Görüş Dergisi "Burjuvazi" Konusunu Ele Alıyor - Son Dakika
Ekonomi

Görüş Dergisi "Burjuvazi" Konusunu Ele Alıyor

Görüş Dergisi "Burjuvazi" Konusunu Ele Alıyor

TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisi yeni sayısında "burjuvazi" konusunu ele aldı.

17.12.2012 15:44  Güncelleme: 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisi yeni sayısında "burjuvazi" konusunu ele aldı TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisi yeni sayısında "burjuvazi" konusunu ele aldı. " Türkiye'de Burjuva Olmak" kapak sloganı ile çıkan dergide konuyla ilgili makalelere yer verildi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner kapak konusuna"Kültürel Değil Rasyonel Kodlarla Hareket Etmek" başlıklı makale ile katkıda bulundu. Boyner makalesinde orta sınıfların yeni konumunu değerlendirdi.

TÜSİAD'ın yayın organı Görüş dergisi yeni sayısında "burjuvazi" konusunu ele aldı. "Türkiye'de Burjuva Olmak" kapak sloganı ile çıkan dergide konuyla ilgili makalelere yer verildi. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet İnsel "Türkiye'de Burjuvazinin Serüveni" adlı makale ile kapak konusuna katkıda bulundu. İnsel Türkiye'de burjuvazinin tarihsel kökenlerini ele alırken, son yıllarda ortaya çıkan algı farklılıklarının nedenlerine değindi. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Murat Belge ise dergi için kaleme aldığı makalede Burjuvazi ve Kültür ilişkisini değerlendirdi. İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. E. Fuat Keyman ise Türkiye'deki dönüşüm sürecinin aktörleri olarak yeni orta sınıf kavramını ele aldı. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hakan Yılmaz ise "Orta Sınıflar Neyi Temsil Ediyor?" başlıklı makalesinde orta sınıfların demokrasi ile ilişkisini değerlendirdi.

-BOYNER'DEN "KÜLTÜREL DEĞİL RASYONEL KODLARLA HAREKET ETMEK" BAŞLIKLI MAKALE-

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner kapak konusuna"Kültürel Değil Rasyonel Kodlarla Hareket Etmek" başlıklı makale ile katkıda bulundu. Boyner makalesinde orta sınıfların yeni konumunu değerlendirdi. Boyner şu ifadeleri kullandı:

"Kalkınmakta olan ülkelerde bugüne dek, örneğin iyi bir eğitim sahibi olmak sayesinde orta sınıf geliri ve statüsü elde edenler, piyasa ekonomilerinin yaygınlaşmasıyla geriliyor. Piyasada başarılı olan, zenginleşen ve bu anlamda dipten gelen bir dalganın taşıdığı yeni orta sınıflar, müteşebbisler, burjuvazi güç kazanarak ön plana yerleşiyor.

Türkiye'de gene gerek İnsel gerekse Yılmaz'ın yazılarında altını çizdikleri gibi bu mücadele aynı zamanda kültürel kodlardaki farklılıklarla örtüşüyor. Çıkarların çatışması kültürel çatışma olarak sunulabiliyor. Sermaye çevrelerinin asıl ayırt edici fay hattı kayıt içi/kayıt dışı olmak gerekirken 'yeşil sermaye-İstanbul sermayesi' türü bir ayrım hem kültürel hem de siyasi çatışmaların lügatını oluşturuyor."

Türkiye'nin modernleşmesini daha ileri merhalelere taşıdıkça tartışmalarını kültürel kodlarla değil rasyonel işleyiş, yönetim ve karar kodlarıyla yapmaya başlayacağını belirten Boyner "O zaman Türkiye demokrasisi açısından da şeffaflık, hesap verme, mülkiyet hakkına saygı, hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına/tarafsızlığına önem verme daha merkezi kavramlar haline gelecektir. Mücadeleler bu çerçeve içinde yapılacak, güçler ayrımı ve denge-kontrol mekanizmalarının önemi daha iyi kavranacak ve benimsenecektir. TÜSİAD'ın yıllar içinde bu konularda verdiği mücadelenin de değeri sanırım o zaman daha iyi anlaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

Görüş dergisinin yeni sayısında Amerika Başkanlık seçimleri dosya konusu olarak ele alındı. Bu kapsamda ABD seçimlerini iç dinamikler, küresel ekonomi ve küresel güvenlik açısından değerlendiren makalelere yer verildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Görüş Dergisi 'Burjuvazi' Konusunu Ele Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement