Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2. Abdülhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasına ilişkin, "O zamanlar bu bilgiler yok değil vardı. Dolayısıyla siyasi sınırlarımıza bağlı kalmaksızın ekonomik sınırlarımızı geliştirmeliyiz" dedi.
Yıldız, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5. Türkiye Enerji Zirvesi"nin ardından katıldığı özel oturumda, dijital ortamdan yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Elektrik santrallerindeki özelleştirme çalışmalarının sorulması üzerine Yıldız, bazı firmaların teklif verdiğini hatırlattı.
Soma, Tunçbilek ve Orhaneli santralleriyle ilgili düşüncelerinin olduğunu aktaran Yıldız, "Bunların her biri inşallah 2014 içerisinde inşallah özelleşmiş olacak diye düşünüyorum. Bundan sonra doğalgaz santrallerindeki rehabilitasyon, yenileme işlemlerine kamu çok fazla girmeyecek" diye konuştu.
Elektrikteki kayıp-kaçak konusuna değinen Yıldız, şöyle konuştu:
"Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili gittiğimiz yol doğru. Son derece teknik bir konu için son derece siyasi yaklaşımlarda bulunuldu. Herhangi bir vatandaşımız ister evinde veya iş yerinde elektrik kullanıyorsa bunu ödeyecek. Kolaylık istiyorsa yardımcı oluruz. En son TEDAŞ'ın alacaklarıyla ilgili yapılandırma kararları alındı. Ödeme niyetinde olanın yanındayız. Çok açık söylüyorum 3 bölgemizi çıkardığımızda kayıp-kaçak oranı, Avrupa Birliği'nin daha altında."
Petrol aramaları
Türkiye'deki petrol aramalarıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, "petrol yoksa bulamayız" diye espri yaptı.
2. Abdulhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasını hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu harita bize Mezopotamya'dan gelip şimdiki Türkiye üzerinden geçiyor. Diğeri de Kafkaslardan gelip Karadeniz üzerinden Türkiye'den geçiyor. Biz aramayı buna göre yapmıyoruz ancak araştırmalar bu haritanın doğruluğunu teyit ediyor. 'Sınırlarımızın o tarafında var da niye bu tarafından yok' diye sorulduğunda belki Türkiye'nin sınırı buna göre çizilmiştir. Tarihçilerimiz bunu daha net ortaya koyacaktır. Bu çok önemli bir hadise. O zamanlar bu bilgiler yok değil vardı. Dolayısıyla siyasi sınırlarımıza bağlı kalmaksızın ekonomik sınırlarımızı geliştirmeliyiz. Türkiye'nin sınırları içerisinde varsa dünyanın en modern gemisi çalışıyor, bulur. Altında ne varsa 3 boyutlu gösteriyor."
Yıldız, yerli sismik gemisinin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını vurguladı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla siparişlerin verildiğini anlatan Yıldız, "Yerli mühendisimiz yerli kaynaklarla bunu yapacak. Denizlerde herhangi bir akaryakıt veya doğalgaz bulgusuna rastlamamız halinde 1,2 milyar dolarlık platform siparişini yine yerli kaynaklarla verebileceğimizi söylemek istiyorum. Onun da gelişmesini sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Güneş kolektörlerinin Türkiye'de yapılması yönünde şart koştuklarını aktaran Yıldız, yerli kaynakları geliştirmeye çalıştıklarına işaret etti.
"Nükleer santralde fiili duruma geçildi"
Nükleer santrallerdeki çalışmaları da anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Her tehdidin bir fırsatı var. Nükleer kazalar özellikle Fukuşima bize güvenlikle alakalı sistemleri bir kez daha gözden geçirmemizi sağladı. Yaklaşık 186 temel ve alt başlıkları yeniden gözden geçirdik. Bu bize yaklaşık 1,5 yıla mal oldu. Bunu yapmamız da şarttı. 'Boşver sonra hallederiz' diyemezdik. Çernobil'den sonra dünyada 144 nükleer santral kuruldu. Kaza tehdittir ama onun getirdiği daha iyisinin gerçekleşmesi için fırsatlar da vardır. Nükleer santral devreye girdiğinde, onun oluşturduğu elektrik fiyatının yarısından daha çoğu üretim kaynaklı değil güvenlik kaynaklı olacak. Akkuyu ve Sinop'ta yapacağımız çalışmalar masa üzerinde çok ciddi aşamalar katetti. Artık bundan sonra inşallah fiili duruma da geçmiş olacağız. Çalışmalar kapsamında bazı malzemelerin siparişleri verildi, kamulaştırmalar yapıldı. Ayrıca depremsellikleri de yeniden gözden geçirildi."
Yıldız, nükleer konusunda yerli yatırımcının önünü açmak istediklerini, bu anlamda 465 firmanın yeterlilik belgesi aldığını sözlerine ekledi. - Gaziantep
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomik Sınırlarımızı Geliştirmeliyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?