Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya'nın Türkiye'yi cezalandırmaya kalkışırken aslında kendi halkına zulüm ettiğinin farkına varması gerektiğini belirterek, "Bizden biberini almazsa, bizden domatesini almazsa, yaş meyve, sebzeyi almazsa mevsimlik olan bu ürünlerin ülkede fiyat seviyesinin yukarıya doğru çıktığını, enflasyonu tetikleyici bir unsur olduğunu anlamaları gerekir" ifadesini kullandı.

17.03.2016 18:35

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya'nın Türkiye'yi cezalandırmaya kalkışırken aslında kendi halkına zulüm ettiğinin farkına varması gerektiğini belirterek, "Bizden biberini almazsa, bizden domatesini almazsa, yaş meyve, sebzeyi almazsa mevsimlik olan bu ürünlerin ülkede fiyat seviyesinin yukarıya doğru çıktığını, enflasyonu tetikleyici bir unsur olduğunu anlamaları gerekir" ifadesini kullandı.

Bakan Elitaş, TRT Haber televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği İzmir İnovasyon Haftası etkinliği nedeniyle İzmir'de bulunan Elitaş, İnovasyon Haftası'nın gençlerin zihninde ortaya çıkan düşünceyi somutlaştırıp ete, kemiğe büründürmek için yapılmış önemli etkinlik olduğunu ifade etti.

Elitaş, bir soru üzerine, dolar kurunun 2,85 seviyelerinde bulunmasının ihracata olumlu katkı sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirterek, döviz fiyatının seviyesinin değil, stabil kalmasının önemli olduğunu kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı karar ve Çin ekonomisindeki gelişmelerden dolayı Fed'in 2016 yılındaki faiz kararlarını yeniden gözden geçirme ihtiyacı hissettiğini, faizi Haziran 2016'ya kadar artırmayacakları yönünde işaret verdiğini ifade eden Elitaş, bunun da dolar kurunun kararlı olmasına imkan sağlayacağına inandığını bildirdi.

Elitaş, ocak ayında ihracatta hissedilir derecede bir düşme ortaya çıktığına dikkati çekerek, "Bu düşmenin esas unsurlarından birisi, Habur Sınır Kapısının 31 gün süreyle kapalı kalmasından kaynaklıdır. Habur kapısından günde 2 bin 500-3 bin civarında aracımız geçiyor. Bu 20 günde 50 bin araç eder, 10 bin dolarlık mal sevk edilse her araçta 500 bin dolar anlamına gelir. Yani bizim ocak ayından bu terör örgütüyle mücadele operasyonu kapsamında Habur'dan çıkan araç sayımızda olağanüstü derecede bir azalış ve ihracat rakamlarımıza yansıma oldu. Şubat ayından itibaren ihracat artış eğilimine girdi. 2016 yılı ihracat hedeflerinde şaşma olmayacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın son dönemde Türk ihracat ürünlerine ilişkin aldığı kararları da değerlendiren Bakan Elitaş, şunları kaydetti:

"Rusya'nın bizi cezalandırmaya kalkışırken aslında kendi halkına zulüm ettiğinin farkına varması gerekir. Bizden biberini almazsa, bizden domatesini almazsa, yaş meyve, sebzeyi almazsa mevsimlik olan bu ürünlerin ülkede fiyat seviyesinin yukarıya doğru çıktığını, enflasyonu tetikleyici bir unsur olduğunu anlamaları gerekir. Türkiye 2015 yılında Rusya'ya 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yeni pazarlara ulaşmak zorundayız. Çünkü petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerinde üçte bire yakın düşme oldu. Sahra altı Afrika'ya gitmemiz lazım, Güney Amerika'ya gitmemiz lazım, Çin'e gitmemiz lazım, Hindistan'a gitmemiz lazım, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmemiz lazım. 2016 yılında çok aktif bir şekilde devam ediyoruz. Bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızla Afrika'da ve Güney Amerika açılımı, öbür taraftan Sayın Başbakanımızla Orta Asya ve Balkanlar açılımıyla birlikte biz yeni pazarlara gidip oradaki ihracat potansiyelimizi arttırmak için gayret gösteriyoruz. Karamsarlık zamanı değil, koşuşturma zamanı. Türkiye önemli hedeflere ulaşabilecek bir pozisyonda. 144 milyar dolarlık ihracatın 155,5 milyar dolara çıkmaması için herhangi bir sebep yok."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Elitaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement