Çözüm süreci bölge ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşattığını aktaran Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Ahmet Sayar, son iki yılda bölgede yatırım yapanların sayısında önemli artış yaşandığını kaydetti.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte bölgede gelişen ekonomik kalkınmayı değerlendirdi. Sayar, sürecin başlamasıyla birlikte önemli yatırımların yapıldığına dikkat çekerek, özellikle 6-7 Ekim olaylarında ekonomik alanında bir gerilemenin yaşanmadığını, sadece yatırımcılar açısında psikolojik etki bıraktığını söyledi. Barış sürecinin bölgede başlamasıyla beraber son iki yıldır olumlu bir atmosfer yaşandığını aktaran Sayar, "Her ne kadar 6-7 Ekim olaylarında ekonomide psikolojik olarak etkilenmiş olsa da, özellikle hem hükümet hem de HDP'nin çözüm sürecine yönelik kararlı yaklaşımları, olaşan kaygıyı minimum seviyesine indirdi. 6-7 Ekim olaylarında yatırımcılar açısından herhangi bir zarar yaşanmadı. Sadece psikolojik etki yarattı. Bu psikolojik etki de daha çok yatırım yapmaya niyetli olanları etkilemişti. Bu yatırımcılar, yatırımlarını biraz öteleme düşüncesi içerisine girdiler. Ama son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte, aslında oluşan o ara olumsuz durum şuan söz konusu değildir. Bölge dışındaki önemli firmalar yeni yatırım yapmak için başvurularda bulunmuş. Yine yatırımlarını yapan ve yatırımlarını genişletmeye çalışan sanayiciler de ek yatırımlarıyla ilgili çalışmalarına ara vermeden devam ediyorlar. Şu an ekonomi alanında olumlu bir atmosfer yaşanıyor. Herkes bir şekilde kendi yatırımlarını yapma çabası içerisindedir" dedi.
"DİYARBAKIR'IN İHRACATI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE"
Diyarbakır'ın ihracat rakamlarını paylaşan Sayar, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Sayar, "Diyarbakır'ın ihracatına baktığımız zaman Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz. Her ne kadar Ortadoğu'da yaşanan olumsuzluktan etkilenmiş olsak da, Türkiye ihracatın üzerinde bir ihracat artışımız söz konusu. Şuan Diyarbakır'ın ihracatı yüzde 15 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Fakat Kasım ayında Diyarbakır'ın ihracatında 5 milyon dolarlık bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün nedeni ise, Diyarbakır'dan ağırlıklı olarak mermerin Kasım ayında yeterli bir oranda Çin'e yapılamadığından dolayıdır. İhracatın yapılamaması ise, Çin hükümetinin kendi uyguladığı problemden kaynaklanıyor. Bölgede yatırımcı açısında kaygı duyulacak, tedirginlik yaşatacak bir durum yaşanmıyor. Çözüm süreci özellikle sürecin 4-5 ayda çözüme kavuşacağı açıklamasının yapılması, yatırımcılardan ayrı bir heyecan yaşattı. Gün geçtikçe bölgeye yatırım yapmak isteyenler, barış sürecinin gelişmesine bağlı olarak, yatırımların artabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.
6-7 Ekim olaylarından sonra Diyarbakır'da fabrikaların kapandığı iddialarını yanıtlayan Sayar, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde son dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan dolayı kapanan hiçbir fabrikanın olmadığını, aksine her geçen gün fabrika açılması için girişimlerde artış yaşandığını kaydetti. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Ekonomi › DTSO Başkanı Ahmet Sayar'dan Çözüm Süreci Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?