Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez ülkelerindeki yatırımcıları Türkiye'ye davet ederek, "Üçüncü havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara devam ediyoruz. Yatırım yapmak isteyen Körfez ülkelerindeki yatırımcıların, Türkiye'deki bu fırsatları özellikle değerlendirmelerini istiyorum. Çünkü biz bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn'in başkenti Manama'da "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu" düzenlendi.
Tüfenkci, açılışta yaptığı konuşmada, forumun Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi.
Ortak amaçlarının bölgede barış ve istikrarın hakim kılınması, güvenliğin geliştirilmesi, refahın yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu amaç doğrultusunda çabaların, enerjilerin ve tecrübelerin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti. İş adamlarına seslenen Tüfenkci, şöyle konuştu:
"İki kardeş nasıl kazanırsa, nasıl kazanması gerekiyorsa o şekilde hareket ederek, gerek ikili ilişkilerle ticaretimizi geliştirmeye gerekse ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamıyla Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız."
"Türkiye ekonomisi ne kadar güçlü olduğunu gösterdi"
Tüfenkci, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne de değinerek, Körfez ülkelerinin bu talihsiz olaydan sonra Türk halkının yanında olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Türkiye'nin darbe girişimini çok çabuk atlattığını ve ekonomik anlamda da çok çabuk toparlandığını belirten Tüfenkci, "Bu darbe girişimi Türk ekonomisinin darbelere, kırılganlıklara karşı bir stres testinden geçtiğini, ne kadar güçlü olduğunu göstermesi bakımından da önemli bir sınavdı." ifadelerini kullandı.
Darbe girişiminden sonra gerekli her türlü idari, mali ve hukuki tedbirlerin alındığını anımsatan Tüfenkci, yatırımlara devam edildiğini kaydetti.
Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir büyüdüğünü hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplinin ekonominin dayanıklılığın en önemli temelleri. Özellikle özel sektörümüzdeki, imalat sanayi sektörümüzdeki büyüme önemli. İstanbul'da üçüncü havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara devam ediyoruz. Özellikle ben bu noktada yatırım yapmak isteyen Körfez ülkelerindeki yatırımcıların, Türkiye'deki bu fırsatları özellikle değerlendirmelerini istiyorum. Çünkü biz bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz. AB ile 2017 yılı içerisinde gerçekleştireceğimiz Gümrük Birliği görüşmeleri ile beraber AB'deki fırsatların da Körfez ülkeleri tarafından Türkiye'de yatırım yapılarak değerlendirilmesini istiyoruz. Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) da çok önemli. Bu noktada Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin daha da artırılmasını sağlayacak bu anlaşmanın bir an önce hayata geçmesi noktasında destek istiyoruz."
-"2,5 trilyon dolarlık ekonomik güç olalım"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye ve Körfez ülkelerinin birbiriyle daha fazla iş yapmak istediğini belirtti.
Foruma 250 iş adamı ile katıldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinden de 500'e yakın iş adamının katılım sağladığını, bu buluşma ile geleceğe dönük kazançlı ve bereketli ortaklıklar kurulacağına inandıklarını dile getirdi.
Türkiye'de 15 Temmuz'da FETÖ tarafından darbe girişimi yapıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Milletimizin feraseti bir kez daha galip geldi. Türkiye bugün eskisine göre daha güçlü hale geldi. Ekonomimiz güçlenmeye devam ediyor. Bugün Türkiye ile iş yapmak her zamankinden daha kazançlı hale geldi. Bu sıkıntılı günlerimizde ülkemize ilk destek mesajları Körfez ülkelerinden geldi." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile daha yakın çalışmak, ortaklıklar kurmak istediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, mevcut rakamların iki tarafın da potansiyelini göstermediğini, potansiyelin daha büyük olduğunu söyledi.
Üçüncü ülkelerde işbirliği yapma imkanı bulunduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Gerçeği kazanca çevirmek için atmamız gereken çok önemli somut iki adım var. Bunlardan biri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki STA. Biz yıllardır bunun hayata geçmesini istiyoruz. Gelin bu 53 milyonluk Körfez'e, 80 milyonluk Türkiye'yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1,5 trilyon dolarlık güce Türkiye'yi de ekleyelim, 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim. Şimdi tam bunun zamanı. İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması'nı da hayata geçirmemiz lazım. İslam coğrafyasında tam 1,5 milyar insan var. Müthiş bir güç, müthiş bir fırsat. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım."
"Türkiye, Körfez ülkeleri için güvenli liman olabilir"
Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed, forumda Türkiye ile ekonomilerde ilişkilerde gerçek bir sıçrama yapmak istediklerini belirterek, birtakım zorluklarla mücadele etme konusunda forumun kendilerine ışık tutacağını söyledi.
Moayyed, forumda projelerin finansmanı, kamu ve özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi, sağlık turizminin geliştirilmesi, enerji kaynaklarının çeşitliliği, gıda, içme suyu güvenliği gibi birçok konunun gündeme geleceğini ifade ederek, "Amacımız Türkiye ile tam ortaklığa gitmektir." dedi.
Katar Ticaret ve Sanayi Odası Baştanı Shaikh Khalifa bin Jassim Al Thani de Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Türkiye, Körfez ülkeleri için güvenilir bir liman olabilir." ifadelerini kullandı.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdüllatif Al Zayani ise karşılıklı ticaretin ve yatırımların değerlendirilmesi konusunda ülkelerin ekonomik katma değerini sağlayacak işbirliğine gidilmesi gerektiğini, özelleştirme, turizm yatırımları gibi birçok konuda bütüncül ortak bir portrenin çıkması gerektiğini söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Tobb-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?