Ezzib Başkanı Güreli: Bu Yıl Zeytinyağında İhracatçı Lazım - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Ezzib Başkanı Güreli: Bu Yıl Zeytinyağında İhracatçı Lazım

Ezzib Başkanı Güreli: Bu Yıl Zeytinyağında İhracatçı Lazım
20.10.2011 17:58

-ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, üretimin fazla olduğu 2011-2012 sezonunda ihracatçıya ihtiyaç duyulduğunu ve üretimin her yıl artacağını belirterek, "İlerleyen yıllarda raflarda 3-4 değil, 200 çeşit marka göreceksiniz" dedi.

-ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, üretimin fazla olduğu 2011-2012 sezonunda ihracatçıya ihtiyaç duyulduğunu ve üretimin her yıl artacağını belirterek, "İlerleyen yıllarda raflarda 3-4 değil, 200 çeşit marka göreceksiniz" dedi.

Ege'de zeytin hasadının başlamasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek sektördeki gelişmeleri değerlendiren EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytincilik sektöründeki tartışmaların değişimi savunanlarla buna karşı duranlar arasında yaşandığını; dünya tarihindeki en önemli mücadelenin de bu iki grup arasında olduğunu söyledi. Bu yıl iyi bir rekolte olacağına inandığını dile getiren Güreli, "Bu sene ihracatı en çok artan sektör benim sektörüm olacak. Bu yıl 'Yüzde 500 büyüme nasıl oldu?' diye soracaklar. 100 bin ton ihracat yapabilen bu sektörün ihracatı 7 bin tona düştü. Bu sene 100 yapamayız ancak 35-45 bin tonlara çıkması ile 7 misli büyüme sağlanabilir" dedi.

600 BİN TON ÜRETİLEBİLİR

Sektörde "Zeytinin çok olduğu sene hadi ihracatçı göreve, az olduğu sene de evinde otursun" zihniyetinin tasfiye olacağına inandığını kaydeden Güreli, Türkiye'nin marka olabilmesi için mutlaka süreklilik gerektiğini belirterek, "Hem marka yaratın, hem dökme satmayın, hem az olduğunda ihracat yapmayın diyorsanız bunun mümkünatı yoktur" dedi. Güreli, kendilerinin 220 bin ton rekolte beklediklerini de aktararak Türkiye'de zeytinyağının az tüketilmesine ilişkin ise "Doğrudur ama olmayan bir şey tüketilemez. Bir mal bollaştıkça tüketimi artar" diye konuştu. Güreli ayrıca, üretimin artması temennisinde bulunarak yeni dikilen ağaçlarla üretimin 600 bin ton olabilme potansiyeli olduğunu ifade etti.

"HALA 1930'LARDA İSTOP ETMİŞLER"

İhracatçıların üreticilerle problemi olamayacağını, EZZİB yönetim kurulunun da üreticilerden oluştuğunu söyleyen Güreli, sektörün düşüş trendinde bile ceplerinden para ayırarak tanıtım grubu kurduklarını, bu grubun geleceğe yatırım olduğunu vurguladı. Sektördeki Dahilde İşleme Rejimi (DİR) gibi yasaklara da işaret eden Güreli, "Yasaklarla, resmi kurumlarla, büyüme içindeki bir sektöre hükmetmek isteyenler yanılgı içindedir. Daima, yenilik, değişim kazanacaktır. Tarihte böyle ülkeler vardır. Franco'nun İspanya'sı, Mussoli'nin İtalya'sı böyledir. Benim ülkemde bir takım değişimler yaşanırken, bir takım yerler hala 1930'larda istop ettiyse acıklı bir durumdur. Bu değişime karşı çıkan insanlar Somali'deki çocuklar kadar hüzün veriyor" dedi.

"BU YIL İHRACATÇI SEKTÖRE LAZIM"

Konuşmasında "Bu sene ihracatçı sektöre lazım. İç piyasada yağ alan 4-5 kişiyle bu işlerin yürüyeceği yok" diyen Güreli, "Bizler bugüne kadar ki hepsini talep etmeye devam edeceğiz. Yüzünüzü güldürecek rakam kadar ihracat yapacağız. İhracatı en çok artan sektör hemşeriniz olacak. Hiç ithalat yapmadığı için katma değer yaratan, istihdam sağlayan bir sektör olacağız. Bizim taşın altında elimiz değil kolumuz var. Bize kavgacı deniyor. İnsan haklıysa kavga eder. Haysiyetsiz, biat eden, diz çöken insanlar kavga etmez. Hakaret etmiyoruz, sektör için kavga ediyoruz" diye konuştu.

"HAMMADDE VARSA DİR'İ KULLANMAYIZ"

Güreli, yurt içinde yeterli hammadde varsa fiyatlar pahalı olsa da ihracatçının ithalat yapmayacağını, dolayısıyla Dahilde İşleme Rejimi'ni kullanmayacağını söyleyerek markalı zeytinde çok büyük bir ihracatçının Romanya'da market zincirine girdiğini ancak bu izin olmadığı için yer aldığı rafları kaybettiğini söyledi. Güreli, "Arkadaşımız fabrikayı kapattı. Yunanistan'da üretim yapıyor. Sektörümüz kaybetti ve hiçbir şey yapamadık" dedi.

"RAFLARDA 200 MARKA GÖRECEKSİNİZ"

Güreli ayrıca Japonya, Çin ve ABD pazarlarının kendileri için iyi pazarlar olduğunu, ancak Türkiye'den yağ alıp kendi markasıyla satan İtalya ve İspanya'nın "kötü pazarlar" olduğunu belirterek "Dört sene raftan düşerseniz kötü pazarla başlamak zorundasınız. Ancak dünya fiyatları ve Türkiye'deki gelişmeler ihracatı olumlu etkiler. Hala bir pazarımız var. Her sene için artış tahmin ediyoruz. Birkaç sene sonra raflarda 200 tane marka göreceksiniz. Sadece 3-4 marka olmayacak. Üretim başladığında kartondan kulelerin hepsi yıkılır" değerlendirmesini yaptı.

ROMANYA PAZARINDA "DİR" DEPREMİ

EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Demirci ise dünyada iri zeytin talebinin başlamasıyla Türkiye talebe yetişemeyince Yunanistan'ın DİR kapsamında Mısır'dan zeytin alarak en iyi pazar olan Romanya pazarını ele geçirdiğini söyledi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken ise yurtdışı tanıtım çalışmalarını anlattı ve yurtiçinde de çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekti.

---------------KUTU----------

"SOSYOLOJİK DEĞER UYMUYOR" DAVASI

Ali Nedim Güreli, bugüne kadar 20 bin on zeytinyağı ihraç etmiş bir insan olarak ödüllendirildiğini ancak gelinen noktada 20 tonluk yağ ithal etmek zorunda kaldığını da belirterek hayatında ilk defa ithalat yaptığını söyledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın numune alarak onaylamasının ardından Tarım Bakanlığı'nın aldığı numunenin "Sosyolojik değerlere uymuyor" denerek kabul edilmediğini ifade eden Güreli, "Ulusal Zeytin Konseyi müdahale etmiş. Ben de mahkemeye verdim. Hakkımı sonuna kadar savunacağım" dedi. Güreli ayrıca, Tarım Bakanlığı'nın itirazlarının yüzde 83'ünün haksız çıktığına da dikkat çekti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ezzib Başkanı Güreli: Bu Yıl Zeytinyağında İhracatçı Lazım - Son Dakika


Advertisement