Taba/amcham Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Taba/amcham Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması

Taba/amcham Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Başkanı Ekim Alptekin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Avrupa Birliği (AB) ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinden Türkiye'nin de kazançlı çıkması için müzakere masasında mutlaka...

15.05.2013 14:28

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Başkanı Ekim Alptekin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Avrupa Birliği (AB) ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinden Türkiye'nin de kazançlı çıkması için müzakere masasında mutlaka bulunması gerektiğini belirtti.

TABA/AmCham'dan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Washington'a giden heyette yer alan Alptekin, yaptığı değerlendirmede, görüşmenin Türkiye'nin siyasi ve ekonomik geleceği açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bölgedeki siyasi gelişmelerin yanı sıra ABD ve AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na Türkiye'nin de dahil edilmesi yönünde temaslar kurulacağını vurgulayan Alptekin, Türkiye'nin de bu süreçten kazançlı çıkması için müzakere masasında mutlaka olması gerektiğini ifade etti.

Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin artık sadece bölgesel bir güç değil küresel bir güç olarak konumlandırılması gerektiğini dile getiren Alptekin, şunları kaydetti:

"Karşılıklı yatırımları 3,7 trilyon doları aşan ABD ve AB arasında oluşturulması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için resmi görüşmeler gelecek ay başlayacak. Türkiye'nin de bu süreçte masada yer alabilmesi yönünde yoğun çalışma yürüttük. Bütün dünyadaki ithalat ve ihracatın üçte birini yaratan ABD ve AB ortak bir pazar oluşturma niyetiyle hareket ederken Türkiye, küresel gücünü kaybetmemek için mutlaka bu sürecin içinde kalmalı."

-"ABD Kongresi nezdinde de Türkiye algısı iyi yönetilmeli"-

Amerika'nın gündemindeki pek çok konuda Türkiye'nin temel aktör olduğunu belirten Alptekin, Beyaz Saray'la kurulan ilişkilerin tek başına yeterli olmadığına, ABD Kongresi nezdinde de Türkiye algısının iyi yönetilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Alptekin, "ABD Kongresi Senato ve Temsilciler Meclisi'yle onay vermeden AB ile STA imzalanması mümkün değil. O nedenle kongrede bilinçli ve koordineli bir çalışma yapmamız gerekiyor. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile de bir araya gelecek. Bu görüşme bir ilk olacak. Yıllardır ihmal ettiğimiz Temsilciler Meclisi ile temas kurma yönünde de önemli bir adım atılması, gelecek için ümit verici ve sevindiricidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, geçen yıl ABD'ye 5,9 milyar dolarlık ihracat yaptığını, bu ülkeden 14 milyar dolar ithalat gerçekleştirildiğini hatırlatan Alptekin,

"Ticaret hacmi hiç kuşkusuz 10 yıl öncesine göre daha iyi bir durumda ama aradaki makası kapatmak için ticaretin ve yatırımların artması gerekiyor. Bu nedenle dünyanın en büyük iki ekonomi bloğunun imzalayacağı anlaşmaya dahil olmamız şart. Aksi takdirde 21. yüzyılın ticaret standartlarını belirleyecek ortaklığın dışında kalmış olacağız" uyarısında da bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Taba/amcham Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement