Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mali piyasaların çok dengesiz olması bizi zor duruma sokuyor. Bir çok ekonomide politika uygulamaları devam ederken yapısal reformlar durağanlık gösteriyor ve beklediğimiz düzeyde gerçekleşmiyor. Bu da karşılıklı risklerin ve zorlukların devam edeceği anlamına geliyor" dedi.
Yılmaz, G20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, bir bildirge üzerinde mutabakata vardıklarının altını çizdi.
Toplantılara ev sahipliği yapmanın kendileri açısından büyük bir keyif ve onur olduğunu dile getiren Yılmaz, toplantılarda çok canlı tartışmalar gerçekleştirdiklerini ve çok yüksek düzeyde bir katılım sağlandığını ifade etti.
Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın kasım ayında gerçekleştirilecek "G20 Liderler Zirvesi"ne hazırlık açısından çok başarılı bir toplantı olduğunu anlatan Yılmaz, teknik ekiplerin bu toplantılar öncesinde G20 gündemi üzerine yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Dün mali konularda hangi adımların atılması, hangi tedbirlerin alınması gerektiği konuları ile G20'nin Antalya zirvesinde istenilen sonuçların elde edilmesi için yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini anlatan Yılmaz, küresel gelişmeler ve bu gelişmelerle ilgili alınması gereken tedbirlere ilişkin bakanların ve başkanların önemli tartışmalarda bulunduğunu bildirdi.
G20 yol stratejileri ve geleceğe dönük olarak belirlenmesi gereken stratejiler üzerinde çalışmalar yapıldığının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Uluslararası mali mevzuat ve uluslararası kriz ile ilgili yapılması gerekenler konusunda da çalışmalar yaptık. Bunun yanında da B20 toplantısı vesilesiyle burada bulunan temsilcilerle de bir akşam yemeğinde bir araya geldik ve iş dünyasının bize yönelik olarak tavsiyelerini aldık. Türk dönem başkanlığı, bu zengin gündemimiz içerisinde, bu erişim ve etkileşim gruplarına çok büyük önem vermektedir. Bu da zirve ile ilgili bize önemli bir katkı yapmaktadır. Bunun yanında dün akşam G20 Çalışma Bakanları ve G20 Maliye Bakanlarını bir toplantıda bir araya getirdik. Bu bize hem büyüme hem de istihdam stratejilerini bir arada tartışma imkanını verdi. Hem ekonomik büyümeyi sağlayıp hem de istihdamı artırmanın yolları ile ilgili tartışmalar yapıldı. Özellikle daha geniş ve entegre bir yaklaşım sergilenebilmesi için bizim için önemli bir perspektifi ortaya koydu. Çalışma Bakanlıkları ve Maliye Bakanlıkları birbiri ile doğrudan ilişkili bakanlıklardır ve özellikle L20 toplantısı açısından da önemli bir çalışma oldu. Bunun yanında bizim önceliklerimize G20 ülkelerinin gösterdikleri ilgiden dolayı da müteşekkiriz."
Yılmaz, Antalya zirvesinden önce dün ve bugün yapılan toplantılarda önemli mesafe kat ettiklerini, yılın başında beyan ettikleri önceliklerle ilgili olarak çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayarak, "Daha önceki başbakan yardımcılığını yürüten Sayın Ali Babacan bu konuda çok önemli çalışmalar yaptı. Yaptığı önemli çalışmalardan dolayı kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Kendisinin liderliği sayesinde onun inşa ettiği temeller üzerinde bu toplantılarımızı başarı ile tamamlayarak biz de bu önemli başarıyı inşa etmiş olduk" şeklinde konuştu.
-"Mali piyasaların çok dengesiz olması bizi zor duruma sokuyor"
Küresel ekonomik zemin hakkında konuşan Yılmaz, Maliye Bakanları toplantısının çok zor bir dönemde gerçekleştiğini ifade ederek, bir takım olumlu işaretlere rağmen hala çok zor bir dönemden geçildiğini söyledi.
"Mali piyasaların çok volatil olması çok dengesiz olması bizi zor duruma sokuyor" diyen Yılmaz, dünya ekonomisinin hala krizden çıkış sürecini yaşadığını ve büyümenin yavaşladığını bildirdi.
Yılmaz, bir çok ekonomide politika uygulamaları devam ederken yapısal reformların durağanlık gösterdiğini ve bekledikleri düzeyde gerçekleşmediğini belirterek, "Bu da karşılıklı risklerin ve zorlukların devam edeceği anlamına geliyor. Özellikle küresel ekonominin geleceği açısından dünyanın daha iyi işbirliğine ve özellikle kilit oyuncuların daha etkin bir çalışma yapması gerektiğine bizi inandırıyor. Bunun yanında önemli bir politikalar bütünü uygulamamız gerektiğini gösteriyor. Hem makro ekonomik hem de yapısal stratejiler, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi sağlayabilmek için çabalarımızın merkezinde yer almalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
- "Yatırımın kalitesini de artırmak amacındayız"
Türkiye dönem başkanlığının daha önceki taahhütleri sürdürürken yeni unsurları da gündeme getireceğini ifade ettiğine dikkati çeken Yılmaz, "2015 ile ilgili önceliğimiz "3I"dir, 'uygulama, yatırım ve kapsayıcılık'. Bu stratejinin bir takım önemli temaları vardır. Özellikle düşük gelirli, gelişmekte olan ülkeler, eşitsizlikler ve KOBİ'lere özel önem verilmiştir" diye konuştu.
Yılmaz, bu yıl G20 gündeminde önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkati çekerek, toplantıların sonuçları ile ilgili bilgiler verdi.
Büyüme stratejileri ile ilgili olarak güçlü bir izleme mekanizması kurduklarını vurgulayan Yılmaz, taahhütlerle ilgili detaylı bir uygulama takvimi hazırladıklarını söyledi. Yılmaz, buradaki mevcut endikasyonların taahhütlerinin uygulanmasının ilerleme kaydettiğini gösterdiğini dile getirerek, hala yapılması gereken çok şey olduğunu bildirdi.
"Kolektif büyüme hedeflerine 2018 yılı itibarıyla ulaşabilmek için daha çok şey yapmamız lazım" diyen Yılmaz, bunun yanında özellikle taahhütlerimizi uygulamak yönündeki kararlılıklarını da güçlü bir şekilde ifade ettiklerini dile getirdi.
Yılmaz, bununla ilgili stratejilerinin büyüme isteği ile ilgili orantılı olması için güncellenmesini de talep ettiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Bu yıl yatırıma özel bir vurgu yaptık. Yatırımı bu yılın G20 gündeminin 3 önemli unsurundan biri olduğunun altını çizdik. Büyüme için yatırım elzemdir ve yatırım vazgeçilmezdir. Sadece yatırımın miktarını değil aynı zamanda yatırımın kalitesini de artırmak amacındayız. Yılın başından beri özel bir çaba gösterdik. Bu özel çaba da kaliteli yatırımları güçlendirecek ve özellikle kamu özel yatırımlarının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir çalışma idi. Nisan ayında yapılan toplantıda ifade edildiği üzere G20 ülkeleri, ülkelere özel yatırım stratejileri geliştirme yönünde mutabakata vardı. Bunun yanında özellikle ekosisteme saygı gösteren ve ekonomik ortamı güçlendirecek bir yapısı olan ve KOBİ'leri de destekleyen bir yatırım iklimi oluşturulması konusunda ortak anlayışa ulaşıldı. Antalya zirvesine giden yolda bu stratejileri daha da genişleteceğiz."
Kamu özel ortaklığının özellikle altyapı projelerinde güçlendirilmesi, desteklenmesinin yatırım gündemindeki önemli noktalardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bugün Dünya Bankası'nın hazırladığı 'Kamu Özel Ortaklığı' kılavuzu, kamu özel ortaklığı modellerinin önündeki zorlukların aşılması için büyük bir önem arz etmektedir. Bu kılavuz, kamu özel ortaklığı projeye karar verme döngülerinin daha kolaylaştırılması ve şeffaflığın arttırılması, kamu özel ortaklığı inisiyatifleri ile ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesi ile ilgili konuları kapsamaktadır" şeklinde konuştu.
-"İslami finans uzun vadeli yatırımlara önemli bir kaynak oluşturabilir"
Yılmaz, KOBİ'ler için finansman ortamının kolaylaştırılması, KOBİ'ler için mali aracılık faaliyetlerinin artırılması, kredi raporlama sistemi, kredilendirme ve özellikle borçsuzluk desteği gibi KOBİ'lere yönelik çalışmalar yapıldığını bildirdi.
Mayısta İstanbul'da "Dünya KOBi Forumu"nun düzenlendiğine dikkati çeken Yılmaz, bunun tekrarının da gerçekleştirileceğini ve bu toplantının da Türkiye dönem başkanlığının ortaya koyduğu yeniliklerden birisi olduğunu bu yeni inisiyatifin KOBİ'lerin ekonomik büyümeye ve istihdama olan katkılarını artıracağını söyledi.
Yılmaz, bugünün gündeminin de İslami finans modellerinin küresel mali sisteme daha fazla entegre olmasını sağlamak olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"İslami finans, risk paylaşımı ve varlıklar temelli anlayışı ile özellikle uzun vadeli yatırımlara önemli bir kaynak oluşturulabilir. Özellikle büyük ölçekli altyapı yatırımlarında büyük bir yer alabilir. Dünya Bankası ve IMF grubu bu konuda bir politika tavsiyelerini içeren bir rapor hazırladılar ve bunu toplantıda sundular. Bu İslami finansı küresel sisteme daha fazla entegre edebilmenin yolları ile ilgili önerilerini sundular. Özellikle bu mali düzenleme konuları ilgili gerçekleşen çalışmalar daha kapsamlı bir mali düzenlemeler paketinin yolda olduğunu ifade etmektedir. Uzmanlarımız Antalya Zirvesi'nin sonuçlarından biri olacaktır, böyle bir beklentimiz var. Özellikle küresel sistemin daha fazla kriz absorbe edebilecek bir yapıya kavuşması, özellikle de bankaların bu alanda güçlendirilmesi önceliklerimiz arasındadır. Bankacılık ve finans alanında daha güçlü ve daha istikrarlı bir küresel mali piyasa oluşturmamız için bu gereklidir."
- "Terörle mücadele konusunda ortak kararlılık"
En önemli konunun "terörizm" olduğunun altını çizen Yılmaz, "Kalbimizi kıran, inciten ve bizi yarayan bir konudur. Bütün bakanlıklar olarak terörle mücadele konusundaki ortak kararlılığımızı ifade ettik" dedi.
Yılmaz, terörü destekleyen teröre finansman sağlayan yapıların önlenebilmesi için ortak kararlılıklarını ifade ettiklerine dikkati çekerek, OECD'nin buna yönelik olarak hazırladığı projeyi ekimden önceki son toplantılardan önce bitirebileceklerini açıkladıklarını aktardı.
Bu projenin bir parçası olan G20 bakanlarının OECD'ye yeni bir görev verdiklerinin altını çizen Yılmaz, "2016'nın başlarında ilgili G20 üyesi olmayan ülkelerin de katılımını sağlayacak bir yapı ortaya çıkarmaya çalıştık. Burada aynı şekilde projenin sonuçlarını da görmeyi umuyoruz. Bu proje sadece vergi temelini kaybetmeden özellikle uluslararası operasyonları etkilemeden yapmayı istiyoruz" diye konuştu.
Yılmaz, bunun yanında vergi sistemlerinin şeffaflığını artırmak için de çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, "kapsayıcılık" önceliği alanında bunu ifade etmeye çalıştıklarını anlattı.
G20 dönem başkanlığını devralalı 9 aydan fazla bir süre geçtiğini ve çok önemli başarılar elde ettiklerini anlatan Yılmaz, dönem başkanlığının kalan süresinde Türkiye'nin somut sonuçlara ulaşabilmek için tüm çabaları göstereceğini dile getirdi. Yılmaz, "Biz anlamlı bir fark yaratabilmek için, küresel sorunları anlamlı bir fark yaratarak çözebilmek için çaba harcıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, yaklaşık 2,5 ay sonra Antalya'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nden önce, Lima'da 8 Ekim'de G20 gündemine ilişkin nihai son rötuşlarının yapılacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › G20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?