Ciner, Çinli Tianchen ile 1.35 Milyar Dolar Yatırımla Soda Üretecek - Son Dakika
Ekonomi

Ciner, Çinli Tianchen ile 1.35 Milyar Dolar Yatırımla Soda Üretecek

Ciner, Çinli Tianchen ile 1.35 Milyar Dolar Yatırımla Soda Üretecek

Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, yatırımın finansmanında Çin bankalarının yer alacağın, yerli bankaların bulunmayacağını ve yüksek oranda özkaynak kullanacaklarını açıkladı Ciner Grubu'nun şirketlerinden Kazan Soda Elektrik ile...

11.01.2013 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, yatırımın finansmanında Çin bankalarının yer alacağın, yerli bankaların bulunmayacağını ve yüksek oranda özkaynak kullanacaklarını açıkladı Ciner Grubu'nun şirketlerinden Kazan Soda Elektrik ile Çinli Tianchen Corporation, yatırım tutarı 1 milyar 350 milyon doları bulan Soda Külü ve Kojenerasyon Tesisleri için anlaşma imzaladı. Ankara Kazan'da kurulacak soda üretim tesisi ile dünyanın en büyük soda üreticisi olmayı hedefleyen Ciner Grubu, bu yatırımla birlikte ihracat hedefini de yıllık 1 milyar 750 milyon dolara çıkartacak.

Ciner Grubu iştiraklerinden Kazan Soda Elektrik ile Çinli Tianchen Engineering Corporation arasında, Ankara Kazan'da kurulacak Soda Külü ve Kojenerasyon Tesisleri yatırım anlaşması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla Çırağan Sarayı'nda imzalandı. Toplantıda konuşan Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, soda üretim yatırımının 2016 ve 2017 senesinde tamamlanacağını söyledi. Bu tesis yatırımının beş bölümden oluşan eklektik bir yapıda olduğu bilgisini veren Ciner, "Yapacağımız 1 milyar 750 milyon dolarlık ihracatın, yaklaşık 1 milyar 250 ile 1 milyar 300 milyon doları sodadan oluşacaktır. Bunun içinde Eti Soda'da olacaktır" diye konuştu.

-"ETİ SODA'NIN 2013 İÇİN BÜTÜN ÜRETİMİ SATILDI, İLAVE SATACAK MALIMIZ YOK"-

Yatırımın finansmanında ise yerli bankaları kullanmayacaklarını açıklayan Turgay Ciner, "Bu yatırımın finansmanı Çin bankalarından yapılacaktır. Yerli banka burada kullanmayacağız" dedi. Tesiste 2 bin 200 kişinin çalışacağını bildiren Ciner, şöyle devam etti:

"Burada günlük 8 bin ton mal taşınacaktır. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları ile anlaşmamızı yaptık. Tren yolu, tesisin içine girecektir. Bu yatırımı da Devlet Demir Yolları adına mali kısmını biz yükleniyoruz. Günde yaklaşık 4 tren 2 bin 200 ile 2 bin 500 ton civarında mal deniz kıyısına taşınacaktır ve malın tamamı, Güney Amerika, Avustralya dahil olmak üzere ihraç edilecektir. Mal satışında herhangi bir zorluğumuz yoktur. Örnek olarak, Eti Soda'nın bütün 2013 üretimi bugünden itibaren satılmıştır. İlave bir satış yapmak için birisi gelirse, satacak malımız yoktur."

-"TÜRKİYE'NİN BORCUNU ÖDEYECEK REZERVİ BENİM YAPMAM, İYİ TALEBE OLDUĞUMU GÖSTERİYOR"-

Soruları da yanıtlayan Ciner, trona rezervinin ise 1 milyar 100 milyon ton olduğunu, bunun oldukça yüksek bir rakama ulaştığını, Beypazarı rezervinin de 240 milyon ton civarında bulunduğunu bildirdi. Bunun büyük bir kaynak olduğunu ifade eden Ciner, "Ben iş hayatına ilk başladığım yıllarda, bu ülkede kendime öğretmen ve hoca olarak alıp hayatta hiç görmediğim, hiç karşılaşmadığım, hiç konuşmadığım ama bütün gösterdiği yolları takip ettiğim rahmetli Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız Özal'ı, Türkiye'nin borcunu ödeyecek rezerv dediği rezervi benim yapmam, iyi bir talebe olduğumu da gösteriyor" dedi.

-"1600 MW OLACAK"-

Ciner, soda üretim tesisinin kaç megavat olacağının sorulması üzerine, şu bilgileri verdi:

"Biz, bundan önceki üretimimizdeki tesiste, elektrikten ziyade buhar kazanımlı bir sistemle burada çalışıyoruz. Kömürle çalışan kazanlarımız var. Burası kömür bölgesine uzak olduğu için doğalgaz ile buhar üretmeyi düşünüyoruz. Sayın Bakanımız buna biraz karşı çıkıyor. Biz Türkiye'de devletin kömür santraları haricinde, yerli kömüre yatırım yapan tek firmayız. Şu anda 400 megavat civarında çalışan ve inşa edilen santral da var. 600 megavat da inşaatı yakında başlayacak olan var. 600 megavat da işlettiğimiz var. Yaklaşık 1600 megavatlık santral işletmek üzere."

-"ETİ SODA'DA 500 BİN TON YILLIK KAPASİTE ARTIŞI OLACAK"-

Bu yatırımda yüksek bir oranda özkaynak kullanılacağını açıklayan Ciner, Çin bankalarının daha önce de kendilerini finanse ettiğini belirterek, "Bu herhangi bir satıcı kredisi değil, firmaya direk olarak açılan kredilerdir" dedi. Ciner, bir gazetecinin "Eti Soda tarafından da kapasite artışı olacak mı?" sorusu üzerine, "Evet. 500 bin ton Eti Soda tarafından, yıllık kapasite artırımı olacak" yanıtını verdi.

-"YATIRIM TEŞVİK BELGESİ İÇİN BAŞVURU YAPILACAK"-

Ciner, "Bu yatırım için stratejik yatırım teşvik belgesi almak için başvuru yapıldı mı?" sorusu üzerine, "Stratejik yatırım belgesi olarak bir teşvik belgemiz yok. Fakat madencilik yatırımının tasvip ettiği bütün teşviklerden faydalanacağız" yanıtını verdi.

Aynı soruya Kazan Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kazan, "Gerekli müracaat hazırlandı ve yapılacak. Projenin başındayız. Detayları belirledikten sonra ancak teşvik uygulamaya müracaat etmemiz söz konusu" diye karşılık verdi. Şener, şu anda dört kıtada 53 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Ciner Grubu'nun yerli kaynaklara dayalı soda külü ve konsantre bakır ihracat tutarının, son dört yılda 1 milyar dolara ulaştığını açıklayan Şener, bu yeni yatırımla birlikte yılda 1 milyar 750 milyon dolar ihracat hedefi belirlediklerini açıkladı.

-SODA ÜRETİM TESİSİ 44 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK"-

TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan ise imzalanan anlaşma ile projeyi 44 ay içinde tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Uzman kişilerle çalışmak istediklerini belirten Wang Zhiyuan, ürün noktasında Türkiye'de ciddi bir rezerv söz konusu olduğunu vurguladı. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ciner, Çinli Tianchen ile 1.35 Milyar Dolar Yatırımla Soda Üretecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement