Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, küreselleşmeyle "çılgın bir rekabet" ortamı oluştuğunu belirterek, "Günümüzde rekabet gücü ancak Ar-Ge ile artırılabilir" dedi.
JW Marriott Otel'de düzenlenen, Uluslararası NETCAD Kullanıcıları Konferansı'nda konuşan Coşkun, çağımızda dünyanın küreselleşmeyle tek pazar halini aldığını kaydetti.
Küreselleşmenin sağladığı bir çok fırsat ile birlikte çılgın bir rekabet ortamı da doğurduğunu dile getiren Coşkun. "Bu durumda firmaların ve devletlerin rekabet güçlerini artırması gerekiyor. Günümüzde rekabet gücü ancak Ar-Ge ile artırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Coşkun, geçmişte yazılımın değerinin anlaşılamadığını, "elle veya daktilo ile yazılan yazılar" zannedildiğini belirterek, sanayici ve işadamlarının yüksek fiyatlarla yurtdışından teknoloji transfer etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Üniversite-sanayi işbirliği
Geçmişte, üniversite-sanayi işbirliğinin fazla destek görmediğini ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:
"Üniversite sanayiciye kapitalist, sömürücü ve benzeri ithamlarla bakıyordu, sanayici de üniversiteyi solcu, komünist olarak görüyordu. Birbirleri ile yardımlaşmaya yanaşmıyorlardı. Günümüzde, yeterli projeler sunulmaya başlandı. Türkiye bugün teknoloji ihraç edebilen ülkeler arasına girdi."
NETCAD Genel Müdürü Ufuk Balcı da işe başladığı yıllarda tablet bilgisayar, cep telefonu ve Led televizyonların olmadığını belirterek, "Tıpkı politika, ekonomi ve sanat gibi bilişim sektörü de çok kısa sürede hızlı bir gelişim gösterdi. Gelişmekte olan bir ülke olarak bu değişimden etkilenmememiz kaçınılmazdı" diye konuştu.
Balcı, her yıl yeni yazılım çözümlerini ve mevcut ürünlerin yeni sürümlerini kullanıcıların beğenisine sunduklarını söyledi.
"Bütün değerlere katma değer sağlayan sektör: Bilişim"
Konferansa, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak da katılarak bir konuşma yaptı.
Dilipak, 19. yüzyıl sonlarında oluşan kurum ve kavramlarla 21. yüzyılı açıklamanın mümkün olmayacağını ifade ederek, yeni dünyanın kuruluşunda en önemi temel sektörlerden birinin bilişim sektörü olduğuna işaret etti.
Bilişimin bütün değerlere katma değer sağlayan en üstün ve öncü sektör olduğuna dikkati çeken Dilipak, "Sadece yaptıklarımızın hesabını vermeyeceğiz. Yapmamız gerekirken yapmadıklarımızın da hesabını vereceğiz. Türkiye'nin yeni dünyanın inşasında etkin ve öncü rol oynaması için, en vazgeçilmez unsurlardan birisi, en kolay yapabileceğimiz, en düşük maliyetle en yüksek katma değeri sağlayacağımız, en hızlı gerçekleştirebileceğimiz alan bilişim sektörüdür" şeklinde konuştu.
Konferansa, kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yurt dışından davetliler katıldı. Etkinlikte bilişim sektöründeki gelişmeler tartışıldı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?