Hızlı Balık'tan 100 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika
Ekonomi

Hızlı Balık'tan 100 Milyon Liralık Yatırım

Hızlı Balık\'tan 100 Milyon Liralık Yatırım

Türk Ekonomi Bankası ve Referans Gazetesi Tarafından Düzenlenen "Hızlı Balık" Yarışmasında Sektörünün En Hızlısı Olan Matlı Yem, Günümüz Ekonomik Şartlarına Rağmen 2009 -2010 Döneminde 100 Milyon Liralık Yatırım Yapacak.

27.05.2009 13:34

Türk Ekonomi Bankası ve Referans Gazetesi tarafından düzenlenen “Hızlı Balık” yarışmasında sektörünün en hızlısı olan Matlı Yem, günümüz ekonomik şartlarına rağmen 2009-2010 döneminde 100 milyon liralık yatırım yapacak.

Matlı Yem A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, firmalarının Bursa'nın Karacabey ilçesinde 1988 yılında saatte 10 ton kapasite ile üretime başladığını söyledi.

Bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla ülke geneline yayıldıklarını ve üretim kapasitelerini artırdıklarını ifade eden Matlı, bugün itibarıyla Karacabey'de 45 bin metre karelik alanda saatte 50 ton yem ürettiklerini anlattı.

Aynı ilçede saatte 5 ton kapasiteli tam yağlı soya üretimi, saatte 40 ton kapasiteli mısır üretimi yaptıklarını dile getiren Matlı, şöyle konuştu:

“3 yıl önce ilçede Matlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezini hizmete soktuk. 260 adet kapasiteli büyükbaş damızlık süt sığır üretim tesisimiz sektöre önemli katkı sağlıyor. Konya'da da saatte 40 ton üretim kapasiteli yem üretim tesisimiz faaliyet gösteriyor. Çanakkale Biga'da da saatte 5 ton çeltik kırma tesisimiz üretim yapıyor.”

Matlı, Karacabey ve Konya'daki fabrikalarında 2007 cirolarını bir önceki yıla oranla yüzde 136 oranında artırarak 175,6 milyon dolara ulaştırdıklarına değinerek, şunları kaydetti:

“Yem sektörünün 20 yıllık kuruluşu olarak Anadolu'daki 250 şirket içinden cirosunu en çok artıran firma unvanını kazandık. 2008 yılı toplam ciromuz ise 211,7 milyon TL'ye çıktı. Referans Gazetesi ve Türk Ekonomi Bankası'nın işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Büyük balık küçük balığı değil, hızlı balık yavaş balığı yutar...' felsefesinden yola çıkan ve bu yıl 252 firmanın başvurduğu 'Hızlı Balık' yarışmasında, sektörünün en hızlı balığı olduk.”

Türkiye'nin tarıma dayalı sanayide büyük ölçekli tesislere ihtiyaç duyduğunu belirten Matlı, “Yapımı tamamlanan Turgutlu'daki saatte 100 ton (günde 2 bin ton) kapasiteli yem tesisimiz Avrupa'nın en büyük yem fabrikası olacak. Bu tesis 18 milyon TL'ye mal oldu. Ülkenin ihtiyacı olan ölçekli yatırımlarımız sürecek” dedi.

Matlı, Karacabey'de yumurta çiftliği, Çorlu, Samsun ve Gaziantep'te yem tesisleri kuracaklarını ifade ederek, “Çorlu'daki tesisimiz günde bin ton yem üretecek. 2009-2010 yılı yatırım planımızda bunlar var. Krize rağmen biz planlarımızdan, büyümemizden vazgeçmedik. Bu dönem içindeki yatırımlarımız 100 milyon TL'yi bulacak. Ülkenin ekonomik anlamda güçlenmesi yatırımlardan, büyümeden geçiyor” diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda da sektörün hızlı balığı olmayı istediklerini dile getiren Matlı, öncelikli hedeflerinin yurt dışına açılmak olduğunu, bazı ülkelerle görüşmelerinin sürdüğünü, bu yıl ihracata başlayabileceklerini kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hızlı Balık'tan 100 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement