Perakendeciler 500 Bin Kişiye İş Verecek - Son Dakika
Ekonomi

Perakendeciler 500 Bin Kişiye İş Verecek

Perakendeciler 500 Bin Kişiye İş Verecek

Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, perakende sektöründe 2012 yılı sonuna kadar 500 bin kişiye iş verilmesinin öngörüldüğünü, 2013 yılı sonunda ise 49 milyar TL ciroya ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı.

19.10.2011 13:12

Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, perakende sektöründe 2012 yılı sonuna kadar 500 bin kişiye iş verilmesinin öngörüldüğünü, 2013 yılı sonunda ise 49 milyar TL ciroya ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Perakende Günleri'nin açılışında konuşan Eyüboğlu, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Perakende sektörü için Kuzey Afrika'nın yanı sıra, 10 yılda İstanbul, Moskova ve Çin'in önemli merkezler olacağını söyleyen Eyüboğlu, önemli fırsatları barındırmasına karşın Güney Afrika ve Endonezya'nın halen tanınmayan pazarların olduğuna dikkat çekti. Turkmall olarak Çin'de Fiba Holding ile gerçekleştirdikleri Plaza Shenyang'ın 2012 yılında açılacağını söyleyen Eyüboğlu, bu projenin Çinliler'e örnek olduğunu belirterek, "Bu plazadan sonra Çinliler en az 10 tane daha alışveriş merkezi yaptılar. Biz, bundan sonra Çin'de projelerimize devam edeceğiz" dedi. Çin'de büyümenin çok kolay olduğunu ifade eden Eyüboğlu, bu pazarda fazla Türk perakendecisi görmediklerini belirterek, sektör temsilcilerine yatırım yapmaları önerisinde bulundu.

-"PROJELERİMİZİN YATIRIM TUTARI 3 MİLYAR DOLAR OLACAK"-

Turkmall olarak geçen yıl Türkiye'deki operasyonlarına tekrar başladıklarını, Çin, Rusya, Gürcistan ve Kuzey Afrika'da inşaatları olduğu, 2.5 milyar dolarlık yatırımı yönettiklerini açıklayan Eyüboğlu, gelecek yıl ise Türkiye'de 9, Rusya'da 2 ve Balkanlar da 1 proje başlatacaklarını, bu projelerin toplam yatırım tutarının ise 3 milyar dolar olacağını bildirdi.

Yeni dönemde Türk perakendecileri ile AVM yatırımcıları arasında sinerjinin artacağına dikkati çeken Eyüpoğlu, "Ortak giderin azaltılması için ortak bir çalışma başlatılacağına eminim. Kiraların ortak giderlere dahil edilecek şekilde olması gerekiyor. Bu bir sorumluluk. Bizim, Türkiye'deki ortaklık sayımız 10 u geçti. Türklerin verdiği paradan az para veriyor yabancılar" diye konuştu.

-2011 YILI SONUNDA 21 MİLYAR TL CİRO BEKLENİYOR-

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın ve şehir uçlarında outlet projelerinin önümüzdeki dönemde ön plana çıkacağını söyleyen Eyüboğlu, kazan-kazan formülünün önemli hale geleceğine işaret ederek, "Sadece ben kazanıyım derseniz bu işin ilerlemesi mümkün değil" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki perakende ciroları, hedefleri ve istihdam rakamları hakkında da bilgi veren Eyüboğlu, şunları söyledi:

"AVM ciroları 2009 yılında 21 milyar TL, 2010 yılında 28 milyar TL ciroya ulaştı. Bu rakam 2011 yılında 35 milyar TL, 2012 yılında 42 milyar TL ve 2013 yılında 49 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. Bu ciro artışları AVM'deki iş gücüne de yansıyacak. 2012 yılı sonuna kadar 500 bin kişiye iş verilmesi planlanıyor. 2011'in ilk 8 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre gıda dışı perakende de yüzde 20'lik bir artış yaşandı."

-"MİLLETİN KEMERİ SIKILIYOR, DEVLETİN KEMERİNİ SIKAN YOK"-

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak, Merkez Bankası'nın (MB) piyasalara müdahalelerine değindi. "Merkez Bankası'nın ne yaptığını ben de bilmiyorum" diyen Sak, "Hükümetin açıkladığı bütçeyle ilgili tedbirler var. Benim baktığımda gördüğüm cari açık için kemer sıkması gerekiyordu. Biraz uzaktan bakışta yine milletin kemeri sıkılıyor devletin kemerini sıkan yok gibi" değerlendirmesinde bulundu.

-"DALGALI BİR DÖNEME GİRİYORUZ"-

Küresel krize işaret eden Sak, yurt dışında şartların iyi olmadığını, ikinci diple ilgili tartışmaların sürdüğünü ve dalgalı bir dönemi girildiğini söyledi. Türkiye'nin dünya ekonomisine entegre olduğunu, bu nedenle piyasalarda kendisini biraz hissettirecek gibi göründüğünü savunan Sak, "Biraz temkinli olmak lazım" uyarısı yaptı. Türkiye'nin son derece güçlü bir iktisadi alt yapısı olduğunu vurgulayan Sak, "Ben bunun korunması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-"KARANLIĞA ATEŞ EDİYOR OLABİLİRSİNİZ"-

Finansbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Kunter Kutluay, CardFinans markası ile Perakende Günleri'ne 3'üncü kez ana sponsor olduklarını söyledi. Perakende sektöründe eskiye oranla ürün, hizmet ve müşteri çeşitliliğinin fazlalaştığını, bilginin daha ön plana çıktığını söyleyen Kutluay, sektör temsilcilerine müşterilerini yakından takip etmeleri önerisinde bulunarak, "Başarının anahtarı sadık müşteri portföyünü yaratmak. Eğer sadık müşteri yaratmayı başaramıyorsanız karanlığa ateş ediyor olabilirsiniz" dedi. Perakende sektöründe kredi kartlarının da önemli bir yeri olduğunun altını çizen Kutluay, kredi kartları ile yapılan alışveriş oranının her geçen yıl artış gösterdiğini, CardFinans'ın son 4 yıldır bu pazarda daha hızlı büyüyerek payını artırdığını kaydetti.

-"PERAKENDE GÜNLERİNE 3 BİN 300 KİŞİ KATILDI"-

Sosyal Genel Müdürü Suat Soysal, bu yıl 11'incisi düzenlenen Perakende Günleri'ne bin şirketten 3 bin 300 kişinin katıldığını açıkladı.

- İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Perakendeciler 500 Bin Kişiye İş Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement