Maliye Bakanı Şimşek Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek Soruları Yanıtladı Açıklaması

"Yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususunda ne yerelde ne de genel olarak şu anda bir çalışmamız söz konusu değil" "Petrolün varili 60 dolar seviyesinde kalırsa KDV gelirlerimiz yaklaşık 2,7 milyar lira aşağıda olacaktır" "Yeniden yapılandırmayı bütçede kale almadık.

15.01.2015 13:56

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususunda ne yerelde ne de genel olarak şu anda bir çalışmamız söz konusu değil" dedi.

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK) binasında "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Gerçekleşmeleri"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı'nda yer alan, ihbarda bulunan kamu görevlilerine ilişkin konunun ayrıntılarının sorulması üzerine Şimşek, paketin Türkiye'nin önünü açacak bir adım olduğunu söyledi.

Kamu görevlilerine ilişkin hususun ayrıntılarına ise henüz vakıf olmadıklarını belirten Şimşek, burada amacın şeffaflığı sağlamak ve ödüllendirmek olduğunu ifade etti. Kimsenin mağdur veya deşifre edilmeyeceğini anlatan Şimşek, buradaki amacın, varsa bir yanlış, bunu ortaya çıkarmak olduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek, faiz dışı fazla rakamının sorulması üzerine de bu rakamın geçen yıl hedeflenenden çok daha fazla, 27 milyar 242 milyon lira olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bütçe uygulamalarında mali disiplinin devam edeceğini belirten Şimşek, buna karşın, bütçeyle büyümeye destek verileceğini de ifade etti.

Kamu İhale Kanunu'na yönelik eleştiriler

Kamu İhale Kanunu'na ilişkin eleştiriler üzerine de Şimşek, bunun siyaseten çok istismar edilen bir konu olduğunu söyledi.

Şimşek, bir alımın, bir yatırımın, bir ihalenin Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulmasının, bunun kurallara bağlı olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, bunların da ayrı bir düzenlemesinin bulunduğunu bildirdi.

Kamuoyundaki, "İstisna ise tamamen usulsüzdür" algısının kesinlikle yanlış olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu kanun, çok aceleyle yapılmış bir kanundu. Hatta bu kanun, yürürlüğe girmeden, bu kanunu yapan koalisyon hükümeti tarafından 2002 yılında değiştirilmiştir. Şimdi, Avrupa Birliği müktesebatı baz alınmış fakat maalesef çok önemli bir eksikliğe sahip. Nedir? KİT'ler... Bunlar şirket, ekonomik faaliyetlerde bulunan şirketler. Savunma, güvenlik ve istihbarat ve KİT'ler, AB müktesebatında Kamu İhale Kanununa tabi tutulmamıştır, onlara özgün ayrı bir kanun vardır, buna sektör kanunu deniliyor. Maalesef Türkiye'de o sektör kanunu çıkarılmamıştır. Bugün Kamu İhale Kanunu dışında diye adledilen, yani istisna kapsamında yapılan ihalelerin yüzde 85'i savunma, güvenlik, istihbarat ve KİT'lerle ilgilidir. Geriye kalan yüzde 15 ne olacak diye sorabilirsiniz? O yüzde 15 de şöyle; AB'de belli bir meblağın altındaki ihalelere farklı, hızlandırılmış bir süreç uygulanıyor. Maalesef Türkiye'de eşik değerlerin altı da üstü de aynı kurallara tabi tutulmuş ve bundan dolayı istisna talepleri artmıştır."

"Sektör kanunu konusunda arkadaşlar çalıştı"

Bunları, "Kamu İhale Kanunu'nda en ufak bir sorun yoktur" anlamında söylemediğini dile getiren Şimşek, bu kanunun mutlaka güncellenmesi gerektiğini ve bu talimatı verdiğini bildirdi. Bakan Şimşek, "Daha da önemlisi KİT'ler, savunma, güvenlik ve istihbarat gibi konuları içeren sektör kanunu konusunu da arkadaşlar çalıştılar. Muhtemelen şubat ayında bu çalışma bitecek, bir taslak olarak gelecek. Bu taslağı da biz ilgili bakanlıklar ve kamuoyuyla belki de mart ayında paylaşacağız ve oradan gelecek öneriler çerçevesinde son şeklini verip, yetişirse Meclise göndermeye çalışacağız" diye konuştu.

Veremeyecekleri hiçbir hesabın bulunmadığını vurgulayan Şimşek, Kamu İhale Kanunu'ndaki değişikliklerin yapısal olduğunu ifade etti.

"Yeni vergi çalışması yok"

Yeni bir vergi getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, "Biz her zaman maktu vergileri enflasyon oranı kadar artırma hakkını saklı tutuyoruz, bunun altını çiziyorum ama onun dışında yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususunda ne yerelde ne de genel olarak şu anda bir çalışmamız söz konusu değil" dedi.

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasının bütçeye etkisini değerlendirirken de Şimşek, yeniden yapılandırmayı bütçede dikkate almadıklarını bildirdi. Şimşek, "Biz, bütçede bu yeniden yapılandırma yok saydık. Şu an bütçeye bakarsanız, yeniden yapılandırmadan 1 kuruşluk gelir öngörümüz yok. Bu da aslında bütçenin ne kadar muhafazakar bir mantıkla hazırlandığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Bütçedeki ilave yatırımların sorulması üzerine de Şimşek, burada aslan payının ulaştırma projelerine gittiğini söyledi. Konuya ilişkin bazı detay rakamları da paylaşan Şimşek, karayollarına 9,2 milyar lira, Sağlık Bakanlığı'na 730 milyon lira, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne 600 milyon lira ilave kaynak verildiğini bildirdi.

Petrol fiyatları

Petrol fiyatlarının düşmesi ve Rusya'daki gelişmelerin bütçeye etkisinin sorulması üzerine de Şimşek, şöyle konuştu:

"Petrol fiyatlarının dolar cinsinden düşmesi, dolar kurunun sabit kalacağını varsayarsak KDV gelirlerimizi bir miktar olumsuz etkiler. Ayrıca, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarının aşağılara doğru gitmesi de KDV gelirlerini olumsuz etkiler ancak diğer taraftan da bazı olumlu tarafları olacak. Cari açığa katkısı bir yana, diyelim ki vatandaşımız benzine yaptığı ilave harcamayı şimdi yapmayacak, harcanabilir geliri artacak. Harcanabilir geliri artar ve tasarruf ederse iyi olur, yatırımlara gider. Tasarruf etmez, tüketirse de tekrar bize KDV olarak döner. Net etkisini hesaplamak zor ama arkadaşlara bir çalışma yapın demiştim. Petrolün varili 60 dolar seviyesinde kalırsa ortalama, KDV gelirlerimiz yaklaşık 2,7 milyar lira aşağıda olacaktır. Şunu da görmemiz lazım; Son iki ayda, fiyatların düşmesiyle birlikte akaryakıt tüketiminin arttığını görüyoruz. Hem mazotta hem de benzinde yıllık bazda  ciddi bir artış var. Dolayısıyla bu hesapları net olarak yapmak gerçekten zordur.

Bu arada şunu da söyleyim, BOTAŞ, bilançosunun iyileşmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde sadece cari vergi yükümlülüklerini değil, geçmişe ilişkin vergi yükümlülüklerini de yerine getirebilir. Onun için genel anlamda 2015 yılında bu anlamda önemli bir risk görmüyorum."

Rusya'daki gelişmelere ilişkin de Şimşek, Türkiye'nin bu ülkeyle ticari ilişkileri artırma çabası içinde olduğunu ifade etti. Söz konusu gelişmelerin, turizm ve ticaret kanalında bir miktar olumsuzluk yaratabileceğine işaret eden Şimşek, diğer ülkelerdeki olumlu gelişmelerin ise Türkiye'ye katkı yapabileceğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement