Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi (2) - Son Dakika
Ekonomi

Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, iş kazalarının yaklaşık yüzde 90'ının insana bağlı nedenlerden, yüzde 10'unun da fiziksel ve mekanik çevre koşullarından kaynaklandığını belirterek, "Yaş, iş kazalarının meydana gelme sıklığı göz önünde...

15.02.2018 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, iş kazalarının yaklaşık yüzde 90'ının insana bağlı nedenlerden, yüzde 10'unun da fiziksel ve mekanik çevre koşullarından kaynaklandığını belirterek, "Yaş, iş kazalarının meydana gelme sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, kişisel özellikler arasındaki en önemli faktörlerden birisi." dedi.

Antalya'da bu yıl ikincisi "Önleme Kültürü" temasıyla düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nde konuşan Tancan, her bir işçinin ayrı ayrı kişisel, fizyolojik ve psikolojik özelliklerinin bulunduğunu, bu özelliklerden her birinin kazaların meydana gelmesinde etkili olduğunu söyledi.

Tancan, kişisel özelliklerin yaş, cinsiyet, medeni durum, statü, kıdem ve eğitim düzeyi altında gruplandırılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Veriler, iş kazalarının yaklaşık yüzde 90'ının insana bağlı nedenlerden kaynaklandığını, yaklaşık yüzde 10'unun da fiziksel ve mekanik çevre koşullarına bağlı olduğunu gösteriyor. Yaş, iş kazalarının meydana gelme sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, kişisel özellikler arasındaki en önemli faktörlerden birisi. Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre, genç işçilerin iş kazasına uğrama oranı daha yüksek. En çok kaza 25-29 yaş grubu işçilerde meydana geliyor. Bunu 18-24 yaş grubu işçiler takip ediyor. Ancak 30 ve 34 yaşın üzerindeki yaş grubuna baktığımızda, iş kazaları ciddi şekilde azalmaya başlıyor."

Kişisel ve fiziksel faktörlerin yanında psikolojik faktörlerin de iş kazalarına neden olabileceğine değinen Tancan, "Çalıştıracağınız işçi, o iş alanında ne kadarlık bir zihinsel yetenek gerekiyorsa, buna sahip olmalı. Duygusal yapı, sakarlık, tatminsizlik, aşırı güven duygusu, stres, yapılan işe ve ortama uyum, konsantrasyon soru ve ihmalkarlık gibi faktörler var. İşverenler işçileri işe alırken nasıl fiziksel muayeneden geçmelerini istiyorsa, bu kapsamda adaylara psikolojik testler de uygulanmasında fayda var. " değerlendirmesinde bulundu.

"2016 yılında abone başına düşen kesinti 928 dakika"

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu da iş sağlığı ve güvenliğinde temel amacın çalışanlara zarar verebilecek risk unsurlarının belirlenerek gereken önlemlerinin alınması olduğunu söyledi.

Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarının önemli bir sorun haline geldiğini vurgulayan Leventoğlu, "2013 yılından günümüze kadar 7 bin 321 iş kazası meydana geldi ve bu iş kazalarının 133'ü maalesef ölümle sonuçlandı. Geçen yıl meydana gelen bin 878 iş kazasında ise 34 sektör çalışanın hayatını kaybetti. Bu olumsuz tabloyu değiştirmek için sektörde nitelikli personelin istihdamına önem verilmesi, çalışacak personelin yetenek ve becerilerinin arttırılması ile iş yüküne yeterli sayıda personelin bulundurulması gerekmektedir." diye konuştu.

Leventoğlu, 2016'da abone başına düşen kesintinin 928 dakika olduğu ve her abonenin bir yılda 16,5 saat elektriğinin kesildiği bilgisini de vererek, bu çerçevede TEDAŞ olarak dağıtım unsurlarına yönelik bakım faaliyetlerine ilişkin asgari şartların belirlenmesine yönelik çalışma başlattıklarını bildirdi.

Aydınlatmanın can ve mal güvenliği anlamında önemli olduğunu aktaran Leventoğlu, "Aydınlatmaya ilişkin problemlerin takibinin yapılması için mobil telefon uygulaması üzerinde konum bilgisi ile fotoğraflandırmayı içeren bir takip sistemini geliştirme çalışmalarını başlatmış durumdayız. Bu takip sisteminin abonelere kadar yaygınlaştırılması çalışmasının bu yıl içinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizin, 2018 yılında artık aydınlatma probleminin biteceğini düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Orhan Kaldırım ise 2018'in Bakan Berat Albayrak'ın stratejisi doğrultusunda eğitim, iş sağlığı ve güvenliği yılı olarak ilan edildiğini ve bu kapsamda çeşitli projeler gerçekleştireceklerini vurguladı.

Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement