Fındık Piyasasında "Oligopol" Tehlikesi - Son Dakika
Ekonomi

Fındık Piyasasında "Oligopol" Tehlikesi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktarın açıklamaları - TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Fındık fiyatlarının düşmesinde oligopol yapının olduğunu gördük. Özellikle bir yabancı firmanın da Türkiye'de bu manada faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz" "TMO'nun fiyat düşmeleri karşısında bugün için piyasaya girmesi ve ürünü üreticiyi koruyacak bir fiyattan alması lazım" "Türkiye, dünya üretiminin yüzde 69'larını sağlıyor, dünya ticaretinin yüzde 75'lerini sağlıyor ama üreticinin fiyat tespitinde takdir hakkı yok" EMRE AYVAZ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Fındık fiyatlarının düşmesinde oligopol yapının olduğunu gördük. Özellikle bir yabancı firmanın da Türkiye'de bu manada faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz" dedi.

02.03.2016 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktarın açıklamaları - TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"Fındık fiyatlarının düşmesinde oligopol yapının olduğunu gördük. Özellikle bir yabancı firmanın da Türkiye'de bu manada faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz"

"TMO'nun fiyat düşmeleri karşısında bugün için piyasaya girmesi ve ürünü üreticiyi koruyacak bir fiyattan alması lazım"

"Türkiye, dünya üretiminin yüzde 69'larını sağlıyor, dünya ticaretinin yüzde 75'lerini sağlıyor ama üreticinin fiyat tespitinde takdir hakkı yok"

EMRE AYVAZ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Fındık fiyatlarının düşmesinde oligopol yapının olduğunu gördük. Özellikle bir yabancı firmanın da Türkiye'de bu manada faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üretimi başlamadan Doğu ve Batı Karadeniz'de 600 bin tonluk rekolte tespiti yaptıklarını söyledi.

İki sene önce doğal afetlerden dolayı fiyatların yükseldiğini fakat 2015 yılına stoksuz girildiğini belirten Bayraktar, "Fiyatların her halükarda 10 liranın üzerinde seyretmesini bekliyorduk, böyle de olması gerekirdi. Piyasa nitekim 14-15 liradan açıldı ama fiyatlar sonradan hızlı bir şekilde düşmeye başladı" diye konuştu.

Bayraktar, bunun sebeplerini araştırdıklarını ve fındık fiyatlarının düşmesinin arkasında "bir kaç satıcının mevcut olduğu piyasa türü" olarak tanımlanan oligopol yapının olduğunu gördüklerini dile getirerek, "Özellikle bir yabancı firmanın da Türkiye'de bu manada faaliyet içerisinde olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.

Alıcısı az ama satıcısı 100 binler olan bir sektörü tartıştıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türkiye, şunu üzülerek ifade etmek istiyorum, dünya üretiminin yüzde 69'larını sağlıyor, dünya ticaretinin yüzde 75'lerini sağlıyor ama üreticinin fiyat tespitinde takdir hakkı yok, fiyatı tespit eden başkaları oluyor, alıcılar oluyor, yabancı firmanın bu manada tekelleşme içerisinde olduğunu tespit ettik ve piyasaya da fiyat dikte ettiği duyumları geldi yani 'Biz evet yüksek fiyattan fındık almak istiyoruz ama bu fındığı satamayız' diyen tüccarları görüyoruz nitekim bazı ticaret borsa başkanlarının ve ticaret odası başkanlarının da bizi destekler mahiyette açıklamalarını görüyoruz."

Bayraktar, konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e arz ettiklerini vurguladı.

Bakan Çelik'in 50 bin ton civarında fındık alabileceklerini söylediğini anımsatan Bayraktar, "Bunun üzerine fiyatların 1-1,5 lira yukarı çıktığını gördük. Arkasından 15-20 gün geçti TMO piyasaya girmeyince fiyatların tekrar aşağı düştüğünü gördük" değerlendirmesinde bulundu.

"Tekel yapıyı kırmamız lazım"

Lisanslı depoculuğun önemli olduğunu, bunun Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, bunun Türkiye'de oturması ve yaygınlaşmasının zaman alacağını bildirdi.

Bayraktar, Karadeniz'de 400 bin kişinin fındıkla uğraştığını, milyonların bu işten ekmek yediğini belirterek, böyle bir ürünün Karadeniz'den çekilip alındığında bölgenin sosyo-ekonomik olarak biteceğini savundu.

Böyle bir ürünün sahipsiz bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"TMO'nun fiyat düşmeleri karşısında bugün için piyasaya girmesi ve ürünü üreticiyi koruyacak bir fiyattan alması lazım. 'Piyasaya gireceğim' demesi dahi bir anda tüccarların fiyatları yükseltmesine sebebiyet veriyor. Nasıl serbest piyasa ekonomisi bu anlamakta güçlük çekiyorum. 14 liradan piyasa açılıyor bir anda fiyatlar 8-10 liraya düşüyor, TMO piyasaya girecek diyoruz bir bakıyorsun 10 liraya çıkıyor, TMO piyasaya girmeyince 8 liraya düşüyor, bunun serbest piyasa ekonomisiyle falan alakası yok yani bu arz talep dengesine bağlı olarak çalışmıyor. Bu tekel yapıyı kırmamız lazım. Bunu kırmak içinde muhakkak bugün için TMO'nun piyasaya girmesi ve bu ürünü alması gerekir."

Bayraktar, fiyatlarının düşmeye devam ederse Bakan Çelik'le görüşerek TMO'nun muhakkak suretle fındık almasını talep edeceklerini söyledi.

Önümüzdeki yıl rekoltenin yükselmesi halinde fiyatların etkilenebileceğini anlatan Bayraktar, "Alıcılar, özellikle rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde fiyatları çok daha hızlı bir şekilde aşağı çekiyorlar. Önümüzdeki yıl rekolte yüksek olursa fiyatlar bir miktar daha aşağı gidebilir o zaman üreticimiz fevkalade mağdur olur. Dolayısıyla fındığı korumak mecburiyetindeyiz. Rekolte yükselirse daha fazla TMO'ya ihtiyaç var çünkü alıcısı az, satıcısı çok olan bir piyasa bu" şeklinde konuştu.

Fındık Piyasasında "Oligopol" Tehlikesi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık Piyasasında 'Oligopol' Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Türisim: Müstehaktır üreticiye. Ne çabuk sattınız fiskobirlik i, unuttunuz mu yoksa?! Kooperatifsiz üretici köle olmaktan öteye geçemez. TZOB gibi kuruluşlar ancak GAZ almaya yarar. Hikaye anlatır, hakedeni uyutur. Bizlerde kaval dinler gibi dinleriz. Söylem yetmiyor, eylem zamanı. Tarım bakanı ofis devreye girecek dediyse ve neden hala girmiyorsa GÜNDEM oluştur Şemsi. Bizleri avutma, hakkımızsa eğer iste, değilse NEYİNİZE YETMIYOR de, ağzımızın, emeğimizin payını alıp oturalım. 2 0 Yanıtla
  • ÜRETİCİ: madem ÜRETİCİYE BİR FAYDAN OLMAYACAK,NEDEN AÇIKLAMA YAPIPTA FİYSTI DÜŞÜRÜYORSUNUZ,BU AÇIKLAMA OLMASAYDI ÜRETİCİNİN UMUDU KIRILMAYACAKTI.MÜDEHALE EDERSE DÜŞÜNCESİ OLMALIYDI,YAPILAN AÇIKLAMAYI ÇOK YANLIŞ BULUYORUM,BİR POLİTİKACININ DÜŞÜNCESİZ VEDE İLERİSİNİ DÜŞÜNMEDEN YAPILAN BİR AÇIKLAMA OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ.MADEM FAYDA OLMAYACAK ,AÇIKLAMADA OLMAMALIYDI VE UMUTLAR KIRILMAMALIYDI 1 0 Yanıtla
  • Ordulu: Eylem zamanı arkadaşlar şuan bahsedeyim fındık yok bekleyin sabredin yazıklar olsun hepinize 0 0 Yanıtla
  • TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde network önemli bir faktör
    15:40 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde network önemli bir faktör

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 15 senede tüm girişimciler içinde kadınların oranının 2 katına çıktığını, yüzde 6'dan yüzde 12'ye yükseldiğini belirterek, "Şimdi bu oranı daha da yukarılara taşımayı hedefledik.

  • Özgür Özel:
    15:36 Özgür Özel: "vize Serbestisinin Önündeki Üç Engeli Aşmak, CHP İktidarında 15 Günlük İştir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Vize serbestisinin önündeki üç engeli aşmak, CHP iktidarında 15 günlük iştir. Veya CHP gibi düşünenlerle birlikte 15 günlük iştir Meclis'te bu işleri halletmek. Ama temel hedefimizin AB'ye tam üyelik olduğunu, bu yoldaki yürüyüşün her adımının biraz daha demokratik bir Türkiye yaratacağını, hukukun üstünlüğü arayışının Türkiye'nin bugünkü ekonomik sıkıntıları aşma noktasında hukuk güvencesi açısından yabancı yatırımcı çekmek, Türk şirketlerine yabancı ortaklar bulmak, Türkiye'de mal ve can güvenliği noktasında bir hukuk güvencesi ve hukuki öngörülebilirlik açısından değerlendirildiğinde ne kadar kıymetli olduğunu böyle kıymetli bir topluluğa hatırlatmama dahi gerek yok" dedi.

  • Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi verildi
    15:33 Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi verildi

    Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde düzenlenen fahri doktora töreninde Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'a akademik nişan ve fahri doktora belgesi takdim edildi. Hassan, Türkiye ile Tanzanya arasındaki gelişen ekonomik ilişkileri vurgulayarak, Türk Hava Yolları ile Tanzanya Hava Yolları arasında turizm endüstrisine olanak sağlayacak bir anlaşma imzalanacağını duyurdu.

  • Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı
    15:30 Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı

    Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte 2024 yılı ilkbahar arı bakımları ile birlikte bal üretim sezonunun başladığını açıkladı. Hakkari'deki bal üreticileri ise bu yıl daha fazla bal beklediklerini ve bölgede yaklaşık bin 500 tonun üzerinde bal elde edildiğini belirtti.

  • Lapseki'de süpermarketlerde fiyat ve son tüketim tarihi denetimi yapıldı
    15:29 Lapseki'de süpermarketlerde fiyat ve son tüketim tarihi denetimi yapıldı

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde Belediye Zabıta ekipleri tarafından süpermarket, zincir marketlerde raf ve kasa fiyatı kontrolü ile son tüketim tarihi denetimleri yapıldı.

  • CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı
    15:26 CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı

    CHP'li belediyeler Ankara'da Kahramankazan, Ordu'da Altınordu ve Balıkesir'de Karesi belediyelerinin devraldığı borçları açıkladı.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Merkez Bankası rezervlerinde artış
    15:18 Merkez Bankası rezervlerinde artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 5 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 745 milyon dolar artışla 126 milyar 871 milyon dolara yükseldi.

  • TOGG CEO'su Karakaş: Yeni SUV modeli T8X'i seneye bu vakitler görücüye çıkaracağız
    15:17 TOGG CEO'su Karakaş: Yeni SUV modeli T8X'i seneye bu vakitler görücüye çıkaracağız

    TOGG Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, "T10F'nin sonrasının da çalışmalarını yapıyoruz, yani hep söylediğimiz B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet sonra da T8X'i de göstermeye hazır hale gelebiliriz" dedi. B segmentindeki T8X'in Togg'un en ucuz modeli olması bekleniyor.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı
    15:14 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şehir Mobilyası Üreterek Tasarruf Sağladı

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, parklara konulan malzemeleri kendi atölyelerinde üreterek yaklaşık 49 milyon lira tasarruf sağladı. Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır tüm alanlarda düşünen, üreten ve yarışan Ordu düşüncesini uygulayarak 19 ilçede birçok park inşa etti ve mevcut parklara modern bir kimlik kazandırdı.

  • Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı
    15:12 Corendon Turizm Grubu, Alanya için 2024 sezonu operasyonlarını paylaştı

    Corendon Turizm Grubu, Alanya için planladığı operasyonları düzenlediği toplantıda paylaştı. Grup, 2024 sezonunda Alanya'ya 120 binden fazla koltuk arzı sunacak.


Advertisement