Müsiad Satın Alma Müdürleri Endeksi Toplantısı Kocaeli'de Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Satın Alma Müdürleri Endeksi Toplantısı Kocaeli'de Yapıldı

Müsiad Satın Alma Müdürleri Endeksi Toplantısı Kocaeli\'de Yapıldı

MÜSİAD tarafından oluşturulan Satın Alma Müdürleri Endeksi’nin Haziran ayı toplantısı, Kocaeli’de gerçekleştirildi.

30.06.2015 11:24

MÜSİAD tarafından oluşturulan Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin Haziran ayı toplantısı, Kocaeli'de gerçekleştirildi.

MÜSİAD'ın iş adamlarının ekonomik veriyi anlık görebilmesi amacıyla oluşturduğu Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Haziran ayı toplantısı, MÜSİAD Kocaeli Şubesi'nde yapıldı. Toplantıya MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Akif Demirbaş, MÜSİAD Kocaeli Şube Başkanı Celal Ayvaz ve dernek üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, "Ülkemizin otomotiv konusunda önemli yatırımlarının büyük bir kısmı Adapazarı-Kocaeli bölgesinde bulunuyor. Buralarda yaşanan eylemler ihracatı olumsuz etkiledi ve ihracatımız buralarda yüzde 19 seviyelerinde düştü. Cari açık konusunda ise olumlu bir gelişme var. İşsizlik ülkemizde 0.6 puan azalarak yüzde 10 seviyelerine gerilemiş oldu" dedi.

Enflasyonda Mart'tan Mayıs'a yüzde 8 puan oynama söz konusu olduğunu belirten Özdemir, "Tahminler yüzde 6 seviyesindeydi. Burada kur söz konusu. Enflasyon seçime rağmen bir sıkıntı yaşamadan devam ediyor. Ancak çevre ülkelerden kaynaklı kur baskısından oluşan sorunlardan dolayı istediğimiz seviyeye ulaşamadık. Bugün Dünya ekonomisinin en büyük gücü ABD olarak gözüküyor. Yüzde 20-22'lik bir kısmı kapsıyor. Ardından İngiltere'nin de dahil olduğu AB ülkeleri yüzde 23-24 civarında dünya ekonomisinden pay alıyor. Hızla yükselen Çin, son 10 yıldır yüzde 7-8, zaman zaman 10-11 civarında büyüyerek 2017-2018 yıllarında belki Amerika'yı geçecek. Ama şöyle bir durum var. Amerikan ekonomisinin ürettiği katma değer olarak, stratejik olarak Çin'e karşı bir avantajı var. Çin halen Amerikan ekonomisinin ürünlerini üreten durumda. Amerikan ekonomisi bütün dünyanın kararlarını etkiliyor. Ama son yapılan değerlendirmelerde Amerikan ekonomisinde yüzde 0.2 oranında bir daralma oldu. Ancak FED faizleri yükseltmeyeceğinin sinyallerini verdi. Bu da dolarda daha fazla yükselme olmayacağı anlamına geliyor" diye konuştu.

Yunanistan'ın ekonomik iflasının Türkiye'yi de etkileyeceğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, "Bu sebeple dövizin ülkemize gelişi bizim için önemli. Yunanistan'da Çipras çok büyük vaatlerle ve güzel söylemlerle iş başına geldi ama 300 milyar doların üzerinde bir borcun altında kaldı. Yunanistan ekonomisinden daha büyük bir borç yüküyle karşı karşıya Yunanistan. Böyle olunca da Avro bölgesini sıkıntıya sokuyor. Avro bölgesine girdiğinde Yunanistan bir anda zengin oldu. Büyük paralar aktarıldı Yunanistan'a, ama onlar bunu üretime değil lükse harcadılar. Şimdi de böyle bir sıkıntı söz konusu. Bu sıkıntının Türkiye ekonomisine de yansımaları söz konusu olabiliyor. Avro bölgesi bizim ihracatımızın yüzde 40'ını yaptığımız bir bölge. Bu sebeple sıkıntılar yaşayabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yakın zamanda yaşanan seçimlerin ekonomiye etkisine de değinen Özdemir, "Türkiye'nin daha önceki krizlerden aldığı deneyim ile özellikle kamu maliyesinin işi sıkı tutması yeni bir krizi önlüyor. Halihazırda seçimden yeni çıkmış olmamıza rağmen bir kriz söz konusu gözükmüyor. Ama tabii bunun bu şekilde devam etmemesi, hızlı bir şekilde partilerin kendi çıkarlarının ötesinde ülke çıkarlarını gözeterek bir koalisyon oluşturmalarını gerektiriyor. Önümüzdeki dönemde inşallah partiler anlaşır da bu 80 anayasasının ortaya koyduğu hukuksuzluklar ortadan kaldırılır. Hükümetin kurulması noktasında biz seçimlerden önce de başkanlarla ilgili şube başkanları ve yönetimimizle ayrı ayrı değerlendirdik. Bu toplantılarda bir takım temayüller çıktı. Ama bu MÜSİAD'ın resmi görüşü olarak değil. STK'ların şöyle hassas bir noktada olması lazım. Bizim herhangi bir şekilde hükümet kurmak veya yıkmak gibi bir şeyimizin olmaması gerekir. Ama biz üyelerimizin kanaatlerini de paylaşmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

SAMEKS Endeksi'nin Haziran ayı sonuçlarını değerlendiren Genel Sekreter Yardımcısı Akif Demirbaş ise, "MÜSİAD olarak işlerin nasıl gittiği sorusuna biz SAMEKS ile cevap veriyoruz. SAMEKS'in amacı Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve revizyona gerek duyulmayacak bir veri akışını sağlamak. SAMEKS endeksimiz uluslararası örneklerinden kapsamı ve yerel ekonominin sağlığını daha iyi yansıtması açısından ayrılıyor. Endeks hesaplamasında kullanılan soru ağırlıkları, 100 firmalık havuzdan seçilen bir örneklemin oluşturduğu odak grubunda değerlendirilerek şirketlerin sağlığını en doğru şekilde yansıtacak şekilde belirlenmiştir. Dış ülkelerdeki gelişmeler, ülkedeki dengelenmeler, seçim gibi etkenler iş adamlarının ekonomik veriyi anında görmesi gerekliliğini zaruri kılıyor. SAMEKS Haziran ayında 50,49 puana düştü. 50 puan ekonomideki canlılığı işaret eden bir sınır puandır. Haziran ayında sanayi endeksi 51,69 puana, hizmet endeksi de 50.00 puana düşmüş. Sanayi sektöründeki puan kaybında üretim ve istihdamdaki azalışların etkisi bulunmaktadır. Hizmet sektöründe ise en önemli azalış iş hacminde, yani istihdamda gösterilmiş. Haziran ayında birleşik endeksimiz azalmış. Bunda hizmet sektörü durgun, sanayi sektöründe ise bir hareketlilik olsa da o kadar da hareket yok anlamına geliyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.3 büyüyerek 22 çeyreklik dönem boyunca aralıksız büyümesini sürdüren Türkiye ekonomisinin 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan siyasi belirsizlik nedeniyle durgunluk gösterdiğinin sinyallerini veriyor. Bu belirsizlik ortamı şu anda piyasada bir bekleyişe kendisini bıraktı. MÜSİAD olarak bize göre yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2.3 büyüyen Türkiye, 2015 yılında hedef olarak belirlenen yüzde 3'lük büyümeye ulaşacaktır" şeklinde konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Satın Alma Müdürleri Endeksi Toplantısı Kocaeli'de Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement