Limon ihracatında geçen yıl yaşanan sıkıntının ardından bu yıl piyasanın iyi olması ve bahçede 0,80 kuruş ile 1 TL arasında müşteri bulması çiftçinin umudu oldu.
Türkiye'nin önde gelen limon üretim bölgesi olan Ege'de, limon üretiminin merkezi durumunda bulunan Muğla'nın Ortaca ilçesinde limon hasadı devam ediyor. Limon alıcısı firmalar ürünlerin hasadı için bahçelerde yoğun çalışma sürdürüyor.
Modern tesiste işleme yapılıyor
Ortaca'da kurulan ve faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam eden ORMESKOOP ürün işleme fabrikasında çalışmaları takip eden Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü bahçelerde kesimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini hatırlatarak, "Bahçeden kesilen yeşil renkteki limonlar, kooperatifimizin fabrikasına geliyor. Burada bir sarartma işleminden geçtikten sonra, ihracata yönelik seçilmesi ve paketlemesi devam ediyor. İşlemleri biten ve ihracata hazır hale gelen ürünlerimiz tırlara yüklenerek gerekli yerlere gönderiliyor" diye konuştu.
Enterdonat limon için patent çalışması
Bölgede ağrılıklı olarak enterdonat limon yetiştiğini aktaran Çöllü, "55 bin ton limonun hepsi enterdonat cinsi, Güzelyurt, Çaylı, Karadonlar ve Dalyan bölgesinde limon mevcut. 5-6 yıldır enterdonat limonu 'Ortaca Limonu' olarak patentleme çalışmalarımız ticaret odası iş birliği ile devam ediyor" dedi.
Pazarın genellikle Rusya ağırlıklı olduğunun altını çizen Çöllü, Avrupa, Suudi Arabistan, Kuzey Irak, Romanya ve Bulgaristan gibi bölgelere ihracatlarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.
"Maliyetler yüksek"
Geçen sene 6 ton limon aldığı bahçesinde bu sene 30 ton civarında ürün olduğunu söyleyen limon üreticisi Hamdi Şarlak ise "Üretimini, bakımını ve satışını yaptık. Satışına baktığımızda geçen yıllara göre bu sene fiyatlar biraz daha iyi, limonu ben 1 liradan verdim. Fakat girdilerin çok yüksek olması, bizi zor durumda bırakıyor. Bu fiyat geçmiş yıllara göre iyi ama bunun maliyetini hesap ettiğimiz de yüksek değil. Geçen sene tüketiciler bu limonu 10 liraya yediler. Bizim en yakınımızda Muğla Merkez'de bile 10 liranın üzerinde yediler. Bizim limonu en azından 1 buçuk ya da 2 liraya satmamız gerekiyor diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
20'den fazla ülkeye ihracat
İlçeye bağlı Çaylı Mahallesi'ndeki bahçede limon hasadı yapan bir firma yetkilisi Hüseyin Aslan da ağaçların boş ve ilaç tabanının zayıf olmasından dolayı hastalıkla mücadele yapıldığını aktardı. Bu sene Ortaca, Dalaman bölgesinin rekoltesinin çok yüksek olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti:
"Rekolte bu sene yüksek, 50 binin üstünde olduğu tahmin ediliyor. İnşallah pazarı da güzel olur. Bizde kestiğimiz ürünleri, fabrikalarımıza gönderiyoruz. Oradan ihracat yapılıyor, marketlere ulaşıyor. 20'den fazla ülkeye ihracatımız var. Narenciyede dahil olmak üzere, bu sene inşallah daha fazla olacak. Bu sene Ortaca, Dalaman bölgesinin rekoltesi çok güzel, her şirket şuanda kesimine başladı. Kesim için tam mevsimi diyebiliriz." - MUĞLA
Son Dakika › Ekonomi › Rusya Pazarının Canlanması Üreticiyi Umutlandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?