinin bir kısmının Türkiye'ye getirilmesiyle, bankacılık sistemimizin rezervlerinin bir kısmının Türkiye'ye getirilmesiyle, İstanbul'u fiziki saklama noktasında, bu bölgenin önemli merkezi olması bakımından önemli adım olacak" diye konuştu.
Konuşmasında ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin yaptığı açıklamaya da değinen Turhan, FED'in bu açıklaması ile dünyanın yeni bir döneme girdiği yorumunu yaptı. Turhan, "FED, her ay piyasalara sağlamakta olduğu 85 milyar dolarlık likiditeyi azaltabileceğini ve 2014'ün içinde buna tamamen son verebileceğini duyurdu. Tabii bunun bütün finansal fiyatlamalarda etkisi olacak. O nedenle iktisadi faaliyeti de etkileyebilecek bir yeni durum. Bu durum bekleniyordu, artık daha net tabloyla karşı karşıyayız. Burada belirleyici olan ABD başta olmak üzere küresel faaliyetin seyri olacaktır" dedi.
-FED'İN AÇIKLAMALARI-
Turhan, FED'in açıklamaları ile birlikte dünyadaki tabloya genel olarak bakıldığında, Çin, Japonya ve AB'de yaşanan gelişmelerin, Fed'in hamlesini destekler mahiyette olmadığına işarete etti. Turhan, kendisinin ise işlerin tekrar kötüleşebileceği ihtimalinin de gözönünde bulundurulmasını istedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Borsa İstanbul Başkanı Turhan: Kıymetli Taşlar Operasyon Merkezi Kuyumcukent'e Taşınacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?