Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşması, özellikle Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerindeki köylerde arsa ve konut fiyatlarında artış yaşanmasına neden oldu.
KÖYLÜLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Yerel seçimlerin ardından Muğla'nın, büyükşehir kurulacak olan 14 ilden birisi olması, uzun yıllardır imar planı eksikliği nedeniyle sıkıntı yaşayan bölgedeki köylülerin yüzünü güldürmeye başladı.
ARSALARA DOPİNG ETKİSİ
Yasa gereği köylerin kapanarak mahalleye dönüşmesi ve imar planlarının büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenecek olması, özellikle turizm merkezlerindeki turistik köylerdeki arsa fiyatlarına adeta doping etkisi yaptı.
ARTIŞ YÜZDE 40'I BULACAK
Sektör temsilcileri, büyükşehirin gündeme gelmesinin bile fiyatları yüzde 15 artırdığını, büyükşehir kurulduğunda ise bu oranın yüzde 40'ı bulabileceğini bildirdi.
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın büyükşehir olmasının, bölgelerine kendi iş dallarında ciddi katkı yaptığını söyledi.
"KÖYLERİN İMARLARI BÜYÜK SIKINTIYDI"
Marmaris ve çevresinin yüzde 75'sinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Akkuş, ancak nerelerin sit, nerelerin kullanıma açık olduğunun sınırlarının net bir şekilde belirlenmediğini ifade etti.
Bundan dolayı bölgenin imar bakımından büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Akkuş, "Şu ana kadar yapılan imar planları Ankara'nın güdümünde oluyordu. Planlar, bölgemizi tam bilmeyen insanların önderliğinde gerçekleştiriliyordu. Büyükşehir Yasası ile bölgemizi çok iyi bilenlerin bu işe iştirak etmeleri gündeme geliyor" dedi.
Özellikle köylerin imar planları dolayısıyla uzun yıllardır sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Akkuş, büyükşehir vesilesiyle en uzun kıyı şeridine sahip Muğla'nın köylerinin ve koylarının atıl durumdan kurtulacağını kaydetti.
"ARTIK YATIRIMCILAR BİZİ ARIYOR"
İlin büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla emlak alanında taleplerin artmaya başladığına işaret eden Akkuş, şöyle devam etti:
"Yatırımcılar bizleri arayarak neler yapabileceklerini soruyor. Talepte bulunanların sayısı son dönemlerde oldukça arttı. Bölgemiz yeniden yabancıların ilgisini çekmeye başladı. Bu da emlak ve arsa fiyatlarının geçtiğimiz birkaç seneye göre yüzde 15 oranında artışa neden oldu. Bahsettiğimiz fiyat artışları sadece büyükşehirin adının ortaya çıkmasıyla kaydedildi. Muğla tam olarak büyükşehir olduğunda ve teşkilatlanması tamamlandığında şimdilik yüzde 15 olan artış yüzde 40'ı bulacaktır."
Marmaris'in Türkiye'nin gözbebeği beldelerinden birisi olduğunu ve yatırımcıların ilgisini çektiğini belirten Akkuş, büyükşehir olduğu zaman hizmet kalitesi arttıkça yatırımcıların sayısının da artacağını dile getirdi.
"ÇOCUKLARINI EVLENDİREMİYORLAR"
Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin de Büyükşehir Yasası'nın onaylanmasıyla Bodrum'daki emlak piyasasında canlılık yaşanmaya başladığını bildirdi.
Bodrum'un yapılaşmasını büyük oranda tamamladığı için arsa yoğunluğunun fazla bulunmadığına değinen Yetgin, insanların köylerdeki arsalarına imar sıkıntısı nedeniyle ev yapamadığını, çocuklarını evlendiremediğini ifade etti.
"EKSİLERİ ARTILARI TAM BİLMİYORUZ"
Muğla'nın büyükşehir olmasıyla imar planlarının kısa sürede tamamlanmasını herkesin beklediğini anlatan Yetgin, "Planların büyükşehir tarafından yapılacak olmasının eksilerini, artılarını şimdi tam olarak bilemiyoruz. Muğla'ya git gel olmadan, hizmetin vatandaşın ayağına getirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Muğla Büyükşehir Olacak, Köylülerin İmar Sıkıntısı Bitecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?