Ekonomi Bakanı Çağlayan: Japonlar Teşvik Sistemini İyi İncelemeli - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Japonlar Teşvik Sistemini İyi İncelemeli

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Japonlar Teşvik Sistemini İyi İncelemeli

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yakın tarihte Cumhuriyet tarihinin en bonkör, en cömert teşvik sistemini hazırladıklarına işaret ederek, "Ben, gelinen aşamada Japonları teşvik sistemini iyi incelemeye, bu anlamda Türkiye'de yatırım kararlarına"...

05.07.2012 15:19

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yakın tarihte Cumhuriyet tarihinin en bonkör, en cömert teşvik sistemini hazırladıklarına işaret ederek, "Ben, gelinen aşamada Japonları teşvik sistemini iyi incelemeye, bu anlamda Türkiye'de yatırım kararlarına farklı bir pencereden bakmalarını bekliyorum" dedi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yakın tarihte Cumhuriyet tarihinin en bonkör, en cömert teşvik sistemini hazırladıklarına işaret ederek, "Uluslararası yatırımcılara fırsat veren bir sistem ortaya koyduk. Ben, gelinen aşamarda Japonları teşvik sistemini iyi incelemeye, bu anlamda Türkiye'de yatırım kararlarına farklı bir pencereden bakmalarını bekliyorum" dedi.

Çağlayan, "Irak'ta Türk-Japon İşbirliği Formu-Müteahhitlik ve Enerji Pazarı" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Japonya'nın Asya'nın en doğusunda, Türkiye'nin de en batısında olduğunu ve her iki ülke arasında ciddi bir mesafe olduğunu, ancak burada önemli olanın Türk ve Japon halkı arasında gönül mesafesinin yakınlığı olduğunu söyledi. Dünyada süper ekonomilerin artık, daha az küçülmeyi hedeflediği bir dönemde olunduğuna işaret eden Çağlayan, "Bununla birlikte küresel sorunların küresel işbirliği ile aşılacağı bir dönemdeyiz. Türkiye ise dünyada dolanan kara bulutlara rağmen başarı öyküleri yazdı. İlk çeyrek büyüme oranlarımız açıklandı. Avrupa ekonomileri küçülürken, Brezilya binde 8, ABD ise yüzde 2 büyüdü. Böyle bir ortamda Türkiye, yüzde 3.2 büyüdü. 2010' da yüzde 9.2, 2012'de de yüzde 8.5 büyüme elde eden Türkiye, ekonomide önemli aşamalar aldı. En önemlisi büyümesini ihracatla yapar hale geldi. Diğer yandan son senelerde ülkemizin ihracatı gözle görülür biçimde arttı. Bundan 8-9 ene evvel ihracatımızda Avrupa Birliği'nin payı yüzde 52 idi. Geçen sene yüzde 46'ya kadar geriledi. Bu sene Avrupa Birliği ekonomilerinde görülen daralmadan dolayı payı 40'ın da altına indi" dedi.

-"İKİ ÜLKENİN MİLLİ GELİRLERİ 6.5-7 TRİLYON DOLARI BULDU"-

Türkiye'nin, bununla birlikte ihracatının yüzde 45'ini siyasi gerilim ve bölünmelerle anılan Kuzey Afrika ile Ortadoğu ülkelerine yaptığına dikkati çeken Bakan Çağlayan, "Yani dış satımda yüzde 75 payı bulunan Avrupa ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'da talep daralmasına rağmen geçen yıl, Cumhuriyet tarihinin en büyük mal ihracatını yaptık. Yine hizmet ihracatı, geçen sene hizmet ithalatının 2 katı oldu. Dolayısıyla Türkiye 2011'de toplam 436 milyar dolar dış ticareti olan bir ülke haline geldi" ifadelerini kullandı. Türkiye ve Japonya arasında dış ticaretin ise giderek arttığına işaret eden Bakan Çağlayan, iki ülkenin milli gelirlerinin 6.5-7 trilyon doları bulduğunu, bununla beraber Irak'ın, gayet başarılı ve iyi bir performans ortaya koyduğunu kaydetti.

-"IRAK'IN PETROL İHRACATI 140 MİLYAR DOLARI GEÇECEK"-

Çağlayan, Irak'ın şu an Ortadoğu'da Suudi Arabistan'dan sonra 100 milyar dolar ile ikinci büyük bütçesiye sahip olduğunu belirterek, "Umuyoruz çok daha büyük ekonomik gelişmelerle karşı karşıya kalacaktır. 3 sene içinde Irak'ın sadece petrol ihracatı 140 milyar doları geçecek. Bu durum hakikaten ülkede iyi bir geleceğin oluşacağını, Irak'ın ne denli önemli fırsatlar ihtiva edeceğini ortaya koyuyor" dedi. Türkiye'nin Afrika ve Ortadoğu'nun tek yeraltı zenginliklerine odaklanmadığını, beşeri sermayesine de önem verdiğini söyleyen Çağlayan, "Diliyoruz ki Irak sadece petrol ihracatı yapmasın, önemli bir mal ve hizmet ihracatçısı, olsun" diye konuştu. Türk müteahhit firmalarının Irak'ta 13 milyar dolara yakın başarılı projeleri ortaya koyduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, Irak'ın üretim, ticaret deseninin ve ihracatını çeşitlendirmek adına önemli yatırımlar yaptığını ifade ederek, "Çünkü biz, Irak'ı seviyoruz. Irak bize ırak değil" benzetmesinde bulundu.

-"JAPONLAR TÜRKİYE'YE CİMRİ DAVRANIYOR"-

Türkiye'nin ekonomisi ve yeni çıkan teşvik sisteminden de bahseden Bakan Çağlayan, bu sabah Mitsubishi CEO'su ile sohbet ettiğini ve kendisine Japonların Türkiye'ye yatırımda cimri davrandığını söylediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Maalesef onlar cmiri davranarak çok şey kaçırıyor. Türkiye, genç nüfusu, coğrafyası ve lojistiği ile dünyada rekabet edilebilir bir ekonomi imkanı sunuyor. Türkiye'ye daha geniş bir obejiktiften, perspektiften bakmakta fayda var. Çünkü 56 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesindeyiz ve bu 56 ülkede 24 trilyon dolarlık milli gelir söz konusu. Burada dünya mal ticaretinin 8 trilyon dolar. Bu bölgede gelecek 10 senede nüfusun büyük bölümü orta gelirli olacak. Tüketim kalıpları derğişecek. tüketim kalıpları değişecek.Evet, Japonya ile ilişkiler yeni bir boyut kazanıyor. Çünkü Türkiye ve Japonya bir birlerini yeni yeni tanımaya başladı. İşbirliği fırsatlarını yeni yeni anlamaya başladı. Yakın tarihte Cumhuriyet tarihinin en bonkör, en cömert teşvik sistemini hazırladık. Uluslararası yatırımcılara fırsat veren bir sistem ortaya koyduk. Ben, gelinen aşamarda Japonları teşvik sistemini iyi incelemeye, bu anlamda Türkiye'de yatırım kararlarına farklı bir pencereden bakmalarını bekliyorum" diye konuştu. (ANKA)

(HMD/ - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Çağlayan: Japonlar Teşvik Sistemini İyi İncelemeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement