İstanbul: Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul: Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi Açıklandı

Türkiye bilişim pazarını yansıtan en geniş kapsamlı araştırma "Bilişim 500"ün sonuçları açıklandı. İlk 10'a giren şirketlerin yanı sıra yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altında yer alan 50 kategorinin birincilerine düzenlenen törenle birer plaket sunuldu.

28.06.2006 12:00

Türkiye bilişim pazarını yansıtan en geniş kapsamlı araştırma "Bilişim 500"ün sonuçları açıklandı. İlk 10'a giren şirketlerin yanı sıra yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altında yer alan 50 kategorinin birincilerine düzenlenen törenle birer plaket sunuldu.

İnterpromedya tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen İlk 500 Bilişim Şirketi araştırmasının sonuçları belli oldu. Bilişimin ilk 500'ü, Kadir Has Üniversitesi Cibali Merkez Kampüsü Kongre Merkezi'nde dün gece gerçekleştirilen özel bir törenle açıklandı. Araştırmaya göre, ilk üç sırayı Türk Telekom,Turkcell ve Telsim (Vodafone) alırken, ilk 10'a giren diğer şirketler sırasıyla KVK Teknoloji Ürünleri, Genpa, Avea, Netcell, İndeks Bilgisayar, A-Tel Pazarlama, Hewlett-Packard olarak ilan edildi. Araştırmada, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl 2004-2005 yılları ciro karşılaştırmalarına göre "Hızla Yükselenler" ve "İlk Kez Katılım Gösterenler" de duyuruldu. Buna göre, en hızlı çıkışı yapan şirket, Altera oldu. Yine bu yılın yeni kategorilerinden biri olan Perakendenin birincisi, Teknosa olarak belirlendi. 2001-2005 yılları arası en fazla büyüyen şirket ise, Beko oldu.

İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir'in açılış konuşmasıyla başlayan gecede, Türkiye Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi ve Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz Bayrakdar Sevgen da birer konuşma yaptı. Sektörün değişen yapısı ve şirketlerin faaliyet gösterdikleri kategorilerdeki durumlar hakkında rakamsal veriler sunan Bilişim 500, anket yöntemiyle elde edilen resmi belgelere dayanıyor. Yabancı ticaret ataşeliklerinden kamu ihalelerine, özel sektör yatırımlarına kadar pek çok konuda kaynak teşkil eden araştırma, Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde hazırlandı.

İlk 500 Bilişim Şirketi araştırması sonuçlarına göre, Donanım kategorisinde Sunucu: İndeks Bilgisayar; Kişisel bilgisayar (Masaüstü): Casper Bilgisayar; Kişisel bilgisayar (Taşınabilir): TNB Bilgisayar; Baskı sistemleri: İndeks Bilgisayar; Veri yedekleme ve depolama donanımı : Datagate Bilgisayar; Veri iletişim donanımı: Cisco Systems; ATM: NCR - POS Sistemleri: Planet Elektronik; OT/VT donanımı: Exim; Güvenlik donanımı: Armada; Monitör: Kont Bilişim; OEM: İndeks Bilgisayar; Kesintisiz güç kaynağı: İnform Elektronik; Görüntü ve ses sistemleri: Vestel Pazarlama; Telekomünikasyon alt yapı donanımı: Ericsson; PBX sanral: Siemens; Mobil uç birim donanımı: Genpa; Sabit uç birim donanımı: Tesan Telekomünikasyon; Çeşitli donanım: Teknosa.

Yazılım kategorisinde İşletim sistemi: İndeks Bilgisayar; Ofis yazılımı: İndeks Bilgisayar; Güvenlik yazılımı: Intellect; Middleware yazılımı: Oracle; Uygulama geliştirme araçları: Bildem Bilgisayar; Veri yedekleme yazılımı: Gantek Teknoloji; CRM yazılımı: Probil; ERP yazılımı: Meteksan Sistem; Mobil uygulamalar: Oksijen Teknoloji; Çeşitli iş uygulamaları: Cybersoft; Sektörel yazılım: Havelsan; Veritabanı yazılımı: Oracle; Veri ambarı/İş zekası yazılımı: Oracle; Yönetim yazılımı: Sentim Bilişim; Görüntü işleme yazılımı: Bilkom.

Hizmet kategorisinde Danışmanlık: STM Savunma Teknolojileri; Eğitim: Koç Bryce; Sistem bütünleştirme projeleri yönetimi: Meteksan Sistem; Dış kaynak kullanım hizmeti: Global Bilgi (Call//24); Yazılım teknik destek hizmeti: Belbim; Donanım teknik destek hizmeti: Siemens Business Services; Internet hizmeti: Türk Telekom; Sabit telefon hizmeti: Türk Telekom; Mobil telefon hizmeti: Turkcell; Kablo TV hizmeti: Türk Telekom; Dijital yayın hizmeti: Digiturk; Uydu hizmeti: İnta Uzay Sistemleri; Katma değerli mobil hizmetler: Mobilera.

Özel Bölüm kategorisinde ise Tüketim malzemeleri: Despec; e-Ticaret: İndeks Bilgisayar; Perakende: Teknosa; Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Altera; 2001-2005 Yılları Arasında En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi: Beko Elektronik.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İstanbul: Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement