Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ve Suriye Eximbank müteahhitlik kredilerinde faiz oranının düştüğünü ve vadenin uzadığını belirterek, kredilere yeniden yapılandırma imkanı geldiğini vurguladı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ve Suriye Eximbank müteahhitlik kredilerinde faiz oranının düştüğünü ve vadenin uzadığını belirterek, kredilere yeniden yapılandırma imkanı geldiğini vurguladı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Eximbank'ın Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi uygulamalarında getirilen yeni düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının ana para ödemesinin olmadığı ilk dönemde faiz ödemelerinden de kurtulacağını, kredi kullanan firmalarının faiz yükünün azalmış olacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, Türk Eximbank tarafından, yurtdışında iş almış ancak işveren makamlar tarafından onaylandığı halde tahsil edilemeyen alacağı olan müteahhitlik firmalarına Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi (YDMHKK) kullandırıldığını dile getirdi. Libya ve Suriye'de ortaya çıkan gelişmeler karşısında anılan kredinin uygulamasına ilişkin daha önce bir kısım kolaylıklar getirildiğini belirten Bakan Çağlayan, her iki ülkede iş yapan müteahhitlik firmalarının yanı sıra, bu ülkelerde yerleşik ulusal veya uluslararası iş verenlerden iş almış taşeron firmalar ile müşavirlik firmalarının da bu krediden yararlanmalarının sağlandığını hatırlattı.
Libya ve Suriye'de tahakkuk eden alacağını tahsil edemeyen firmalar için 25 milyon dolara kadar 1.5 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli kredi kullanma imkanı getirildiğini belirten Bakan Çağlayan, "faiz oranı döviz kredilerinde LIBOR/EURIBOR+5 ve TL kredisinde TRLIBOR+1,5 olarak tespit edilmişti" dedi.
-UYGULAMA ESASLARINDA SÜRE UZATIMINA GİDİLDİ-
Bakan Çağlayan, Libya ve Suriye'de belirsizliklerin devam etmesi, alacakların ödenmesinde ciddi sorunların olması, finansman desteğine devam konusundaki ihtiyaç ve firmaların YDMHKK kapsamındaki kredi ve faiz ödemelerinin bir süre ertelenmesi talepleri doğrultusunda yoğun girişimlerde bulunduklarını bildirdi. Girişimler sonunda, Eximbank Yönetim Kurulu'nun YDMHKK programında Libya ve Suriye için yeni bir düzenlemeye yaptığını vurgulayan Bakan Çağlayan, bu çerçevede, daha önce 30 Eylül 2013 olarak belirlenen YDMHKK Uygulama Esasları Geçici Madde 1'in geçerlilik süresinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldığını dile getirdi. Bu madde kapsamında yeni kredi kullanımlarında geri ödemesiz dönemin, azami 18 ay ana para ve faiz ödemesiz olarak değiştirildiğini ifade eden Çağlayan, 26 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere döviz kredilerinde LIBOR+3 veya EURIBOR+2.75, Türk Lirası kredilerinde ise sabit 6.25 faiz oranları uygulanacağını belirtti. Bakan Çağlayan açıklamalarına şöyle devam etti:
"Libya ve Suriye'deki projeleri ile ilgili riski açık olan kredilerin faiz oranlarının ise 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, döviz kredilerinde LIBOR+3 veya EURIBOR+2,75 faiz oranları, değişken faizli olarak kullandırılan TL kredilerinde ise, firmaların talep etmesi halinde, sabit 6.25 faiz oranı ile güncellenecek. Program kapsamında Libya ve Suriye'deki projeleri ile ilgili olarak riski bulunan firmaların talep etmeleri ve gerekli koşulları sağlamaları halinde, riski açık kredilerinin mevcut geri ödeme planlarının 1.5 yıl anapara ve faiz geri ödemesiz dönem içeren 3.5 yıl vade yapısına sahip olacak şekilde, döviz kredisinde LIBOR+3.10, EURIBOR+2.85 faiz oranları, Türk Lirası kredide ise sabit 6.35 faiz oranı ile yenilenecek. Söz konusu kararlar, Libya ve Suriye için Eximbank kredisi kullanan ve kullanacak firmalarımıza büyük kolaylık sağlayacaktır. Müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımız ana para ödemesinin olmadığı ilk dönemde faiz ödemelerinden de kurtulacak, kredi kullanan firmaların faiz yükü azaltılmış olacaktır." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Libya ve Suriye İçin Eximbank Kredisı Kullananlara Kolaylık - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?