İTO Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İTO Ekim Ayı Meclis Toplantısı

İTO Ekim Ayı Meclis Toplantısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "İstanbul'un altında öyle bir ulaşım aksı oluşturalım ki yüzeyden geçmek keyfe keder olsun istiyoruz" "Bir kent bütçesiyle metronun maliyetinin k...

10.10.2013 20:23

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'un altında öyle bir ulaşım aksı oluşturalım ki yüzeyden geçmek keyfe keder olsun istiyoruz" dedi.

Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ekim ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyanın "global köy" haline geldiğini ve uluslararası ölçekte işlerin yapılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin, iş adamlarının, STK'ların katkıları ve hükümetin istikrarlı yönetimiyle dünyada önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Erişim ve ulaşımın ciddi bir problem olduğunu ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:

"İstanbul'da geçmişte birçok ulaşım aracı denendi. Türkiye'nin en büyük handikapı ulusal planlarının olmayışıdır. Bütün bölge ve şehirlerinin nasıl bir gelecek için hazırlık yapması gereken bir plan olmalıydı. Gelişmiş kentlerde günlük hareketlilik şehrin ekonomisi geliştikçe 3 katına kadar çıkabiliyor. 2004'te 11 milyonluk günlük hareketliliğini, şu anda 22 milyonu yakalayan, gelecekte 45 milyonluk günlük hareketliliğini yakalayacak bir şehirden bahsediyoruz. Ama bu sadece İstanbul'a mahsus değil."

Topbaş, İstanbul'da ulaşım sisteminde çok iddialı olduklarını, belediyenin bütçesinin yüzde 55'inin ulaşımla ilgili olduğunu anlatarak, "Karayollarında 276 tane kavşak bitirdik, 30 tane daha devam ediyor. Tünellere insanlar sıkıntı yaşar diye karşı çıkıldı ama kent trafiğine ne kadar katkısı olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.

"Metrobüs ya olmasaydı?"

"Başkan İstanbul'u şantiyeye çevirdi" diyenlerin olduğunu dile getiren Topbaş, "Metrobüs bizim düşündüğümüzün çok ötesine geçti. Zaman zaman ben de kullanıyorum, metrobüs ya olmasaydı? E-5 ve TEM kurulurken zamanında yaparken geniş yapılmış olsaydı, yeni akslar yapılabilirdi" dedi.

Metrobüs hattından neden havarayın geçmediğinin sorulduğunu belirten Topbaş, Haliç'ten havarayla nasıl geçileceğini sordu.

Topbaş, 12 Ekim Cumartesi günü kayışdağı İETT Garajı'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 758 otobüsün devreye alınış törenini yapacaklarını kaydetti.

İstanbul'da reklamı yapılan metroların hayal değil gerçek olduğuna işaret eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Bir kent bütçesiyle metronun maliyetinin karşılanması mümkün değil. Bunları bütün gelişmiş ülkelerde devlet yapar. Biz bunu hükümetimizden beklediğimizde çok uzun zamanlar geçebilir. Kentteki aciliyetle ilgili kendi kaynaklarımızı buna yönlendirdik. 2004 ile 2013 yılları arasındaki metro yatırımlarımızın toplamı 12,2 milyar liradır. İstanbul'un altında öyle bir ulaşım aksı oluşturalım ki yüzeyden geçmek keyfe keder olsun istiyoruz."

Gerçekçi bir yatırım bütçesi hazırladıklarını ve bu yılki yatırım bütçelerinin 4,5 milyar lira olduğunu ifade eden Topbaş, 2019'da 776 kilometrelik metro ağına gelen İstanbul'un, dünyada New York'tan sonra en güçlü metro ağına sahip olmuş olacağını kaydetti.

"Metrobüsün metroya dönmesi gerekiyor"

Konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Topbaş,  metronun tamamlanmasına ilişkin, "776 kilometrelik bu vaadin yerine getirilmesi için birkaç seçim daha görmemiz lazım" dedi.

Topbaş, metronun başlangıç ve ana duraklarında otoparkların yetersiz olduğuna yönelik soruya karşılık, "Bizim arazi problemimiz var bunlara girmek istemiyorum. Mümkün mertebede yer çıkışları vermeye çalışıyoruz ki buralardan yolun diğer taraflara insanlar erişebilsinler. Bizim vatandaşın aracını bırakıp metroyu tercih etmesi için otopark oluşturulması çalışmamız var. Ama bu da ciddi maliyet. Buna da dikkat etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Topbaş, ticari taksilerle ilgili çalışmalarının ihalesinin sonuçlandırıldığını belirterek, "Taksi esnafının daha az yorularak daha iyi para kazanacağı bir sistem getirmeye çalışıyoruz. Minibüsler öyle bir hale gelmeli ki VIP gibi, insanlar tercih etmeli. Özel sektör çok daha iyi kaliteli hizmet vermesi lazım. Vatandaş niçin halk otobüslerini değil de İETT'yi tercih ediyor? Demek ki bazı eksiklikler var ama bunu beraber çözeceğiz. Bu bir geçiş süreci, öyle görüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Metrobüs hattının metroya çevrilmesi konusunda bir çalışmalarının olup olmadığına yönelik ise Topbaş, şunları söyledi:

"Metrobüs hattını biz Ulaştırma Bakanlığı'ndan istemiştik. Şu anda Bakanlık İstanbul'da 2,5 kilometrelik hattımızı yapıyor. Bir de Seyrantepe'ye 800 kilometrelik bir hat yapılıyor. Bakanlığımız bize toplamda 3,5 kilometreyi bulmayacak kadar bir hat yaptı. Tabii Ankara'ya çok daha fazla, İzmir'e çok daha fazla yatırım yaptılar. İkinci bir hat da Kirazlı'dan Bakırköy İDO iskelesine verdiğimiz 9 kilometrelik bir hattır. İkisinin de ihalesini onlar yapacaklar. Metroya dönmesi gerekiyor."

Kadir Topbaş, merkezi hükümetten daha fazla nasıl kaynak alınabileceğine ilişkin soruya da fazla kaynak istemediklerini, kendi kaynaklarını kendilerinin tedarik ettikleri yanıtını verdi.

Nitelikli işgücü talep eden ve Ar-Ge yapan sanayilerin İstanbul gibi kentlerde olması gerektiğine işaret eden Topbaş, artık kentte emek yoğun yeni sanayi alanlarının açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Topbaş, İstanbul'da yoğunluğun artırılmaması talebine, yeni meydan ve yeni park konularında yoğun çalışmaya girdiklerine dikkati çekti.

İTO Meclis Başkanı Şekip Avdagiç de Demokratikleşme Paketine ilişkin, son 30 yıldır yapılamayanların yapıldığını belirterek, "İnşallah bu çalışmaların devam etmesini ümit ediyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement