Kilosu 130 Liraya Satılan Çam Fıstığı Yetiştiricisini Mutlu Etmiyor - Son Dakika
Ekonomi

Kilosu 130 Liraya Satılan Çam Fıstığı Yetiştiricisini Mutlu Etmiyor

Kilosu 130 liraya satılan ve Türkiye'de çam fıstığının "ana yurdu" olarak bilinen İzmir'deki Kozak Yaylasında, çiftçiler rekoltedeki düşüklük nedeniyle başka ürünlere yöneliyor.

24.01.2016 11:49  Güncelleme: 13:00

Türkiye'de çam fıstığının "ana yurdu" olarak adlandırılan ve ülkede bu ürünün yüzde 80'ini üreten İzmir'deki Kozak Yaylasında fıstık yetiştiricileri, yaklaşık 9 yıldır devam eden rekoltedeki düşüş nedeniyle zor günler yaşıyor. Çiftçilerden bazıları ürünün kilosu 130 lira olmasına rağmen rekoltedeki düşüklük nedeniyle başka ürünlere yöneliyor.

ÜRETİM 500 TONLARA KADAR DÜŞTÜ

Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana çam fıstığında sebebi henüz belirlenemeyen bir verim sorunu yaşandığını, bu nedenle yaklaşık 2 bin tonluk üretimin 500 tonlara kadar düştüğünü belirtti.

PARA KAZANAMAZ HALE GELDİLER

Bölgedeki 16 mahallenin ana geçim kaynağının çam fıstığı olduğuna dikkati çeken Ürper, kilosu 130 liraya satılan fıstık çamını yetiştirenlerin artık bu üründen para kazanamaz hale geldiğini aktararak, "Yayla genelinde üreticinin yıllık kazancı 20-25 milyon liraya düştü. Eskiden 200 milyon lira civarındaydı" dedi.

Ürper, çam fıstığının yüzde 80'ini Kozak'ta üretildiğini, üretimin yüzde 75-80'inin ihraç edildiğini ifade ederek, "Kalite olarak da çok kaliteli fıstıklar yetişiyor bu bölgede. Burada üretilen çam fıstığı tüm dünyada lezzet açısından tutuluyor. Bu nedenle diğer ülkelerde üretilen fıstıklardan daha yüksek fiyatlarda alıcı bulabiliyor. Rekolte sorunu nedeniyle düşük ihracat rakamlarıyla ortaya çıkıyoruz. 10 birim satarken 3 birim satıyoruz. İthalatçılar ihtiyacını başka ülkelerden, daha düşük kaliteli ürünlerle karşılıyor" diye konuştu.

"AĞAÇLAR KESİLMEYE BAŞLANDI"

Rekoltedeki düşüşün sebebinin birçok üniversitece araştırıldığını kaydeden Ürper, sebebin belirlenemediğini söyledi. Ürper, üreticilerin ağaçlarını kesmeye başladığına işaret ederek, kesimlerin devam etmesi halinde çam fıstığının ana yurdunda yavaş yavaş ağırlığını kaybedeceğine işaret etti.

Ürper, bölgede çam fıstığı araştırma merkezi kurulması için ilgili kurumlarla görüştüklerini, amaçlarının bölgenin ana geçim kaynağı fıstıkla ilgili bilimsel çalışmaların bir merkez bünyesinde yapılması olduğunu belirtti.

ÜRETİCİLER MUTSUZ

Yayladaki mahallelerden Yukarıbey'in muhtarı Yusuf Doğan, yayladaki mahallelerde 7 bin-7 bin 500 nüfusun bulunduğunu, nüfusun tamamına yakınının çam fıstığıyla geçindiğini anlattı. Doğan, 2009 yılından bu yana kozalakların içinin boş çıktığını, kozalaktaki doluluğun yüzde 90'lardan yüzde 5'lere kadar düştüğünü kaydetti.

Bergama'ya 20 kilometre uzaklıktaki yaylada ortalama 17 bin hektar alanda 10 milyon fıstık çamı bulunduğunun altını çizen Doğan, fıstıktan para kazanamayan çiftçinin 50 yıllık fıstık çamlarını keserek yerine mısır, yonca gibi ürünler dikmeye başladığını belirtti.

İŞLETMELER İŞÇİ ÇIKARTIYOR

Doğan, bazı çiftçilerin ise göçmeyi seçtiğini, sadece kendi mahallerinde 150 civarında kişinin başka bir iş bulmak amacıyla çevre ilçelere göç ettiğini, 16 mahalle genelinde göç edenlerin sayısının bini geçtiğini ifade etti.

Ağacı olmasa da fıstık işleme tesisinde çalışarak geçimini yine fıstıktan sağlayanların da işletmelerin işçi çıkartması nedeniyle işsiz kaldığını, sigortalı bir iş için mahalleyi terk ettiğini kaydeden Doğan, eskiden her yıl yaklaşık 10 ev yapılan mahallede son yıllarda hiç inşaat görülmediğini söyledi.

Doğan, çam fıstığının bölgenin can damarı olduğunu dile getirerek, 7 yıldır afet yaşadıklarını, yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

2009 YILINDAN BU TARAFA ZOR GÜNLER YAŞAMAYA BAŞLADILAR

Çam fıstığı işleme tesisi sahibi Halil Bayram da yaklaşık 20 yıldır bu işi yaptığını ancak 2009 yılından bu yana zor günler yaşadıklarını ifade etti.

Yayladaki rekolte sıkıntısı nedeniyle müşterilerine "yok" dememek için başka bölgelerden takviye ürün getirmek zorunda kaldığını anlatan Bayram, 2009'da 200 ton çam fıstığı işlediklerini, geçen sene bu rakamın 56 tonda kaldığını belirtti.

Bayram, "Bölgemizde 10 işletme var. Geçen sene 3'ü faal olarak çalıştı. Diğerleri mevsimsel çalışmaya başladı. Normalde 12 ay çalışırız. Rekoltenin düşmesi firmaları buna zorladı. Eskiden 15 kişi çalışırdı burada, şu an 7-8 işçiye düşürdük. Çünkü ürün yok" ifadelerini kullandı.

Kilosu 130 Liraya Satılan Çam Fıstığı Yetiştiricisini Mutlu Etmiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kilosu 130 Liraya Satılan Çam Fıstığı Yetiştiricisini Mutlu Etmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Nil: İyi olmuş o kadar pahalıya satmanın alemi ne sanki kansere çareymiş gibi bu kadar yüksek fiyata satılmamalı 6 8 Yanıtla
  • ayvaz: size müstahak pahalı pahalı yediriyonuz millete sürünün makarnacı köylüler 3 10 Yanıtla
  • Bilo: Kürt Devleti kursalar bunlar pkkli olarak milletin canini okur!!! Talibanin afganlara yaptigi gibi 7 2 Yanıtla
  • edro: sebebini çok fazla aramaya gerek yok simardiklarindan allah burunlarını surtturuyor 3 3 Yanıtla
  • dobra ismail: Devlet bos arazilere neden süs agacı meyvesiz agaç dikerde fıstık çamı,kestane,badam agacı dikmez çok merak etmişimdır.Hbide akdenizde diyer ülkelerde aşılı palamut ve sahil arzilerinde zettin revaçta.Yoksa vatandaşın orman köylüsünün zenginlemesi istenmezmi... 5 0 Yanıtla
  • Lamborghini diablo : Yeter be! Lan arkadaş hiç mi değeri olmaz bir para biriminin ya 1 3 Yanıtla
  • Yesil hilal: Türkiyenin en zengin köyü orasi ama aclar ürün az geliyo aglayin zamyapin ac köy 2 1 Yanıtla
  • ordu: findik nolcak findikkk!!! 2 0 Yanıtla
  • 2134 : kanserin çaresi yok yalan dolan işler 0 0 Yanıtla

Advertisement