Fındık İhracatçılarından "Rekolte" Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Fındık İhracatçılarından "Rekolte" Uyarısı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, "Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları haziran-temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda son...

04.05.2017 12:01

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, "Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları haziran-temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda son çalışmasını yapacaktır." dedi.

Sevinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındıkta yeni sezona yaklaşıldığına işaret etti.

"Ancak her yıl olduğu gibi maalesef bu yıl da çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından Türkiye fındık rekoltesi ile ilgili spekülatif beyanatların verilmeye başlandığı bir döneme daha girmiş bulunuyoruz." diyen Sevinç, sözlerine şöyle devam etti:

"Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri uzun yıllardan bu yana konusunda uzman ziraat yüksek mühendislerinden oluşan bir heyet ile rekolte tahmin çalışmaları yürütmektedir. Bu heyet tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonucu, özellikle fındığın yüzde 80-90'ını kullanan alıcılar nezdinde de büyük itibar görmektedir. Zira çalışmalar bilimsel verilere dayalı olarak yürütülmekte ve gerçekleşen rekolteler, tahminlerin yüzde 95 seviyesinde isabetli olduğunu hiç bir tereddüde mahal kalmayacak şekilde ortaya koymaktadır."

Fındıkta ilk rekolte tespit çalışmalarının yapıldığını aktaran Sevinç, "Söz konusu heyetimiz karanfil sayımı için 19 Şubat-11 Mart 2017 tarihleri arasında 15 il, 90 ilçede yürüttüğü çalışmalarını bitirmiş ve karanfil sayımına göre Türkiye fındık rekoltesi ilk tahmin sonuçlarını tespit etmiş olup, söz konusu çalışma sonuçları spekülasyon amaçlı kullanılabilir endişesiyle kamuoyu ile paylaşılmamıştır." dedi.

Rekolte çalışmasının bir kaç ay sonra bir kez daha yapılacağını söyleyen Sevinç, "Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları haziran-temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda da son çalışmasını yapacaktır. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızın, beklenti, niyet ve kişisel ihtiyaç parametrelerine bağlı olarak açıklandığı izahtan vareste olan son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir. Esasen üreticimiz de bahçesindeki fındığın miktarını şu anda bile hepimizden iyi bilmektedir." ifadesinde bulundu.

Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Kongresi

Sevinç, her yıl mayıs ayında dünyanın çeşitli ülkelerinden iş adamlarının katılımı ile düzenli olarak "Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Kongresi"nin gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bu kongrede diğer ürünlerin yanı sıra fındık ile ilgili bilgilerin de paylaşıldığını belirten Sevinç, şunları kaydetti:

"Tabiidir ki bu tarz uluslararası toplantılarda bırakın gerçeğe aykırı ve yanıltıcı beyanlarda bulunmayı, açıklanan tahminlerde nedeni izah edilemeyen büyük sapmalar tespit edilirse, bu durum Türk fındık sektörüne ve ülkemize olan güvenin sarsılması gibi kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilecektir. Bu bağlamda, gerçeğe en yakın tahminin elde edilebilmesini sağlamak adına, Rekolte Tespit Komisyonumuz yine bir ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs tarihinde başlamış olup, 13 Mayıs tarihinde bitmesi planlanan bu çalışmada elde edilecek veriler, INC'nin (International Nut and Dried Fruit Council) bu yıl 19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hindistan'da yapılacak Kongresi'nde görevli moderatöre bildirilecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık İhracatçılarından 'Rekolte' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement