Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "2012 yılı büyümede ve istikrarda bir kontrollü geçiş yılı iken, enflasyon, cari açık ve istihdamda anlamlı kazanımların olduğu bir yıl olarak tamamlanmıştır" dedi.
Olpak, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel finans krizinin bozucu etkilerinin, 4 yıl sonra hala tüm dünyada devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin geçen yıl küresel krizden çıkışta üst üste yakaladığı rekor düzeydeki büyüme oranlarını yüzde 3'ler seviyesine çektiğini anlatan Olpak,
"Fakat geride bıraktığımız yılda yüzde 3'e yakın gerçekleşecek olan büyüme performansı tek başına ele alınmamalıdır. Çünkü, 2012 yılı büyümede ve istikrarda bir kontrollü geçiş yılı iken, enflasyon, cari açık ve istihdamda anlamlı kazanımların olduğu bir yıl olarak tamamlanmıştır" dedi.
-MÜSİAD'ın anketi-
MÜSİAD'ın, üyeleri arasında yaptığı anketin sonuçlarını da paylaşan Olpak, üyelerin yüzde 65'i 2012 yılının firması için olumlu geçtiğini bildirdiğini aktardı.
Yüzde 54'nün yurtiçi satışlarının arttığını belirttiğini ifade eden Olpak, ankete katılanların yüzde 75'inin de yurtdışı satışlarının artış gösterdiğini kaydetti.
Üyelerden yatırım ve istihdam performansları konusunda 2012 yılını değerlendirmelerini istediklerini anlatan Olpak, katılımcıların 55'lik kısmının 2012'de yeni yatırım yaptığını, yüzde 68'nin de yeni eleman istihdam ettiğini belirttiklerini söyledi.
Olpak, anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 50'sinin Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılardan etkilendiğini, yüzde 46'sının da Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Suriye'de yaşanan olaylardan etkilendiğini dile getirdi.
Öte yandan, katılımcıların yüzde 47'sinin 2013 yılının 2012'ye göre daha iyi geçeceği yönünde görüş belirttiğini kaydeden Olpak, yüzde 39'unun da 2012'ye benzer geçeceği görüşüne sahip olduklarını ifade etti.
Olpak, ankete ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu iyimserliğin devamı olarak yeni bir kriz beklentisinin olup olmayacağı sorusuna da, üyelerimizin yüzde 67'si 2013'te Türkiye'de ve dünyada kriz beklemediklerini ifade ettiler. Aynı şekilde, bu iyimser havanın bir tezahürü olarak, üyelerimizin, yüzde 64'ü 2013'te yatırım planladıklarını ifade ettiler. Yüzde 66'sı 2013'te yeni eleman istihdam etme planı yaptığını dile getirmişlerdir."
-"2013 daha iyi olacak"-
Gerek mikro gerekse makro düzeyde 2013 yılının 2012 yılına göre daha iyi geçeceğini beklediklerini kaydeden Olpak, "Buna paralel olarak, küresel belirsizliklerin azalarak da olsa devam etmesi muhtemel olan 2013 yılında beklentiler, iktisadi aktivite üzerinde normal zamanlara oranla daha da önemli rol oynayacaktır" dedi.
Olpak, 2012 yılında cari açıktaki düşüş trendi ve buna mukabil ekonomideki risklerin azalmış olmasının 2013'te de bu trendin devam ettirilmesini gerekli kıldığını dile getirdi.
-"KOBİ'lerin altyapı ve ucuz finansmana erişimi"-
Konuşmasında KOBİ'lerin sorunlarına da yer veren Olpak, şunları söyledi:
"KOBİ'lerin önünde iki temel sorun var. Bunlardan ilki altyapı ve kurumsallaşma ihtiyacı iken, diğeri, makul maliyetlerle finansmana erişimdir. Altyapı ve kurumsallaşmaya yönelik olarak Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun belirli bölümler ile önemli mesafeler kat edildi. KOBİ'lerin makul maliyetlerle finansmana erişimi noktasında piyasa biraz daha fazla somut adımlar beklemektedir."
Ekonomi yönetiminden beklentilerini de aktaran Olpak, eş muvafakati uygulamasının ticari kredilerde değil sadece tüketici kredileri ile sınırlı olması gerektiğini düşündüklerini vurguladı.
Körfez sermayesinin, Batı ülkeleri üzerinden Türkiye'ye gelmesi yerine, bu fonların aracısız olarak doğrudan girişini destekleyecek sağlıklı mekanizmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Olpak, "Yani, kamu desteği ve kontrolünde kurulacak altyapıya yönelik 'private equity' olarak adlandırılan girişim sermayesi fonu marifetiyle, uluslararası sermayenin gelişi sağlanarak, özel sektörün bu fonu altyapı ve proje finansmanında kullanması sağlanmalıdır" diye konuştu.
Olpak, özel sektörün tek başına giremeyeceği alanlardaki büyük yatırımlar ve altyapı projelerinde ise kamu-özel sektör işbirliklerinin etkinlikle yapılması ve önündeki mevzuat engellerinin kaldırılarak sürecin hızlandırılmasını istedi.
Çek Kanunu konusundaki beklentilerini de paylaşan Olpak, çek sicil uygulamasının da olumlu sonuçlar getireceğini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
Muhabir: Erdal Çelikel
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Müsiad Genel Başkanı Olpak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?