Mersin Serbest Bölgesi'nin Kuruluşunun 20. Yıldönümü - Son Dakika
Ekonomi

Mersin Serbest Bölgesi'nin Kuruluşunun 20. Yıldönümü

Mersin Serbest Bölgesi\'nin Kuruluşunun 20. Yıldönümü

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye Dış Ticaretinin Yüzde 10'unu Gerçekleştiren Serbest Bölgeleri, Üretime Dönük, Yüksek Teknolojiye Dönük Serbest Bölgeler Haline Getireceklerini Söyledi.

11.04.2008 11:43

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye dış ticaretinin yüzde 10'unu gerçekleştiren serbest bölgeleri, üretime dönük, yüksek teknolojiye dönük serbest bölgeler haline getireceklerini söyledi.

Tüzmen, Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş.'nin (MESBAŞ) kuruluşunun 20. yıldönümü münasebetiyle Armada Center'da düzenlenen bir kokteyle katıldı.

Kokteylde serbest bölge firma temsilcilerine hitap eden Tüzmen, 20 yıl önce Mersin'de bu yola çıktıklarında o bölgede kaktüs ağaçları bulunurken, bugün 2 milyar dolar ticaret hacmi olan bir merkez haline geldiğini söyledi.

"Devletin bugün için iç karlılık oranı bu kadar yüksek bir projesi yoktur" diyen Bakan Tüzmen, "1984 yılında serbest bölgelerin toplamına 10 milyar dolar verdik biz. O zamanın parasına göre bu miktar çok iyi olabilir. Ancak, daha sonraki yıllarda dış ticaret hacminin yüzde 10'unu serbest bölgeler yakalamıştır. 10 milyon dolarla 25 milyon dolarlık hacim yakaladık. 1 milyar dolara yakın fon geliri yarattık. Yılları topladığımızda 170 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmine denk geliyor. 50 bine yakın istihdam sağlanıyor serbest bölgelerde. 10 milyon dolarla işe çıkmışız biz. Burada devletin kaybı yoktur" dedi.

Türkiye'de firmaların dış ticareti serbest bölgeler sayesinde öğrendiğini anlatan Tüzmen, bugün dünyanın en güzel yatlarının serbest bölgelerde yapıldığını söyledi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nın Hindistan'a yazılım sattığını hatırlatan Tüzmen, şöyle konuştu: "Bilgi teknolojileri alanında da artık çok büyük aşama var. Serbest bölgelerin hepsinde ayrı bir başarı hikayesi var. Bazı bölgelerimizle fazla ilgilenemedik, iniş çıkışlar yaşadık, fakat geleceğe umutla baktık. Dünya Serbest Bölgeler Birliği başkanlığını bize getiren ve 8-9 senedir bu başkanlığı sürdürme gururunu elde etmemizin nedeni, Türkiye serbest bölgelerinin bu kadar kısa sürede 50 milyon dolarlardan başlayan ticaret hacmini 25 milyarlara kadar getirmesidir. Türkiye dış ticaretinin yüzde 10'unu yapan Türkiye serbest bölgelerini şimdi hep beraber tekrar keşfediyoruz." Serbest bölgeleri, üretime dönük, yüksek teknolojiye dönük serbest bölgeler haline getireceklerini anlatan Tüzmen, büyük bir vizyon bakışı ile bunlara bakılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası havalimanını Adana, Osmaniye ve Hatay'a da hizmet verecek şekilde Mersin'de kuracaklarını anlatan Tüzmen, şöyle konuştu: "Mersin, hayallerimizin ötesinde bir merkez haline gelecek. Serbest bölgelerde genişleme yapmamız lazım fakat, artık yüksek teknolojiyi istiyoruz. Biz 120 milyar dolar ihracatı kolay yapmadık. Zamanında serbest bölgeler Türkiye'nin vergi sistemini bozuyor diye o kadar şey söylendi. Ama görüyorsunuz ki, serbest bölgelerimiz dimdik ayakta. Düzenlemelerimizle beraber yollarına devam edecekler. Avrupa Birliği'ne girene kadar serbest bölgeler mevcut haklarından yararlanana kadar yollarına devam edecekler. Tahsil edilmeyen verginin üretime dönük yatırılmasını görmem beni mutlu ediyor." "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin dış ticaretini çok yüksek rakamlara çıkaracağız, bu vizyonumuz var" diyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında yaklaşık 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini, burada serbest bölgelerin de büyük rol oynayacağına inandığını söyledi.

Bakan Tüzmen, konuşmasının ardından serbest bölgenin gelişmesinde emeği geçen firma temsilcilerine plaket takdim etti. MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu da, serbest bölgenin kuruluşundan bu yana destek veren Bakan Tüzmen'e plaket verdi.

(ÖT-MT-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mersin Serbest Bölgesi'nin Kuruluşunun 20. Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement